Zorganizowali się w „Solidarności”, wynegocjowali podwyżki!

• środa, 03 Stycznia 2024
  • Rozwój Związku
  • Autor: Admin

Organizacja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Silesia w Rybniku wynegocjowała wzrost płac od stycznia w dwóch zakładach pracy, które obejmuje zasięgiem swojego działania. To Purmo Group Poland w Rybniku oraz Powiatowy Urząd Pracy w Mikołowie z siedzibą w Łaziskach Górnych.

– Te podwyżki to efekt decyzji pracowników o zorganizowaniu się w „Solidarności”. Pracownicy Purmo przystąpili do „S” w maju, pracownicy urzędu pracy miesiąc później. I jedni, i drudzy chcieli doprowadzić do poprawy warunków pracy, a przede wszystkim podwyżek wynagrodzeń. W ich imieniu przedstawiliśmy pracodawcom postulaty i przeprowadziliśmy negocjacje płacowe – powiedział Dawid Brożek, przewodniczący OM NSZZ „Solidarność” Silesia.

W Powiatowym Urzędzie Pracy rozmowy zakończono pod koniec listopada. Strony uzgodniły, że stawki zasadnicze wszystkich pracowników tej instytucji wzrosną w 2024 roku o 642 zł brutto. Negocjacje w Purmo trwały dłużej. Wszczęty został spór zbiorowy. Porozumienie płacowe między reprezentantami „S” i zarządu firmy udało się zawrzeć tuż przed Świętami Bożego Narodzenia.

Zgodnie z zapisami porozumienia, stawki zasadnicze wszystkich pracowników firmy wzrosną o 7 proc. – Ponadto ustaliliśmy, że we wrześniu 2024 roku wszyscy pracownicy otrzymają dodatkowe świadczenie w wysokości 1700 zł brutto. Z kolei premia wakacyjna i premia z okazji Świąt Bożego Narodzenia w 2024 roku w sumie będą wyższe o 1500 zł brutto – podkreśla Dawid Brożek.

Podczas negocjacji ustalono także, że przerwa na posiłek zostanie wydłużona do 20 minut. – Rzecz z pozoru błaha, ale ważna dla załogi. Chodzi o to, by pracownicy mieli czas na dojście do stołówki i zjedzenie posiłku. Żeby nie musieli tego robić na hali, tak jak do tej pory – wyjaśnia przewodniczący.

Purmo Group Poland w Rybniku to producent grzejników. Zatrudnia ponad 400 ludzi.

www.solidarnosckatowice.pl