Nowy poziom dialogu europejskich Partnerów Społecznych w sektorze opieki

• środa, 13 Grudnia 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

W sektorze usług społecznych Unii Europejskiej pracuje ponad 9 milionów osób, świadczących pomoc i opiekę osobom potrzebującym wsparcia. W trosce o tę rzeszę obywateli państw UE rozpoczął funkcjonowanie Europejski Sektorowy Komitet Dialogu Społecznego Sektora Usług Społecznych.

W dniu 12 grudnia br., w Brukseli, odbyło się pierwsze spotkanie Komitetu. Stronę pracodawców reprezentowali przedstawiciele Federacji Europejskich Pracodawców Socjalnych (Social Employers) jak również Rady Gmin i Regionów Europy (CEMR), natomiast stronę pracowniczą Europejska Federacja Związków Zawodowych Służb Publicznych (EPSU).

Inauguracyjne posiedzenie Komitetu otworzył europejski komisarz ds. zatrudnienia i praw socjalnych, Nicolas Schmit, który stwierdził: „Sektor usług społecznych jest jednym z kluczowych obszarów funkcjonowania UE, dlatego tak istotny jest dialog pomiędzy interesariuszami. Komitet ten może pomóc wzmocnić i rozwinąć zarówno negocjacje zbiorowe jak i umowy dwustronne, zwłaszcza w państwach członkowskich, w których one nie istnieją. Jestem przekonany, że wasze wysiłki zaowocują lepszymi warunkami pracy w tym sektorze oraz poprawą jakości i dostępności usług socjalnych świadczonych milionom obywateli Europy.”

Podczas spotkania, zachowując parytet trzech osób z obu stron,  wybrano Grupę Sterującą pracami Komitetu, na której czele stanęli Gregor Tomschizek, przewodniczący Pracodawców Socjalnych i Dietmar Erdmeier, wiceprzewodniczący Stałego Komitetu EPSU ds. Zdrowia i Usług Społecznych. Przyjęto również Regulamin Komitetu i Program Prac na lata 2024-26. Jako priorytety dla swoich działań Komitet postrzega kwestie zahamowania i odwrócenia trendu spadającego zatrudnienia w sektorze opieki długoterminowej w państwach UE, który skutkuje wzrostem niedoboru pracowników. Budowanie potencjału partnerów społecznych w sektorze usług socjalnych, głównie poprzez wzrost uzwiązkowienia. Uwzględnienie czynnika odpowiedzialności społecznej w procedurach zamówień publicznych. I ostatnie, ale nie mniej ważne, rozwój europejskiej strategii podnoszenia umiejętności pracowników sektora opieki.

Biorąc pod uwagę rosnącą długości życia państw Unii Europejskiej, należy skonkludować, że przed całym sektorem opieki długoterminowej stoi ogrom wyzwań. Komitet musi być zatem jednym z elementów systemu, który tym zadaniom sprosta.