Piotr Duda: Dla Solidarności pracowniczej to bardzo ważne, aby pokazać tą prawdziwą solidarność z protestującymi rolnikami

• środa, 06 Marca 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. Marcin Żegliński

Rolnicy z całej Polski zjeżdżają dziś do stolicy, by zaprotestować przeciwko unijnej polityce Europejskiego Zielonego Ładu oraz niekontrolowanemu napływowi produktów rolno-spożywczych z Ukrainy. Protest organizowany przez NSZZ Rolników Indywidualnych „S” wspiera Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”. Na miejscu jest przewodniczący związku, Piotr Duda.

Witam bardzo serdecznie, jesteśmy na proteście przed Kancelarią Premiera (…) To bardzo ważne dla Solidarności pracowniczej, aby pokazać tą prawdziwą solidarność z protestującymi. Trzymajmy się razem! Niech żyje Solidarność!

– powiedział Piotr Duda w rozmowie z naszym reporterem.

Protesty rolników w Warszawie

O godzinie 11 rozpoczął się strajk generalny rolników w stolicy. Tysiące protestujących zebrało się przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów, by wyrazić swój sprzeciw wobec unijnej polityce Zielonego Ładu i niekontrolowanemu importowi żywności z Ukrainy.

Zielony Ład został wprowadzony bez konsultacji z rolnikami. Może to się wydaje fajne w Brukseli, ale w każdym kraju rolnictwo jest inne, a szczególnie u nas tutaj w Polsce. My mamy wyższy poziom zazielenienia niż średnia unijna, mamy dobre zrównoważone rolnictwo (…) Jeżeli mamy być bardziej ekologiczni, to należy robić to ewolucyjne. Rolnik nie może z dnia na dzień zmienić profilu produkcji

– powiedział naszemu dziennikarzowi Jakubowi Pacanowi jeden z protestujących rolników.

Sznur rolniczych ciągników ciągnie się na pasie zieleni pod Warszawą. Na traktorach widzimy transparenty z napisem: „Chleb tylko z polskiego zboża”, „Głód poczujesz, rolnika uszanujesz”, „Unijna polityka zabija rolnika”, „Stop towarom z Ukrainy”.

Czytaj więcej: Solidarność na proteście rolników w Warszawie. Początek o godzinie 11. RELACJA NA ŻYWO!

źródło: Tysol.pl