W trosce o wzmocnienie dialogu społecznego

• niedziela, 22 Maja 2022
  • Regiony
  • Autor: Admin

W sali sesyjnej Rady Miasta Wrocławia odbyło się seminarium, na którym omówiono projekt pt. “Schematy Dialogu Społecznego dla Godnej Pracy w sektorze publicznym na poziomie samorządów”.

Udział w seminarium wzięli organizatorzy z Komisji Krajowej – kierownicy projektu Agnieszka Rybczyńska i Jerzy Wielgus oraz eksperci Barbara Surdykowska, Sławomir Adamczyk i dr Jerzy Czarzasty. Gośćmi spotkania byli: Sergiusz Kmiecik, przewodniczący rady Miasta, Marcin Urban, skarbnik miasta, Włodzimierz Patalas, sekretarz, Jarosław Krauze, radny. Regionalną stronę związkową NSZZ “Solidarność” reprezentowali: Kazimierz Kimso, przewodniczący, Grzegorz Makul, sekretarz oraz przewodniczący organizacji związkowych, dla których pracodawcą jest samorząd i jego spółki. Ważny w tym spotkaniu był udział prezesów i dyrektorów miejskiego samorządu, m.in. Wydziału Edukacji, MPWiK, MPK.

Celem trwającego projektu jest wzmacnianie dialogu społecznego na poziomie samorządów i związków zawodowych.

Organizatorzy liczą na zawieranie porozumień między pracodawcami i związkami zawodowymi, podobnie jak stało się to w pilotażowych miastach programu Jaworzna i Płocka.

Projekt otrzymał dofinansowanie z Norwegii w ramach Programu Dialog Społeczny – Godna Praca.

Formularz zgłoszeniowy Seminarium – Wrocław

jw