Odszkodowania za wypadek przy pracy

• piątek, 03 Grudnia 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

W pierwszym kwartale tego roku na Dolnym Śląsku  Zakład Ubezpieczeń Społecznych wypłacił 953  jednorazowe odszkodowania na łączną kwotę 7,7 mln zł. Było to o ponad milion zł. więcej niż w analogicznym okresie 2020 r. kiedy do Zakładu wpłynęły 1164 wnioski w efekcie czego wypłaconych zostało 6,6 mln zł.

Od 1 kwietnia 2021 r. do 31 marca 2022 r. kwota jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynosi 1033 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

Zaledwie 3,3 proc. z całej puli odszkodowań wypłaciliśmy osobom prowadzącym działalność gospodarczą. Przedsiębiorcy tylko 34 razy złożyli w pierwszych trzech miesiącach tego roku wnioski o odszkodowania z tyłu wypadku przy pracy – mówi Iwona Kowalska-Matis regionalny rzecznik prasowy ZUS na dolny m Śląsku. – W tym samym czasie mieszkańcy naszego regionu, którzy są zatrudnieni na umowach o pracę i umowach cywilno–prawnych złożyli aż 953 wniosków – dodaje.

Rzeczniczka przypomina, że oceny stopnia uszczerbku na zdrowiu oraz jego związku z wypadkiem przy pracy dokonuje się po zakończeniu leczenia i rehabilitacji.

Jednorazowe odszkodowanie  z tytułu wypadku przy pracy przysługuje każdemu ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy  doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Przysługuje ono również uprawnionym członkom rodziny osoby zmarłej wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej. Wysokość jednorazowego odszkodowania to 20 proc. przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Obecnie 1 proc. uszczerbku na zdrowiu wynosi 1033 zł. Stopień tego uszczerbku oraz jego związek z wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową ocenia lekarz orzecznik ZUS lub komisja lekarska ZUS, po zakończeniu leczenia lub rehabilitacji.

W celu uzyskania odszkodowania, należy złożyć do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych kompletny  wniosek. Powinien on zawierać wniosek o jednorazowe odszkodowanie, protokół powypadkowy wraz z dokumentacją, sporządzony i zatwierdzony przez zakład pracy oraz wypełniony przez lekarza druk OL-9, zawierający adnotację, że leczenie i rehabilitacja zostały już zakończone.

– Przypominam, że od 1 stycznia 2020 obowiązuje nowy wzór protokołu ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy. Pomimo upływu prawie dwóch lat od zmiany przepisów w tym zakresie, do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych nadal wpływa dużo wniosków o odszkodowanie, do których załącznikiem jest protokół sporządzony na starym wzorze – wyjaśnia Kowalska-Matis.

źródło: ZUS