Prezydent Andrzej Duda do szefa Solidarności: Może Pan liczyć na moją aktywność oraz interwencję w obronie białoruskich związkowców

• piątek, 10 Marca 2023
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. M.Żegliński

Po zatrzymaniu i skazaniu liderów niezależnych organizacji związkowych na Białorusi przewodniczący Solidarności Piotr Duda zwrócił się do Prezydenta RP Andrzeja Dudy z prośbą o interwencję i podjęcie pilnych działań w tej sprawie. W odpowiedzi Prezydent podziękował przewodniczącemu za zaangażowanie się całego Związku w obronę białoruskich związkowców i zapewnił o swojej aktywności i interwencji na forach międzynarodowych i podczas spotkań wysokiego szczebla w tym zakresie.

W liście do szefa Związku Prezydent RP zagwarantował, że podejmuje wiele określonych działań m.in. poprzez wywieranie presji na reżim Łukaszenki na forach międzynarodowych, wspieranie humanitarne prześladowanych obywateli, wzmacnianie demokratycznej opozycji, które mają na celu uwolnienie wszystkich więźniów politycznych:

Wiemy, że ataki wobec nich są i będą nasilane – dlatego zapewniam, że Prezydent RP regularnie zabiega i podejmuje działania, mające na celu między innymi:

– wywieranie presji na białoruski reżim na forach międzynarodowych;

– kontynuowanie wsparcia humanitarnego dla wszystkich prześladowanych obywateli;

– wzmacnianie zdolności demokratycznych opozycji białoruskiej w Warszawie oraz Wilnie;

– kontynuowanie walki o uwolnienie wszystkich więźniów politycznych

– napisał Prezydent RP.

Prezydent Andrzej Duda podziękował Przewodniczącemu Związku za reakcję na działania reżimu Aleksandra Łukaszenki wobec liderów niezależnych organizacji związkowych na Białorusi.

W tym kontekście, dziękuję Panu Przewodniczącemu za szczegółowe opisanie kolejnych zatrzymań oraz wyroków skazujących, które zapadły wobec liderów związków zawodowych na Białorusi. Mam pełną świadomość, jak ważne są to środowiska dla funkcjonowania demokracji oraz walki o prawa pracowników

– napisał Prezydent RP.

Los białoruskich związkowców nie jest mi obojętny

Ich los nigdy nie był dla Pana Prezydenta Andrzeja Dudy obojętny, dlatego zapewniamy, że Pan Prezydent w dalszym ciągu podejmować będzie stosowne kroki oraz będzie upominał się o uwolnienie białoruskich związkowców na forach międzynarodowych, a także podczas spotkań wysokiego szczebla

– napisał Prezydent RP.

Do słów Prezydenta RP odniósł się Piotr Duda, przewodniczący Związku:

Dziękuję Panu, Panie Prezydencie za wsparcie i zapewnienie, że los białoruskich związkowców nie jest Panu obojętny!

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” potępia działania wobec narodu białoruskiego i wzywa reżim Aleksandra Łukaszenki do natychmiastowego zaprzestania wojny z własnym narodem. Jednocześnie deklaruje niezmienne wsparcie dla białoruskiego społeczeństwa, szczególnie tej jego części, która znalazła schronienie w Polsce. W obliczu agresji Rosji na Ukrainę, na którą skupiona jest uwaga całego świata nie wolno nam zapominać o tragedii Narodu Białoruskiego.

Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” prowadzi m.in. akcję wysyłania kartek pocztowych do Ambasady Republiki Białorusi w Polsce ws. więźniów związkowych na Białorusi.

Więcej o akcji można dowiedzieć się TUTAJ