Solidarność Pomorza Zachodniego po raz kolejny zaprosiła polską młodzież z Litwy do Szczecina

• czwartek, 17 Sierpnia 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

fot. Solidarność Pomorza Zachodniego

Pięćdziesięcioro dzieci z polskich szkół z rejonu trockiego na Litwie przez najbliższe dni gościć będzie w Szczecinie. Trzon grupy stanowią uczniowie Gimnazjum imienia Longina Komołowskiego w Połukniu. Dwunastodniowy pobyt (5-16 sierpnia) to efekt programu „Polskie wakacje – warsztaty języka polskiego”, realizowanego przez Stowarzyszenie  „Solidarni Razem” działające przy Zarządzie Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego, ze środków Instytutu Rozwoju Języka Polskiego.

Młodzi Polacy z Litwy czwarty już raz goszczą w Szczecinie. Tym razem zróżnicowanej wiekowo grupie (11-17 lat) towarzyszą cztery opiekunki. W programie pobytu jest mnóstwo atrakcji: zwiedzanie Szczecina – również tego podziemnego, wyjazdy nad morze i do Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach, wizyta w szkole partnerskiej w Policach, warsztaty z języka polskiego, historii i kultury Polski, zajęcia sportowe czy plener malarski.

Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego oraz Stowarzyszenie „Solidarni Razem” od lat opiekują się polskimi szkołami na Litwie, w tym szczególnie Gimnazjum im. Longina Komołowskiego w Połukniu w rejonie trockim. Ta szkoła jest regularnie wspomagana przy wyposażaniu jej w nowoczesny sprzęt (tablety, modemy, tablice multimedialne, pracownie tematyczne) oraz niezbędne pomoce szkolne.