Solidarność przyjmuje z zadowoleniem rządową propozycję przyszłorocznej płacy minimalnej

• piątek, 15 Września 2023
  • W mediach
  • Autor: Admin

– „Solidarność” przyjmuje z zadowoleniem rządową propozycję przyszłorocznej płacy minimalnej. Jej wysokość i rozkład nieco różni się od wstępnej propozycji naszego Związku, ale od tego są negocjacje, aby wypracować jak najlepszy kompromis – przekazał Marek Lewandowski, rzecznik prasowy KK NSZZ „S” w reakcji na ogłoszenie przez rząd wysokości przyszłorocznej płacy minimalnej.

– „Solidarność” przyjmuje z zadowoleniem rządową propozycję przyszłorocznej płacy minimalnej. Jej wysokość i rozkład nieco różni się od wstępnej propozycji naszego Związku, ale od tego są negocjacje, aby wypracować jak najlepszy kompromis.
Jednocześnie „Solidarność” przypomina o swoim postulacie 20-to procentowej podwyżki dla państwowej sfery budżetowej. Niższy poziom skutkować może sytuacją, w której ponad połowa pracowników budżetówki zarabiać będzie płacę minimalną, a do tego nie wolno dopuścić. W tej sprawie nadal będziemy prowadzić rozmowy z rządem

– przekazał Marek Lewandowski.

Podwyżka płacy minimalnej w dwóch turach

W trakcie dzisiejszej konferencji premier Mateusz Morawiecki poinformował, że Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie minimalnego wynagrodzenia na 2024 rok. Zgodnie z zapowiedzią szefa rządu od 1 stycznia 2024 roku płaca minimalna wyniesie 4242 zł brutto, a minimalna stawka godzinowa 27,70 zł.

W lipcu nastąpi druga podwyżka płacy minimalnej. Najniższe wynagrodzenie wzrośnie do 4300 zł brutto, a stawka godzinowa do 28,10 zł.

Obecnie najniższa krajowa wynosi 3600 zł brutto.

źródło: tysol.pl