Solidarność w kopalni Lipowica zwiększyła uzwiązkowienie o 75 proc. Jak tego dokonali?

• czwartek, 17 Sierpnia 2023
  • Rozwój Związku
  • Autor: Admin

fot. Region Podkarpacie NSZZ "Solidarność" / Facebook

Obecnie organizacja zakładowa NSZZ „Solidarność” w Zakładzie Górniczym Lipowica zrzesza 82 członków na 107 zatrudnionych.

Nowy Przewodniczący Zarządu Regionu Podkarpacie NSZZ „Solidarność” Krzysztof Fal spotkał się z nowym przewodniczącym Komisji Zakładowej NSZZ „S” Grupy PBI – Zakład Górniczy Lipowica Arturem Belcikiem.

Głównym powodem spotkania, które miało miejsce 9 sierpnia w Lipowicy był sukces w postaci zwiększenia o 75 procent uzwiązkowienia od czasu wyborów na kadencję 2023–2028. Obecnie Organizacja zrzesza 82 członków na 107 zatrudnionych. W spotkaniu uczestniczyli także członkowie Komisji Zakładowej i zastępca przewodniczącego Zarządu Regionu Lucjan Fejkiel.

Przewodniczący Fal zapytał Artura Belcika, w jaki sposób udało mu się tak skokowo zwiększyć uzwiązkowienie.

W odpowiedzi padły słowa, że najważniejszy jest bezpośredni kontakt z pracownikami. Dlatego też Artur wraz z kolegami z Komisji postanowili odbudować kanały komunikacyjne i zaczęli na bieżąco przekazywać informacje o zapisach w Regulaminie Pracy, gdzie są dodatkowe korzyści dla załogi ponad te zawarte w Kodeksie Pracy. Drugim ważnym elementem był zakończone sukcesem negocjacje płacowe. Zapisano w nich między innymi dodatkowe środki za pracę na II i III zmianie, czy w dni wolne w soboty i niedziele.

Promowanie dodatkowych korzyści związanych z przynależnością do Solidarności, jak rabaty przy tankowaniu czy możliwość odliczenia części składki związkowej, to składowe tego sukcesu. Związkowcy z optymizmem patrzą w przyszłość dostrzegając możliwości dalszego budowania siły Związku.

W czasie spotkanie przeprowadzono również merytoryczne rozmowy na temat istotnych dla pracowników kwestii. Zastanawiano się, jak stworzyć jeszcze lepsze zapisy w regulaminach, jak wykorzystać zwiększony od lipca dzięki Solidarności odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych, jak poprawić warunki BHP czy wykorzystać przysługujące godziny związkowe.

Druga część spotkania odbyła się w plenerze, czyli na „wyrobisku”, gdzie koledzy z Komisji Zakładowej chcieli unaocznić Krzysztofowi i Lucjanowi, jak wygląda ich codzienna praca.

Popularny na ziemi krośnieńskiej Kamieniołom jest obecnie bardzo nowoczesna firmą korzystającą ze sprzętu światowych marek, co poprawia komfort i bezpieczeństwo pracy. Firma pracuje 24 godziny na dobę ze względu na ciągle rosnące zapotrzebowanie na kruszywa niezbędne do budowy dróg. Nowa wielka szansa dla Zakładu Górniczego to bliska perspektywa budowy drogi szybkiego ruchu S -19 , która pochłonie niezliczone ilości surowca.

– Życzymy Kolegom dalszych sukcesów i zapewniamy o wsparciu w sprawach wykraczających poza kompetencje Organizacji. Zgodnie z zapowiedzią kolejne robocze spotkanie niebawem – przekazali związkowcy z Regionu Podkarpacie.