Kolejne działania w celu wsparcia białoruskich związkowców

• wtorek, 14 Marca 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Wszystkie struktury NSZZ Solidarność włączają się w akcję wysyłania pocztówek do Ambasady Białorusi w RP. Zatrzymani i skazania liderzy białoruskiego ruchu związkowego wiedzą, że świat i ruch związkowy o nich pamięta.

Kolejne struktury NSZZ włączają się w akcję wysyłania pocztówek do Ambasady Białorusi w RP.  Poniżej na zdjęciu związkowcy z BNP Paribas Bank Polska.

Działania podejmowane są także przez inne związki zawodowe – komentuje Barbara Surdykowska z Biura Eksperckiego NSZZ Solidarność. Przykładowo 25 lutego w Paryżu odbyła się demonstracja solidarności z Ukrainą z udziałem wszystkich francuskich związków zawodowych. Tematem demonstracji była także sytuacja na Białorusi i represje wobec białoruskich związków zawodowych.

Działacze związkowi rozprowadzali wśród protestujących ulotki informujące o prześladowaniach wobec białoruskich związków zawodowych. Warto dodać, że 25 stycznia 2022 r. francuskie związki zawodowe zaapelowały do ministra spraw zagranicznych Francji o zwrócenie uwagi rządu francuskiego na sytuację na Białorusi i losy kierownictwa Białoruskiego Kongresu Demokratycznych Związków Zawodowych. (BKDP). List podpisali wszyscy liderzy francuskich związków zawodowych.

CGT zwróciło także uwagę na białoruskich więźniów na spotkaniu z przedstawicielami francuskiej dyplomacji i francuskiego Ministerstwa Pracy. Na spotkaniu przedstawiciele związków zawodowych poprosili ambasadora Francji na Białorusi o przybycie na rozprawę apelacyjną w sprawie liderów BKDP, która odbędzie się 24 marca w Mińsku.

Wszyscy musimy podejmować działania mające na celu wywarcie presji na reżim Łukaszenki- dodaje Barbara Surdykowska.

Pamiętajmy: Akcja wysyłania pocztówek trwa! Liderki i liderzy związkowi na Białorusi potrzebują naszej solidarności, członkowie niezależnych związków zawodowych potrzebują naszego wsparcia!

bs