Na budynku Komisji Krajowej NSZZ „S” w Warszawie zawisł baner promujący akcję referendalną Solidarności

• wtorek, 07 Maja 2024
  • Kraj
  • Autor: Admin

Banner "Zatrzymaj Zielony Ład" / fot. G. Zawadzki

Baner jest częścią promocji inicjatywy Solidarności, która polega na zbieraniu podpisów pod wnioskiem o referendum ogólnokrajowe w sprawie Zielonego Ładu.

Zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum ogólnokrajowe w sprawie Zielonego Ładu rozpocznie się 10 maja, podczas protestu organizowanego przez NSZZ „Solidarność”.

„Czy jest Pani/Pan za zobowiązaniem Prezydenta RP, Parlamentu RP, Rządu RP do odrzucenia przez Polskę polityki klimatycznej UE w obecnym kształcie zawartej w Europejskim Zielonym Ładzie?” – tak brzmi pytanie, które Solidarność chce postawić Polakom w referendum ogólnokrajowym.

Najwyższa forma demokracji

– (…) 10 maja, na demonstracji rozpoczniemy zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum ogólnopolskie na maxa. Solidarność potrafi – zebraliśmy w czasie półtora miesiąca prawie 3 mln podpisów, by przeprowadzić referendum ws. wieku emerytalnego. Pod tymi wnioskami powinno podpisać się 12 mln obywateli, bo tyle wzięło udział w październikowym referendum, mimo nagonki. Korzystamy z najwyższej formy demokracji, jaką jest referendum, i będziemy zbierać podpisy do skutku – powiedział niedawno podczas konferencji prasowej Piotr Duda.

– Rzucimy panu marszałkowi kilka milionów podpisów i niech zdecyduje, czy jest za tą uśmiechniętą demokracją, czy jest jej przeciw i nie pozwoli, by Polacy mogli się w tak ważnym temacie jak Europejski Zielony Ład wypowiedzieć w referendum ogólnopolskim – dodał.

CZYTAJ TAKŻE: Piotr Duda: Dialog został kompletnie zerwany. „S” zaprezentowała pytanie referendalne ws. Zielonego Ładu

źródło: tysol.pl