14 emerytura to poważny finansowy zastrzyk dla budżetów domowych i gospodarki

• środa, 10 Marca 2021
  • W mediach
  • Autor: Admin

Rzecznik Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” był gościem programu „Studiu Bałtyk” w Radiu Koszalin. Marek Lewandowski uważa, że najlepszym rozwiązaniem byłoby podniesienie kwoty wolnej od podatku.

W obecnej sytuacji tzw. czternastka jest bardzo poważnym zastrzykiem dla budżetów domowych i polskiej gospodarki. Jak pokazują dotychczasowe doświadczenia, emeryci wydają te pieniądze w Polsce, na polskie usługi, a ich beneficjentami są również polskie firmy – małe i średnie przedsiębiorstwa, które są w trudnej sytuacji z powodu pandemii – powiedział Marek Lewandowski.

Pytany, czy likwidacja Otwartego Funduszu Emerytalnego to „krok w dobrą stroną”, odpowiedział: To dobre rozwiązanie. Pieniądze będą bliżej nas, bo trafią na Indywidualne Konto Emerytalne. Opłata przekształceniowa w wysokości 15 procent jest wysoka, ale trafi do budżetu państwa. Biorąc pod uwagę pandemię i wygenerowane wcześniej pieniądze na wsparcie gospodarki, to nie czepiałbym się.

Rzecznik Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” odniósł się również do zapowiedzi wprowadzenia 13 marca dodatkowych obostrzeń w województwie pomorskim. Zamknięte zostaną m.in. hotele, galerie handlowe i placówki kulturalne. Patrzymy na tę sytuację z niepokojem. Nie rozumiemy, dlaczego służba zdrowia nie otwiera się i normalnie nie funkcjonuje. To medycy zostali jako pierwsi zaszczepieni przeciw Covid-19. Mamy zapowiedź ograniczenia teleporad, ale one wciąż są rzeczywistością. (…) Dopóki dzieci nie wrócą do szkół, to nasza możliwość funkcjonowania jest ograniczona. Trzeba dawać też firmom wytyczne, jak mają organizować pracę, a nie je zamykać. Mam nadzieję, że ten lockdown w Pomorskiem nie będzie tak głęboki, jak miało to miejsce wcześniej  powiedział gość „Studia Bałtyk”.

www.tysol.pl