Wręczono nagrody Głównego Inspektora Pracy - wśród wyróżnionych Wojciech Ilnicki

• Kategoria: Kraj

Wczoraj na Zamku Królewskim w Warszawie, po raz dwudziesty piąty, nagrodzono laureatów konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. W trakcie uroczystości wręczono również Nagrody Głównego Inspektora Pracy im. Haliny Krahelskiej, jedną ze statuetek otrzymał Wojciech Ilnicki, przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Brunatnego i przewodniczący Komisji Zakładowej w Kopalni Węgla Brunatnego Turów. W uroczystości brał udział Piotr Duda, przewodniczący Solidarności.

Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy organizują pracę w sposób zapewniający najwyższy poziom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników, a także wzorowo przestrzegają przepisów prawa pracy i legalności zatrudnienia. Pracodawcy oceniani są w trzech kategoriach w zależności od liczby zatrudnionych pracowników – do 50, od 51 do 250 i powyżej 250 osób.

Nazwa statuetki wręczanej laureatom nawiązuje do słów Owidiusza i wyraża przesłanie konkursu: Ze mną będziesz najbezpieczniejszy.

Tegorocznymi Laureatami Konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca-organizator pracy bezpiecznej” w 2018 r. zostali:

W kategorii zakładów pracy zatrudniających do 50 pracowników: SCHRANER POLSKA SP. z O.O., GOSPODARSTWO ROLNE JOLANTA MAGDALENA TOMCZYK, AGROPLAST MARCIN ŁOPĄG

W kategorii zakładów pracy zatrudniających od 51 do 250 pracowników: RECARO AIRCRAFT SEATING POLSKA SP. z O.O., DYCKERHOFF  POLSKA SP. z O.O. CEMENTOWNIA NOWINY, SARPI DĄBROWA GÓRNICZA SP. z O.O.

W kategorii zakładów pracy zatrudniających powyżej 250 pracowników: SAINT-GOBAIN HPM POLSKA SP. z O.O., MAN TRUCKS SP. z O.O., CORNING OPTICAL COMMUNICATIONS POLSKA SP. z O.O.

Jedną z nagród wręczał przewodniczący Piotr Duda. – Każda inicjatywa, która zwiększa świadomość pracownika i pracodawcy, w celu podniesienia bezpieczeństwa w zakładzie pracy zasługuje na wielki szacunek. Taką inicjatywą jest konkurs  „Pracodawca-organizator pracy bezpiecznej”. To prewencja i zapobieganie skutkom wypadków jest dla nas najważniejsze. Zaproszenie do kapituły tego konkursu jest dla nas wielkim wyróżnieniem – powiedział Piotr Duda, który podziękował Społecznym Inspektorom Pracy, którzy na co dzień wspomagają pracowników służb BHP. – Jeśli chodzi o życzenia, bo zbliżają się święta, chciałbym naszej „pracowniczej policji”, jaką jest Państwowa Inspekcja Pracy, życzyć podwyżek jakie dostała w tym roku państwowa policja, czyli przynajmniej 655 zł. Jaka strona społeczne będziemy o to dbali, bo na to przede wszystko zagłosujecie – zakończył przewodniczący Solidarność, zbierając brawa od licznie zgromadzonych pracowników PIP.

Nagroda Głównego Inspektora Pracy im. Haliny Krahelskiej jest przyznawana za osiągnięcia w zakresie ochrony pracy i ochrony zdrowia w środowisku pracy. W tym roku wyróżnienie otrzymali Krzysztof Gadowski, Anita Gwarek, Wojciech Ilnicki, Wiesława Janczak, Maria Longina Kaczmarska, Adam Mirek, Jerzy Olszewski, Wojciech Szarama, Gertruda Uścińska, Jerzy Werle.

– Ta nagroda jest dla mnie wielki wyróżnieniem, ale to również wielkie wyróżnienie dla całej braci górniczej węgla brunatnego, dla związkowców i Społecznych Inspektorów Pracy, którzy dbają o bezpieczną pracę. Dzięki temu wypadkowość jest tak mała i oby tak  mała była. Najlepiej żeby była zerowa. To wyróżnienie dla wszystkich, którzy starają się o bezpieczną pracę – w rozmowie z Tysol.pl otrzymanie wyróżnienia skomentował Wojciech Ilnicki, który dołączył do grona osób wyróżnionych nagrodą im. Halny Krahelskiej.  Grono to dobitnie w rozmowie z Tysol.pl podsumował Piotr Duda. – To przede wszystkim pasjonaci, wolontariusze, ludzie, którzy mają w swoim sercu to by dbać o bezpieczeństwo pracownika w zakładzie pracy, o higienę pracy. To najważniejsze, to szczytny cel, który uświęca środki. Gdy zdarza się wypadek, zarówno lekki, ciężki, a nawet śmierć w zakładzie pracy to jest już za późno. Najważniejsze jest żeby prewencja i profilaktyka doprowadziła do tego, że żyjemy w bezpiecznym kraju, ale i bezpiecznych zakładach pracy. Takie inicjatywy jak dzisiejsza, jak nasza inicjatywa „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” wzmacniają pracodawców. Nawet rozmawiając w kuluarach słyszę, że są tym pozytywnie nakręceni i sami zapewniają, że na przyszły rok będą dążyć do jeszcze lepszej poprawy warunków pracy. Dla mnie, jako związkowca jest też ważne, że pracodawcy podkreślają, że działają ze stroną społeczną, ze związkiem zawodowym. Serce się raduje jak coś takiego słyszę – zakończył Piotr Duda.

www.tysol.pl

Czytaj całość...

PPK nie pojawi się tam gdzie istnieją Pracownicze Programy Emerytalne spełniające odpowiednie kryteria

Dialog przestaje być skuteczną metodą rozstrzygania spraw pracowniczych

Komisja Europejska: jakość procesu legislacyjnego w Polsce się pogarsza

EZA - Przygotowanie i rozliczenie działań projektowych

Dziś rano w sali konferencyjne w biurze Komisji Krajowej w Warszawie rozpoczęło się  międzynarodowe seminarium współorganizowane przez NSZZ „Solidarność” i EZA (Europejskie Centrum ds. Pracowniczych) poświęcone prawidłowemu przygotowaniu i rozliczaniu działań projektowych prowadzonych w ramach EZA.

Uczestnikami seminarium są przedstawiciele związków zawodowych i innych organizacji pracowniczych będących członkami EZA z następujących państw: Austria, Niemcy, Włochy, Rumunia, Portugalia i Polska. Seminarium prowadzone jest przez  dr Victorię Znined koordynującą działania z zakresu raportowania prac EZA oraz Ilonę Mosler  kierującą działem finansów EZA. W spotkaniu bierze udział 27 osób.

md

„Solidarni i niepodlegli”. Premiera książki Adama Chmieleckiego

XXVIII Pielgrzymka Górników na Jasną Górę

Co należy się pracownikowi w zimie?

Europejskie badanie dotyczące warunków pracy w transporcie drogowym

Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do wypełnienia ankiety przygotowanej przez Europejską Federację Transportowców ETF.

Jest to pierwsze na taką skalę badanie mające porównać standardy zatrudnienia pracowników logistyki, w szczególności kierowców, w różnych krajach UE. Rezultaty badań będą pomocne w zwalczaniu nieuczciwych praktyk w tym sektorze, a także w promowaniu   rozwiązań korzystnych dla pracowników. Projekt wspierany jest przez Krajową Sekcję Transportu Drogowego NSZZ Solidarność,

Ankieta dostępna jest tutaj. Aby uzyskać dostęp do wersji w języku polskim wystarczy wybrać to w menu.

db-k

Czytaj całość...

Wzrost płac w administracji skarbowej

Raport z najnowszego projektu nt. TCA już dostępny po polsku!

Zamówienia publiczne okiem partnerów społecznych

Kongres MKZZ w Kopenhadze

W Kopenhadze rozpoczął się Kongres Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. W czasie obrad, które potrwają do 7 grudnia zostaną m.in. wybrane nowe władze MKZZ. Ponadto, Kongres określi priorytety MKZZ na najbliższą, 4-letnią kadencję. Mają one opierać się na czterech filarach działania. Są to: pokój, demokracja, prawa; regulowanie siły ekonomicznej; globalna zmiana – sprawiedliwa transformacja; równość.

MKZZ to największa światowa centrala związkowa. Reprezentuje 207 milionów pracowników i zrzesza 331 organizacji w 163 krajach. MKZZ powstał w 2006 roku. Doszło wtedy do połączenia Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych i Światowej Konfederacji Pracy. NSZZ “Solidarność” jest afiliowana przy MKZZ od początku istnienia tej organizacji.

W Kopenhadze NSZZ „Solidarność” jest reprezentowany przez ośmiu delegatów: Piotra Dudę, Przewodniczącego KK, Tadeusza Majchrowicza Zastępcę Przewodniczącego KK, Ewę Zydorek Sekretarz KK, Andrzeja Adamczyka, Annę Wolańską, Elżbietę Wielg, Ewę Podgórską-Rakiel oraz Mateusza Szymańskiego

ms

Parlament Europejski pracuje nad wymiarem społecznym UE

Stop przemocy wobec kobiet w miejscu pracy - Chcemy Konwencji MOP!

Kolejny krok w kierunku ochrony socjalnej dla wszystkich zatrudnionych

Pracownicy KRUS-u w Inowrocławiu wybrali "S"

Podczas ostatniej sesji Zarządu Regionu podjęto (jednomyślnie) uchwałę o zarejestrowaniu komisji zakładowej przy Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Inowrocławiu. Według naszej wiedzy to pierwsza w Polsce zakładowa organizacja związkowa Solidarności w tej instytucji. Jej pracownicy uznali, że potrzebują własnej, prawem umocowanej reprezentacji i wybrali NSZZ Solidarność. Serdecznie witamy w naszym gronie i zapraszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu związku!

Zakładowa organizacja związkowa przy KRUS jest jeszcze w fazie organizowania się, krzepnięcia, jednak ma już za sobą  pierwszy sukces, którym jest wybór Jolanty Kołodziej na funkcję przewodniczącej. Gratulujemy!

Solidarność Toruń

Solidarność w będzińskim starostwie

Krajowa Sekcja Młodych ma nowe władze!

"S" w zamojskiej Orkiestrze Symfonicznej