Im dłużej czekamy na emerytury stażowe, tym bardziej ludzie, którzy na nie liczą, są rozczarowani

• piątek, 09 Lutego 2024
  • W mediach
  • Autor: Admin

– Od wielu, wielu lat otrzymujemy telefony od osób, które chętnie skorzystałyby z emerytur stażowych i dla których są one bardzo ważne. Są takie osoby, które czekały na emerytury stażowe przez wiele lat i nie doczekały się, bo osiągnęły w tym czasie wiek emerytalny. – mówi Katarzyna Zimmer-Drabczyk

– Związek NSZZ „Solidarność” stara się o to, żeby do polskiego systemu prawnego wprowadzić emerytury stażowe. Jest to podyktowane faktem, że w Polsce wiele osób zaczynało pracę w bardzo młodym wieku, nawet 15-16 lat, na przykład w szkołach zasadniczych. Te osoby mają bardzo wiele wypracowanych lat i często potrzebę, czy zakończyć aktywność zawodową przed ustawowym wiekiem emerytalnym. Dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn

– mówi nam Katarzyna Zimmer-Drabczyk, kierująca Biurem Eksperckim, Dialogu i Polityki Społecznej NSZZ „S”.

„Ludzie czekają na emerytury stazowe wiele lat”

– Od wielu, wielu lat otrzymujemy telefony od osób, które chętnie skorzystałyby z emerytur stażowych i dla których są one bardzo ważne. Są takie osoby, które czekały na emerytury stażowe przez wiele lat i nie doczekały się, bo osiągnęły w tym czasie wiek emerytalny. Dzwonią też dzieci takich osób i mówią o tym, jak bardzo zmęczeni pracą są ich rodzice, albo o tym, że po kilkudziesięciu latach pracy chciałyby one oddać się np. opiece nad wnukami

– dodaje.

– Jako ekspert muszę jednak zaznaczyć, że osoby, które będą decydowały się na przejście na emeryturę stażową, muszą wziąć pod uwagę, ile one będą wynosiły. Nie każdemu będzie się krótko mówiąc opłacało na nią przejść

– mówi Katarzyna Zimmer-Drabczyk.

Zapytana zaś o perspektywy na dalsze procedowanie projektu odpowiada:

– Nie mam pewności, czy projekt ma szansę wejść szybko w życie, i to mnie martwi. Zaznaczę tylko, że im dłużej czekamy, tym bardziej ludzie, którzy liczą na takie rozwiązania, są rozczarowani.

Obywatelski projekt dotyczący emerytur stażowych

Obywatelski projekt dotyczący emerytur stażowych opracowany przez Solidarność zakłada wprowadzenie do polskiego systemu prawnego emerytury przysługującej osobom urodzonym po 31 grudnia 1948 roku, które osiągnęły okres składkowy i nieskładkowy wynoszący 35 lat dla kobiet i 40 lat dla mężczyzn.

Projekt ustawy przewiduje wprowadzenie do polskiego systemu emerytalnego, zarówno powszechnego, jak i rolniczego, emerytury przysługującej wyłącznie z tytułu osiągniętego okresu ubezpieczenia zwanej emeryturą stażową. „Jest to rozwiązanie zgodne z oczekiwaniami społecznymi osób, które ze względu na utratę sił będącą konsekwencją długiego okresu wykonywania pracy zarobkowej nie są w stanie kontynuować jej wykonywania aż do momentu osiągnięcia wieku emerytalnego” – napisano w uzasadnieniu projektu.

Przypomnijmy, projekt został opracowany przez Solidarność. To związek zebrał pod nim 235 tys. podpisów. We wrześniu 2021 roku projekt został złożony w Sejmie, a w grudniu tego roku odbyło się jego pierwsze czytanie. Potem jednak utknął w sejmowej komisji. Projekt po końcu poprzedniej kadencji nie uległ dyskontynuacji i wobec tego dziś odbędzie się w Sejmie jego powtórne pierwsze czytanie.

CZYTAJ TAKŻE: Emerytury stażowe. „Chcemy mieć wybór, kiedy przejdziemy na emeryturę

źródło: tysol.pl