Seminarium przygotowawcze w Wałbrzychu

• piątek, 14 Kwietnia 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

13 kwietnia 2023r. w Wałbrzychu odbyło się seminarium przygotowawcze, które było wprowadzeniem do negocjacji lokalnych w ramach projektu pt. “Schematy Dialogu Społecznego dla Godnej Pracy w sektorze publicznym na poziomie samorządów II”.

W seminarium udział wzięli organizatorzy z Komisji Krajowej – Agnieszka Rybczyńska i Jerzy Jaworski oraz eksperci Barbara Surdykowska, Sławomir Adamczyk i dr Jan Czarzasty.

Gośćmi spotkania byli m.in.: Roman Szełemej, prezydent miasta Wałbrzycha, Sylwia Bielawska – Zastępca Prezydenta Miasta Wałbrzycha, Jerzy Wielgus-koordynator ewaluacji, Sławomir Bielakiewicz- koordynator pilotażu oraz przedstawiciele związków zawodowych jak i przedstawiciele podmiotów samorządowych.

W trakcie seminarium dr Jacek Burski z Uniwersytetu Wrocławskiego mówił o mechanizmach budowania zaufania w życiu społecznym, dr Jan Czarzasty ze Szkoły Głównej Handlowej o polityce Państwa wpływającej na pozycję samorządu terytorialnego jako pracodawcy pośredniego. Specjalista prawa pracy dr Marcin Wujczyk z Uniwersytetu Jagiellońskiego przedstawił pojęcie pracodawcy w zbiorowym prawie pracy, a dr Izabela Florczak z Uniwersytetu Łódzkiego poruszyła ważny temat wyzwań związanych z migracją i różnorodnością siły roboczej jako potencjalnie interesujący obszar dla negocjacji zbiorowych.

Celem trwającego projektu jest wzmacnianie dialogu społecznego na poziomie samorządów i związków zawodowych.

Organizatorzy liczą na zawieranie porozumień między pracodawcami i związkami zawodowymi, podobnie jak stało się to w pilotażowych miastach, Jaworznie i Płocku, w pierwszej edycji projektu.

Projekt otrzymał dofinansowanie z Norwegii poprzez Granty Norweskie 2014-2021, w ramach Programu Dialog Społeczny – Godna Praca