Prokuratorzy szczepieni w pierwszej kolejności. Piotr Duda: Jestem zbulwersowany!

• środa, 20 Stycznia 2021
  • W mediach
  • Autor: Admin

fot. R.Wąsik

– Moim zdaniem nie powinno się szczepić prokuratorów w pierwszej kolejności. Zrozumiałbym, gdyby to byli celnicy, sokiści, czy pracownicy handlu, którzy są bezpośrednio narażeni na zakażenie koronawirusem. Jestem tym zbulwersowany – powiedział w programie „Newsroom WP” Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”.

– Ważne jest to, że odwróciła się tendencja, że jest zapotrzebowanie ze strony społeczeństwa na szczepionki przeciwko koronawirusowi. Jako przewodniczący Solidarności codziennie otrzymuję pisma dotyczące poszczególnych grup zawodowych, które powinny być zaszczepione w pierwszej kolejności i mam z tym spory dylemat. Wiele ważnych grup zostało pominiętych szczepieniami w pierwszej kolejności. Jest powołany zespół ekspertów, który wraz z rządem podejmuje decyzje w tym temacie – podkreślił Piotr Duda.

– Moim zdaniem nie powinno się szczepić prokuratorów w pierwszej kolejności. Zrozumiałbym, gdyby to byli celnicy, sokiści, czy pracownicy handlu, którzy są bezpośrednio narażeni na zakażenie koronawirusem. Jestem tym zbulwersowany. Cały czas działamy w tym temacie. Dla nas bardzo ważne jest bezpieczeństwo i higiena pracy. Bezpieczeństwo zarówno klientów, jak i samych pracowników – dodał Piotr Duda.

www.tysol.pl