Młodzi z „S” uczestniczyli w Konferencji Młodzieżowej EZA 2023

• wtorek, 07 Listopada 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Konferencja Młodzieżowa EZA 2023 / fot. Krajowa Sekcja Młodych NSZZ "S"

„Przez trzy dni w ramach warsztatów i dyskusji z naszymi zagranicznymi koleżankami i kolegami definiowaliśmy obecne wyzwania i potencjalną przyszłość w związku z coraz większym udziałem AI w naszym codziennym życiu i pracy” – piszą przedstawiciele Krajowej Sekcji Młodych NSZZ „S”, którzy uczestniczyli w Konferencji Młodzieżowej EZA 2023.

„Możemy być pewni, że za 7 lat nasza rzeczywistość na rynku pracy i w sektorze edukacji bedzie w dużym stopniu oparta na wykorzystywaniu AI i już teraz jako młodzi pracownicy musimy się do tego odpowiednio przygotować. W jaki sposób? Przede wszystkim powinniśmy już teraz posiąść umiejętności takie jak CAD (umiejętność projektowania za pomocą komputera) i AM (umiejętność tworzenia/produkowania za pomocą komputera). Ponadto musimy rozwijać w sobie takie cechy, jak umiejętność analitycznego myślenia, uczenie się nowych rzeczy, bycie otwartym i elastycznym w ciągłym procesie nauki i nieobawianie się korzystania z narzędzi AI” – relacjonują uczestnicy konferencji.

Zapewniają, że temat jest bardzo aktualny. „W ramach konferencji odwiedziliśmy kampus Uniwersytetu RWTG w Aachen, gdzie na własne oczy zobaczyliśmy projekty studentów robotyki. Mieliśmy też okazję zobaczyć podstawowe narzędzia wykorzystywane do projektowania i tworzenia niesamowitych projektów i konstrukcji, m.in. różnego kalibru drukarki 3D. A więc przyszłość może mieć różne scenariusze, a my musimy już teraz starać się przewidywać w pewnym stopniu wyzwania i rozwiązania potencjalnych problemów w nawiązaniu do AI. Już dziś pojawiają się obawy o zastąpienie pewnych zawodów przez zautomatyzowanie produkcji, innowacyjne rozwiązania w procesie kształcenia i edukacji” – informują.

„Daleka droga przed nami”

Dlatego, jak przekonują, tak ważne jest, by podjąć dyskusję, a przynajmniej rozważania o formach zapewnienia zatrudnienia i podstawowych warunków socjalnych dla pracowników najbardziej narażonych na utratę pracy. „Coraz bardziej realnymi w niedalekiej przyszłości wydają się rozwiązania polegające na optymalizacji pracy pracowników poprzez np. skrócenie czasu pracy.
Temat wprowadzania innowacji i używania AI w pracy i edukacji to temat rzeka, który jako Związki musimy już teraz zacząć analizować i się w nim rozwijać. Daleka droga przed nami, ale jest o co walczyć” – zapewniają młodzi związkowcy.

EZA

EZA (The European Centre for Workers’ Questions) Europejskie Centrum ds. Pracowniczych jest organizacją, podkreślającą znaczenie wartości chrześcijańskich. Tworzy ją ponad 60 organizacji pracowniczych z 20 różnych krajów. Członkami EZA są centra szkoleniowe związków zawodowych, społeczno-politycznych i społeczno-kulturalnych organizacji pracowników a także ośrodki badawcze, zajmujące się problemami pracowniczymi. EZA ma ponadto partnerów w całej Europie i utrzymuje relacje z organizacjami pracowniczymi z Ameryki Centralnej i Południowej oraz z Afryki. Dwa główne cele EZA to promocja dialogu społecznego i dyskusja na poziomie europejskim na temat wyzwań społecznych oraz promocja rozwoju socjalnego, gospodarczego i kulturowego społeczeństwa.

źródło: Krajowa Sekcja Młodych NSZZ „S”