Na Uniwersytecie Warszawskim uczczono 56. rocznicę Marca 1968 roku

• Regiony
  • Autor: Admin

/ fot. Uniwersytet Warszawski / Facebook

Na Uniwersytecie Warszawskim 8 marca odbyły się obchody pięćdziesiątej szóstej rocznicy Wydarzeń Marca 1986 roku, które zorganizowała uczelniana Solidarność wraz z Biurem Promocji Uniwersytetu.

Ceremonii, która odbywała się przed tablicą poświęconą buntowi studentów z 1968 roku na głównym dziedzińcu kampusu uczelni, towarzyszyła warta honorowa Straży Miejskiej i Straży Uniwersyteckiej.

W uroczystościach wzięli udział uczestnicy wydarzeń sprzed 56 lat, a także społeczność akademicka wraz z rektorem UW prof. dr hab. Alojzym Nowakiem oraz zastępca prezydenta Warszawy Tomasz Bratek i oczywiście związkowcy z Solidarności z wielu zakładów pracy.

Rektor UW podkreślił w swoim wystąpieniu, że niezależnie od tego kto będzie stał na czele uczelni, obchody upamiętniające studencki bunt z 1968 roku będą odbywały się każdego roku.

W imieniu uczelnianej Solidarności głos zabrał z kolei Tomasz Ochinowski, który powiedział, że wydarzenia marcowe były kontynuacją służby uniwersyteckiej społeczności na rzecz wolności myśli i kultury.

Bunt studentów

Pięćdziesiąt sześć lat temu, 8 marca 1968 r., na dziedzińcu Uniwersytetu Warszawskiego odbył się wiec protestacyjny w związku relegowaniem z uczelni Adama Michnika i Henryka Szlajfera oraz z powodu zawieszenia wystawiania w Teatrze Narodowym „Dziadów”. Odgrywane na teatralnych deskach przedstawienie Adama Mickiewicza zostało uznane przez komunistów za „antyradzieckie”.

Wydarzenia te doprowadziły do fali studenckich protestów, a jednocześnie walki politycznej wewnątrz komunistycznej PZPR, której towarzyszyła antysemicka atmosfera i antyinteligencka propaganda.