Już 2 tysiące członków NSZZ „Solidarność” w służbie więziennej!

• piątek, 24 Marca 2023
  • Rozwój Związku
  • Autor: Admin

fot. pixabay

fot. pixabay

Wprowadzenie odpowiednich przepisów gwarantujących pluralizm związkowy w służbach umożliwiło pracownikom i funkcjonariuszom zapisywanie się do Solidarności. W efekcie obecnie działaniem NSZZ „Solidarność” w służbie więziennej zostało objętych ok. 100 zakładów karnych i aresztów śledczych na terenie całego kraju.
27 października 2019 roku weszła w życie nowelizacja ustaw wprowadzająca pluralizm związkowy w policji, straży granicznej i służbie więziennej. Wcześniej panował monopol związkowy. Pracownicy i funkcjonariusze służb mogli zrzeszać się tylko w jednym związku.
Jako pierwsi w kraju ze zmian przepisów skorzystali funkcjonariusze służby więziennej. Dzień po wprowadzeniu ustawy w Regionie Podbeskidzie zarejestrowano Międzyzakładową Organizację NSZZ „Solidarność” Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Więziennej Okręgu Katowickiego, ale już wkrótce za nimi poszli następni – m.in. funkcjonariusze z Koszalina i Białegostoku.
Był to początek rozwoju Solidarności w służbie więziennej. Obecnie działaniem NSZZ „Solidarność” zostało objętych około 100 zakładów karnych i aresztów śledczych na terenie całego kraju. Do Solidarności zapisało się już 2 tysiące osób. Tylko w tym roku do związku przystąpili pracownicy i funkcjonariusze z 5 zakładów: z Aresztu Śledczego w Elblągu, z Zakładu Karnego w Barczewie, z Zakładu Karnego w Gdańsku-Przeróbce, z Zakładu Karnego w Łowiczu i z Zakładu Karnego w Łodzi.
Więzienna Solidarność wybiera
NSZZ „Solidarność” w służbie więziennej bardzo szybko i sprawnie się rozwija. Aktualnie do końca marca 2023 r. trwają wybory władz podstawowych jednostek organizacyjnych Związku, delegatów na walne zebranie delegatów regionu, delegatów na walne zebranie branżowej jednostki organizacyjnej Związku, w tym delegatów na walne zebranie krajowej jednostki branżowej Związku lub kongres krajowego sekretariatu branżowego.
Na początku 2023 r. odbyły się wybory w NSZZ „Solidarność” Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Więziennej Okręgu Katowickiego, która zrzesza ponad 300 członków i jest bardzo mocną i prężnie działającą organizacją. Przewodniczącym jednogłośnie został ponownie wybrany Andrzej Kołodziejski, który po wyborach wypowiedział się o planach na nową kadencję:
Nowe wyzwania przede wszystkim, wiele osób już powoli przechodzi na zaopatrzenie emerytalne, także mamy nadzieję, że mocno odmłodzimy skład. Nowe siły, nowa kadencja i trzeba zacząć działać z naładowanymi akumulatorami.
3 marca odbyły się wybory w Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Więziennej Okręgu Krakowskiego, która swoim zasięgiem obejmuje Zakład Karny w Nowym Sączu, Zakład Karny w Nowym Wiśniczu i Zakład Karny w Tarnowie. Przewodniczącym ponownie został wybrany Krzysztof Sajdak. Będzie on również delegatem na Walne Zebranie Delegatów Regionu Małopolskiego. Nowo wybrany przewodniczący zapewnia, że w nowej kadencji:
poproszę o pomoc w sprawach w których do tej pory byliśmy traktowani i oceniani  jak nieznający prawa i pragmatyki- zwłaszcza w Naszej formacji SW ; nawiążemy   współpracę i poprosimy o pomoc  inne organy i podmioty  które ułatwią Nam prowadzenie skutecznej działalności
– napisał na facebooku OM NSZZ „Solidarność” Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Więziennej Okręgu Krakowskiego Krzysztof Sajdak.
Wybory władz organizacji związkowych odbywają się w wielu zakładach w całym kraju. W dniu 13 marca odbyły się wybory w organizacji międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w Starem Bornem, której przewodniczącym został Adam Mikołajczyk.
kk