Członkowie EKES-u wypełniają solidarnościowe pocztówki w obronie białoruskich związkowców!

• czwartek, 23 Lutego 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

EKES fot. T. Majchrowicz

– Spośród prawie 1500 więźniów politycznych wielu to działacze związkowi. To robotnicy, którzy zareagowali na zbrodnie reżimu legalnym strajkiem. Prawie wszystkie niezależne związki zawodowe zostały zdelegalizowane. Tysiące robotników straciło pracę i było brutalnie represjonowanych – mówiła dziś na posiedzeniu plenarnym Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego Swiatłana Cichanouska. Członkowie EKES-u przyłączyli się także do zorganizowanej przez Solidarność akcji wysyłania do Ambasady Białorusi w Warszawie pocztówek w obronie więzionych na Białorusi związkowców.

Gościem dzisiejszego 576. plenarnego posiedzenia EKES-u była Swiatłana Cichanouska, liderka białoruskiego ruchu demokratycznego. Wzięła udział w panelu dyskusyjnym „Europejska polityka sąsiedztwa – z białoruskiej perspektywy”.

– Przyszłość Europy rozstrzyga się właśnie teraz na polach bitew Ukrainy, w białoruskim podziemiu i w stolicach państw Unii Europejskiej. Czy jako Europejczycy jesteśmy w stanie bronić wartości demokratycznych, czy też pozwolimy, by tyrania ponownie przejęła władzę? – pytała.

„Walczymy przeciwko temu samemu złu”

Część swego przemówienia poświęciła także wolnym związkom zawodowym na Białorusi.

– Spośród prawie 1500 więźniów politycznych wielu to działacze związkowi. Robotnicy, którzy zareagowali na zbrodnie reżimu legalnym strajkiem. Prawie wszystkie niezależne związki zawodowe zostały zdelegalizowane. Tysiące robotników straciło pracę i było brutalnie represjonowanych – mówiła.

– Musimy pamiętać, że za liczbami stoją konkretni ludzie, ich rodzina i przyjaciele. To ludzie, którzy powinni prowadzić szczęśliwe życie w wolnej Białorusi – dodała.

Cichanouska relacjonowała na forum EKES-u, że codziennie zapadają wyroki wielu lat tylko za to, że oskarżeni ośmielili się skrytykować reżim Łukaszenki.

Poruszyła także temat wojny na Ukrainie. – Białorusini i Ukraińcy walczą przeciwko temu samemu złu – powiedziała. Dodała, że sukces w dążeniu do wolnej Białorusi zależy od rozstrzygnięcia wojny na Ukrainie.  Apelowała również, by nie utożsamiać Białorusinów, którzy popierają Ukraińców, z reżimem Łukaszenki.

W dyskusji po wystąpieniu Swiatłany Cichanouskiej głos zabrał m.in. Mateusz Szymański, który obok Tadeusza Majchrowicza i Marcina Zielenieckiego zasiada w EKES-ie z ramienia NSZZ „Solidarność”:

– Jako związkowcy wspieramy waszą walkę o wolność. Wiemy, że większość przywódców związków zawodowych przebywa w więzieniu lub na wygnaniu. Musimy nadal okazywać poparcie dla Białorusi i sprzeciw wobec reżimu Łukaszenki – powiedział.

Europa wysyła pocztówki

Przedstawiciele Solidarności rozdali na posiedzeniu EKES-u pocztówki, które w ramach zorganizowanej przez NSZZ „Solidarność” akcji poparcia dla więzionych działaczy białoruskich wolnych związków zawodowych wysyłane są do Ambasady Białorusi w Warszawie. Jak relacjonowali, zainteresowanie uczestników spotkania było bardzo duże. Większość zasiadających w Komitecie członków Grupy Pracowniczej wypełniła je i zabrała egzemplarze dla swoich znajomych. Inni członkowie także chętnie przyłączyli się do akcji.

źródło: tysol.pl