Sekretariat BHiU

Strony www Organizacji

Polecane Strony WWW

Nasze Akcje

W dniu 29.05.2014 roku w Szczyrku odbył się Sprawozdawczo-Wyborczy Walny Zjazd Delegatów Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność”. Przewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Handlu na kadencję 2014-2018 ponownie został wybrany kol. Alfred Bujara, który był jedynym kandydatem uzyskując 100% poparcie zebranych delegatów.

W skład Rady Sekcji na kadencje 2014-2018 zostali wybrani:

• Piotr Adamczak
  • Sebastian Barański
  • Ewa Chełminiak
  • Justyna Chrapowicz
  • Jan Dopierała
  • Alicja Forysiak
  • Marek Gumuła
  • Elżbieta Jakubowska
  • Marzena Konieczko
  • Dariusz Paczuski
  • Danuta Pietrzyk
  • Stanisław Pyla
  • Paweł Skowron
  • Barbara Stefaniec
  • Mariusz Włodarczyk
  • Ania Wojtasiewicz
  • Rafał Wołoszyn
  • Marcin Zieliński

W skład Komisji Rewizyjnej zostali wybrani:

• Artur Basta,
  • Agnieszka Długosz
  • Justyna Przyłódzka
  • Piotr Waśniewski
  • Bogusława Zbrzeźna

Wszystkim wybranym członkom Rady Sekcji gratulujemy wyboru i życzymy kreatywności, wytrwałości, zaangażowania oraz dużo cierpliwości i odpowiedzialności w pracach rady sekcji w okresie trwania kadencji.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

10 lat w UE a prawa pracownicze w handlu- wywiad Alfreda Bujara w radiu eM

Stopniowo ograniczać handel w niedzielę

21 marca Sejm odrzucił obywatelski i poselski projekt ustawy ustanawiający niedzielę dniem wolnym od pracy w handlu. To zła  wiadomość dla pracowników tej branży…

- Projekt obywatelski podpisało ponad 120 tys. osób. Z kolei projekt poselski przygotowali parlamentarzyści z czterech klubów parlamentarnych. To pokazuje, że przekrój grup społecznych i środowisk popierających ideę wolnej niedzieli jest bardzo szeroki. Można tylko ubolewać, że Sejm odrzucił oba te projekty już w pierwszym czytaniu. Liczyliśmy na to, że trafią one do komisji, gdzie uda się wypracować kompromisowe rozwiązanie.

Na czym kompromis miałby polegać?
– W naszej ocenie sprawa jest zbyt skomplikowana, aby można ją było załatwić zmianą kilku artykułów w Kodeksie pracy. Chodzi o to, aby nie popadać ze skrajności w skrajność, przechodząc bezpośrednio ze sklepów otwartych całą dobę siedem dni w tygodniu do całkowitego zakazu handlu w niedzielę. Tu potrzebnych jest wiele wyjątków, jak choćby stacje benzynowe, sklepy mieszczące się na dworcach, lotniskach czy w  miejscowościach turystycznych. Można by też pomyśleć o rozwiązaniach częściowych, np. skróceniu godzin pracy w niedzielę do 13.00 lub 14.00, albo wprowadzeniu np. dwóch niedziel handlowych w miesiącu. Na początek wystarczyłoby chociaż trochę ucywilizować handel w niedzielę i stopniowo go ograniczać. Continue reading

Dziś w godzinach 12: 00 – 13: 00 pod Radomszczańskim Lidlem odbyła się akcja protestacyjna NSZZ “Solidarność” Podregion Radomsko w/s łamania praw pracowniczych i związkowych, związkowcy blokowali kasy płacąc groszówkami oraz rozdawali ulotki informacyjne.
Można z ulotki spisać informacje o co walczymy!
Zakupione podczas akcji produkty zostaną przekazane do Parafii Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski – Caritas Parafialny w Radomsku. Continue reading

Continue reading

21 lutego przed Lidlami w całym kraju członkowie Solidarności organizowali pikiety i rozdawali klientom ulotki informujące m.in. o trudnych warunkach pracy i łamaniu praw pracowniczych i związkowych osób zatrudnionych w tej sieci dyskontów. Żądali też przywrócenia zwolnionych z pracy liderów zakładowej „S” w Lidlu.

- Słyszałem ostatnio w reklamach, że w Lidlu jest tydzień azjatycki. Nie tylko tydzień. W Lidlu jest cały rok azjatycki, niedługo może będzie afrykański, bo tak się traktuje tu pracowników. Albo zarząd Lidl Polska dostosuje się do prawa w naszym kraju, albo niech wraca do Niemiec – powiedział przewodniczący Solidarności Piotr Duda podczas akcji protestacyjnej przed jednym ze sklepów sieci w Katowicach.

Dominik Kolorz, przewodniczący śląsko-dąbrowskiej Solidarności zwrócił uwagę, że w Niemczech, skąd Lidl się wywodzi, nikt nie ośmieliłby się tak traktować pracowników i zwalniać działaczy związkowych. – Dlaczego szefowie Lidla w Niemczech prawa przestrzegają, a Polskę traktują jak afrykańską kolonię? Nie może być tak, że traktujecie nas Polaków, pracowników, związkowców jak niewolników, że prawo macie gdzieś – mówił szef śląsko-dąbrowskiej „S”. Continue reading

W piątek 21 lutego Solidarność zorganizuje akcję ulotkową przed sklepami Lidl w całej Polsce. Przed jednym z katowickich marketów tej sieci odbędzie się briefing prasowy z udziałem przewodniczącego Solidarności Piotra Dudy oraz szefa handlowej „S” Alfreda Bujary.

Akcja protestacyjna przed sklepami Lidl zostanie przeprowadzona między godz. 12.00 i 14.00. W jej trakcie związkowcy będą rozdawać klientom ulotki wyjaśniające przyczyny protestu – Będziemy przede wszystkim przed sklepami, w których działa nasza organizacja związkowa. W regionie śląsko-dąbrowskim będziemy rozdawać ulotki przed czternastoma marketami – mówi Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Krajowego Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność.

Konflikt w sieci Lidl trwa od wielu miesięcy. Pracownicy tej sieci domagają się poprawy warunków pracy oraz zarzucają kierownictwu sieci łamanie praw pracowniczych i związkowych. – Kasjerka w Lidlu musi w ciągu godziny zeskanować 1800 produktów, taka jest norma efektywnościowa, z której kasjerki są rozliczane. Prawie połowa pracowników nie ma stałej umowy o pracę, znaczna część jest zatrudniona na niepełny etat. Obroty sieci rosną z roku na rok, a pracowników jest coraz mniej. W niektórych sklepach zatrudnienie w ciągu kilku ostatnich lat zostało zmniejszone o jedną trzecią – wylicza Bujara. Continue reading

źródło:

Komisja Krajowa apeluje do członków, by w tym miesiącu nie robić tam zakupów.

W piątek przez godzinę związkowcy pikietowali w dwóch marketach w Szczecinie. Za zakupy płacili tylko groszówkami. To dlatego, że firma zwolniła ich kolegów.
- Mamy około 70 złotych w groszach, koledzy w sklepie w Zdrojach przygotowali około 120 złotych. Domagamy się, żeby przywrócono do pracy członków związku Solidarność, którzy założyli związki zawodowe w Lidlu. Zostali wyrzuceni z pracy. To firma niemiecka, związkowcy w Niemczech mają swoje prawa i są szanowani przez pracodawców. W Polsce pracodawca, mimo, że to niemiecka firma, nie szanuje pracowników i ich praw, dlatego wspieramy akcję – mówili protestujący.Chcieliśmy poprosić o komentarz rzecznika prasowego sieci Lidl, ale nie udało się. – Jest na spotkaniu w firmie. Na pewno ustosunkujemy się do tej sprawy – usłyszeliśmy.Teraz czekamy na odpowiedź rzecznika na nasz e-mail.

źródło:

Szefostwo Lidla zwolniło dyscyplinarnie przewodniczącą i zastępcę Solidarności działającej w tej sieci sklepów. Postawiono im zarzuty, które nie miały miejsca. W ocenie Związku działania pracodawcy wobec związkowców od samego początku zmierzają do likwidacji organizacji związkowej, której działania w interesie pracowników bardzo nie podobają się zarządowi. Stając w obronie zwolnionych związkowców, Solidarność zwróciła się z apelem do członków i sympatyków związku, a także całego społeczeństwa, aby w lutym nie robili zakupów w tych sklepach. Czy taka prośba ma sens? Czy przyniesie oczekiwany skutek? Dziś gościem Jerzego Zawartki był szef Sekretariatu Handlu i Usług Solidarności, Alfred Bujara.

Continue reading