W Brukseli dyskutowano o zwalczaniu przemocy wobec kobiet w miejscu pracy

• piątek, 29 Grudnia 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

14 i 15 grudnia w Brukseli odbyła się Konferencja Finałowa pt” Zwalczanie przemocy i molestowania wobec kobiet w miejscu pracy”. NSZZ „Solidarność” reprezentowała Joanna Kruk – członek Komitetu Kobiet EKZZ i Katarzyna Bartkiewicz- z-ca członkini KK EKZZ, z Działu Zagranicznego KK NSZZ „Solidarność”.

Spotkanie otworzyły Gloria Mills – Przewodnicząca Komitetu Kobiet EKZZ oraz Z-ca Sekretarz Generalnej EKZZ – Isabelle Schomann.

Opinie europejskich organizacji

Na konferencji Severine Picard (Progressive Policies) oraz Aline Bruser, (EKZZ) przedstawiły Raport z badań „Zwalczanie przemocy i molestowania wobec kobiet w miejscu pracy”. W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję także do zapoznania się z opinią przedstawicieli europejskich organizacji obywatelskich i pozarządowych.

W spotkaniu wzięła udział min. Mary Collins, p.o. Sekretarz Generalnej Europejskiego Lobby Kobiet, Moana Genevey, starszy specjalista ds. polityki – Equinet, przedstawiciel sieci WAVE.

Odbyła się dyskusja panelowa z udziałem MEP Evin Incir, współsprawozdawcą dyrektywy w sprawie zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej (członek PE), Lieve Verboven, Dyrektor biura MOP na UE i kraje Beneluksu.

Podczas konferencji zaprezentowano przewodnik związkowy, aktualnymi zaleceniami omówiony przez Severine Picard (Progressive Policies) oraz Aline Bruser (EKZZ), który będzie dostępny w lutym przyszłego roku.

Podczas konferencji wiele miejsca poświęcono brakowi legislacyjnych rozwiązań do nowych form cyberprzemocy.

źródło: KSK NSZZ „S”