III szkolenie międzynarodowe w ramach projektu „Cyfryzacja rynku pracy”

• czwartek, 18 Stycznia 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. P.Machnica

Trwa 3 międzynarodowe szkolenie pt. „Cyfryzacja rynku pracy” realizowane według nowego modułu szkoleniowego opracowanego w ramach projektu: „Inicjowanie działań wdrażających Porozumienie Ramowe Europejskich Partnerów Społecznych w sprawie cyfryzacji (EFAD)”. Projekt dofinansowany jest ze środków KK NSZZ „Solidarność” oraz  Unii Europejskiej w ramach linii budżetowej „Wsparcie dialogu społecznego”. W spotkaniu biorą udział przedstawiciele związków zawodowych z Polski i Litwy.

Szkolenie ma na celu wzrost wiedzy w zakresie transformacji cyfrowej rynku pracy, w tym: stosowania nowych technologii w miejscu pracy, pracy zdalnej i prawa do odłączenia, a także niekorzystnego dla pracowników wykorzystywania algorytmów, zapobiegania nadmiernemu nadzorowi w miejscu pracy oraz bezpieczeństwu pracowników wykonujących pracę w sieci, w tym ochronę danych osobowych.

W trakcie 3-dniowego szkolenia uczestnicy wymieniają się uwagami w zakresie digitalizacji rynku pracy oraz dyskutują na tematy związane m.in. z: koniecznością ustanowienia krajowej strategii w zakresie zdobywania kompetencji cyfrowych, przekwalifikowania pracowników, a także reformy edukacji w zakresie zapewnienia kompetencji przyszłości wśród pracowników. Szczególnie interesujące dyskusje dotyczą sztucznej inteligencji (ang. AI), jej wpływu na świat pracy oraz sposobów jej wykorzystania w interesie pracowników.

W projekcie zaplanowana jest realizacja 5 szkoleń prowadzonych przez trenerkę Partnera projektu – Fundacji Instrat – Blankę Wawrzyniak oraz Hannę Sakowicz – Daszczyńską – trenerkę KK NSZZ „Solidarność”.

Treść Porozumienia europejskich partnerów społecznych w sprawie cyfryzacji oraz więcej informacji o samym projekcie można znaleźć TUTAJ.

kn, fot. pm (5)