MOP: prawo do strajku będzie przedmiotem oceny Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości

• wtorek, 14 Listopada 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Orzecznictwo MOP stanowi, że prawo do strajku wywodzi się z prawa międzynarodowego, z konwencji MOP nr 87 (wolność związkowa) i 98 (prawo do organizowania się i rokowań zbiorowych).

Już od 10 lat na forum MOP trwa impas między przedstawicielami pracowników, którzy popierają orzecznictwo MOP, a przedstawicielami pracodawców, którzy podważają utartą interpretację. Zgodnie z konstytucją MOP, takie spory mogą być kierowane do MTS. O to zawnioskowali przedstawiciele świata pracy.

W swojej kluczowej decyzji Rada Administracyjna MOP zagłosowała za zwróceniem się do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości (MTS) o rozstrzygnięcie tego sporu. W głosowaniu, 19 przedstawicieli rządów w Radzie Administracyjnej głosowało wraz z 14 delegatami pracowników za wysłaniem sprawy do MTS. Tylko siedmiu głosowało za grupą pracodawców, która również liczy 14 członków, a dwa rządy wstrzymały się od głosu.

Sekretarz generalny MKZZ Luc Triangle stwierdził, że: prawo do strajku ma fundamentalne znaczenie dla uzyskania przez pracowników uczciwych warunków pracy oraz, jak pokazuje historia, dla demokracji. Z zadowoleniem przyjmujemy tę decyzję i z niecierpliwością czekamy na przedstawienie naszej sprawy MTS. Jesteśmy przekonani, że proces ten potwierdzi dziesięciolecia orzecznictwa MOP w sprawie prawa do strajku w prawie międzynarodowym.

Przypominamy, że Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda dwukrotnie zwracał się do Dyrektora Generalnego MOP Gilberta Houngbo o poparcie dla decyzji o skierowaniu sprawy do MTS i odrzucenie wniosków grupy pracodawców o postawienie sprawy na forum Konferencji MOP w czerwcu 2024 r. Jednocześnie, zwracał uwagę na fakt, że prawo do strajku ma nie tylko wymiar ekonomiczny, ale jak w przypadku historii NSZZ „Solidarność”, może stanowić kluczowy instrument walki o wartości demokratyczne.

msz