Zawarto porozumienie płacowe obejmujące pracowników Powiatu Zielonogórskiego

• poniedziałek, 29 Sierpnia 2022
  • Rozwój Związku
  • Autor: Admin

Sukces Solidarności w Regionie Zielonogórskim. Związkowcy zawarli kolejne porozumienie płacowe ze Starostą Zielonogórskim, tym razem obejmujące pracowników Powiatu Zielonogórskiego.
W czwartek 25 sierpnia 2022 r., po kilku rundach negocjacji, podpisano porozumienie dotyczące podwyżek płac dla pracowników zatrudnionych w jednostkach prowadzonych przez Powiat Zielonogórski (m.in. Powiatowy Urząd Pracy w Zielonej Górze , Dom Pomocy Społecznej Filia Bełcze, jednostki Oświaty).
Na mocy podpisanego porozumienia pracownicy otrzymają od 1 września 2022 r. podwyżkę w średniej wysokości 600 zł brutto na etat z uwzględnieniem kryterium stażu pracy według zasad i wysokości uzgodnionych w tabeli stanowiącej załącznik do porozumienia .
– Jest to kolejny przykład na to, że z NSZZ „Solidarność” można podpisywać dobre porozumienia – trzeba tylko chcieć. Niestety są jeszcze pracodawcy, których głównym celem jest upokarzanie pracowników – w tych miejscach zamiast porozumień są protesty. Miejmy nadzieję, że takich patologii w Regionie Zielonogórskim będzie coraz mniej. Za dobrą pracę na rzecz członków związku i pracowników niezrzeszonych wspierających związek, dziękujemy zakładowym negocjatorom związkowym NSZZ „Solidarność” z Powiatowego Urzędu Pracy w Zielonej Górze, Komisji Międzyzakładowej Oświaty i Wychowania i Komisji Międzyzakładowej nr 20. Zorganizowani, Razem – możemy więcej! – napisał Bogusław Motowidełko, Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Zielonej Górze.
Region Zielonogórski NSZZ „Solidarność” / kk