Burza mózgów. Pod patronatem „Solidarności” ruszyły prace ekspertów w sprawie tzw. Zielonego Ładu

• środa, 20 Marca 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

Spotkanie zespołu KK ds. pakietu klimatycznego / fot. TS

Wczoraj w warszawskiej siedzibie „Tygodnika Solidarność” odbyło się pierwsze spotkanie zespołu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” do spraw pakietu klimatycznego tzw. Zielonego Ładu.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Komisji Krajowej, m.in. Dominik Kolorz, przewodniczący ZR Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „S”, Marek Bogusz, przewodniczący NSZZ „S” w Regionie Podbeskidzie, oraz przedstawiciele poszczególnych branż, które już odczuwają negatywne skutki unijnej polityki klimatycznej, m.in. Jarosław Grzesik, Bogusław Hutek, Andrzej Karol, Andrzej Gębara, Wojciech Ilnicki, Zbigniew Kuszlewicz i Adam Golec oraz ich współpracownicy zajmujący się Zielonym Ładem.

Spotkanie zespołu zaszczycili swoją obecnością także eksperci z różnych dziedzin: prof. Witold Modzelewski, zajmujący się finansami publicznymi i prawem finansowym, prof. Ryszard Piotrowski, wybitny konstytucjonalista, dr. Katarzyna Obłąkowska, socjolog, oraz ekonomiści: Marek Lachowicz i Artur Bartoszewicz.

W spotkaniu uczestniczyli także eksperci Komisji Krajowej NSZZ „S”: Robert Szewczyk, koordynator ds. polityki klimatycznej i transformacji energetycznej KK NSZZ „Solidarność”, a także Katarzyna Zimmer-Drabczyk, kierująca Biurem Eksperckim, Dialogu i Polityki Społecznej KK NSZZ „S”.

W pracach zespołu uczestniczą także przedstawiciele związkowych mediów, w tym redaktor naczelny „Tygodnika Solidarność” Michał Ossowski, redaktor naczelny portalu Tysol.pl Cezary Krysztopa i Rafał Woś, zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Solidarność”.

Zespołowi przewodzi Bartłomiej Mickiewicz, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Jak badać Zielony Ład, a jak o nim informować

Rozmawiano na temat zagrożeń związanych z wprowadzaniem polityki klimatycznej przez instytucje Unii Europejskiej. Poruszono kwestie aspektów prawnych, ekonomicznych (w tym nie tylko finansowych, ale także m.in. społecznych) oraz tych ściśle związanych z rynkiem pracy. Podczas spotkania analizowano także założenie zainicjowania zbierania podpisów pod wnioskiem o referendum ogólnokrajowe w sprawie Zielonego Ładu, rozmawiano również o szerokich interdyscyplinarnych badaniach tego tematu przygotowanych przez znanych ekspertów zajmujących się polityką klimatyczną.

Spotkanie to jest początkiem szerokiej akcji medialnej, w ramach której Związek będzie informował społeczeństwo o faktach dotyczących Zielonego Ładu, w szczególności o jego kosztach, które poniesie każdy obywatel. Głównym założeniem projektu jest przedstawienie wieloaspektowego i w miarę możliwości pełnego obrazu polityki Zielonego Ładu opinii publicznej.

To początek prac zespołu. O wynikach pracy jego członków będziemy informować na łamach „Tygodnika Solidarność” oraz portalu Tysol.pl.

CZYTAJ TAKŻE: Związkowcy z „S” pytają PGE o dalsze działania ws. kopalni Turów

źródło: tysol.pl