NSZZ Solidarność na posiedzeniu plenarnym RDS: Brakuje pełnego wyliczenia kosztów transformacji energetycznej

• wtorek, 23 Kwietnia 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. M.Żegliński

– Brakuje nam pełnego wyliczenia kosztów transformacji energetycznej, możliwie pełnej analizy zagrożeń, w tym zagrożeń geopolitycznych o których mowa w europejskim prawie o klimacie – mówił podczas posiedzenia plenarnego Rady Dialogu Społecznego Maciej Kłosiński, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność i członek RDS-u.

Wczoraj podczas Rady Dialogu Społecznego podjęte zostały tematy związane z polityką senioralną, sytuacją osób z niepełnosprawnościami, a także aktualizacją Krajowego planu w dziedzinie energii i klimatu do 2030 roku, przedstawionego przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska.

„Apelujemy o przygotowanie konkretnych analiz”

– Chcemy zwrócić uwagę, jako NSZZ Solidarność, że polityka energetyczna, a także ostateczny kształt regulacji polityki klimatycznej są strategicznymi dokumentami o ogromnym znaczeniu dla przyszłości kraju, określającymi warunki funkcjonowania społeczeństwa, gospodarki państwa na następne kilkadziesiąt lat. Zdecydują one o naszym bezpieczeństwie energetycznym, konkurencyjności polskiej gospodarki zarówno na obszarze Unii Europejskiej, jak i na świecie, naszym bezpieczeństwie surowcowym i dalszym rozwoju polskiego i europejskiego przemysłu, co jest krytycznie ważne dla bezpieczeństwa Polski, jak i całej Europy

– mówił podczas posiedzenia Maciej Kłosiński, w odniesieniu do „Krajowego planu w dziedzinie Energii i Klimatu do 2030 roku”.

– Wynika z tego bezwzględna potrzeba zapewnienia pełnej, wzajemnej spójności wszystkich tych trzech dokumentów, o których jest tutaj mowa ze strategiczną wizją rozwoju Polski, rozwoju infrastruktury, przemysłu, systemu zarządzania wodą, ochrony miast wobec zagrożeń klimatycznych. Z powodu braku klarownej i spójnej koncepcji strategii energetycznej oraz wizji, jakie chcielibyśmy osiągnąć w warunkach szczególnego zagrożenia Polski, analizując ten dokument – nie dają on wrażenia takiej spójności

– dodał.

– Brakuje nam pełnego wyliczenia kosztów transformacji energetycznej kosztów transformacji energetycznej, możliwie pełnej analizy zagrożeń, w tym zagrożeń geopolitycznych o których mowa w europejskim prawie o klimacie. Brakuje również bilansu potrzeb energetycznych, z którego wynikałoby potrzeby w zakresie generacji energii elektrycznej dla transportu, ogrzewania (jak pompy ciepła i ciepłownie), dla wytwarzania wodoru, dla zapewnienia potrzeby przemysłu oraz dla infrastruktury I dlatego apelujemy o przygotowanie konkretnych analiz, konkretnych danych, żeby zespół mógł się do tego też odnieść

– przekonywał przewodniczący Kłosiński.

Andrzej Kuchta, członek RDS-u z ramienia Solidarności podkreślał z kolei problem starzejącego się społeczeństwa. Mówił, że warto kontynuować prace podjęte w zespole ds. prawa pracy.

CZYTAJ TAKŻE: Solidarność w VW Poznań rozpoczęła zapisy na manifestację „Precz z Zielonym Ładem”

źródło: tysol.pl