Nie żyje Roman Schefke

• poniedziałek, 11 Marca 2024
  • Regiony
  • Autor: Admin

Region Wielkopolski NSZZ „Solidarność” z przykrością zawiadomił o śmierci Romana Schefke, współzałożyciela MKZ NSZZ „S” w Poznaniu.

Pogrzeb śp. Romana Schefke odbędzie się jutro 12 marca o godz. 13.50 na Cmentarzu Junikowskim w Poznaniu.

Msza Św. Pogrzebowa odbędzie się przed pogrzebem, o godz. 12:30 w kościele p.w. Objawienia Pańskiego na Ławicy, przy ul Miastkowskiej 126.

Biogram

Śp. Roman Brunon Schefke urodził się 21 września 1941 roku w Gdyni. Od września 1980 roku należał do Solidarności. Był współzałożycielem MKZ NSZZ „Solidarność” w Poznaniu, członkiem prezydium MKZ Regionu Wielkopolska oraz członkiem Zarządu Regionu, a także delegatem na I WZD Regionu Wielkopolskiego. Był inicjatorem budowy pomnika Poznańskiego Czerwca 1956,

13 grudnia 1981 roku został internowany i przewieziony do Ośrodka Odosobnienia w Gębarzewie. Po zwolnieniu został ponownie aresztowany w styczniu 1983 roku. W 2010 roku został odznaczony Medalem Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.