Nie żyje Anna Oulatar, była szefowa ds. Europy Wschodniej Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych

• poniedziałek, 10 Lipca 2023
  • Zagranica
  • Autor: bm

fot. Pixabay

„Z wielkim smutkiem dowiedzieliśmy się o śmierci Przyjaciółki NSZZ „Solidarność”, Anny Oulatar, zmarłej 7 lipca w Brukseli” – przekazuje Biuro Zagraniczne NSZZ „S”.

„Anna chciała lepszego świata, w którym człowiek, jego prawa, wolności i godna praca mają znaczenie, są powszechne i respektowane.
Praca w Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych (epoka przed powstaniem MKZZ) i całe jej życie było tego świadectwem. W swoją działalność na rzecz wolnych, demokratycznych organizacji związkowych wkładała całą swoją energię, serce,
poświęcała niemal cały swój czas. I zawsze czyniła to bezinteresownie i dla wszystkich, bez wyjątku” – napisano w przesłanym do naszej redakcji wspomnieniu.

„Wspierała Solidarność”

Anna Oulatar przez wiele lat wspierała również, w różnej formie, NSZZ „Solidarność”. „Była jego adwokatem za granicą, doradzała, nauczała, wskazywała drogę, krytykowała błędy” – napisano we wspomnieniu. Za swoją działalność została odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej przez Prezydenta RP.

„Wraz z Anną odeszła również pamięć o ludziach i historii Solidarności z okresu dla niej najtrudniejszego i jednocześnie najciekawszego. Była też wspaniałym człowiekiem – mądrą, życzliwą, wrażliwą i pełną humoru kobietą. Była dla nas inspiracją i wsparciem” – piszą jej przyjaciele.

Złożyli także wyrazy współczucia dla całej Rodziny Anny.