^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Informacje z zagranicy.

FAIR TRANSPORT 2019

W dniu 27 marca odbył się protest transportowców w ponad 100 akcjach w całej Europie. Najgłośniej było jednak w Brukseli i Strasburgu pod siedzibami Parlamentu Europejskiego.

W proteście udział wzięli przedstawiciele wszystkich sektorów branży transportowej co było widać po znakach narodowych i logach branżowych. Hasłem przewodnim był FAIR TRANSPORT a motywami uzupełniającymi była walka z nieuczciwą konkurencją, dumpingiem socjalnym, wyzyskiem  i nielegalnym zatrudnieniem.

Pracownicy transportu stanęli razem w obronie swoich miejsc pracy, godnych zarobków, stabilnego zatrudnienia oraz szacunku dla zawodu, w którym wykonują swoją ciężką pracę z dala od domu  i rodziny. Nalegają na dialog rzeczywisty nie pozorowany przy udziale pracodawców i polityków.

UCZCIWY TRANSPORT DLA EUROPY!

TYLKO RAZEM  - SOLIDARNI  -  ZWYCIĘŻYMY!

Sekretarz Generalny Europejskiej Federacji Pracowników Transportu (ETF) Eduardo Chagas spotkał się z transportowcami z „Solidarności”.

Zrozumienie codziennej rzeczywistości, w której funkcjonować muszą pracownicy transportu w całej Europie ma kluczowe znaczenie dla działań ETF na platformie europejskiej i skutecznego wspierania inicjatyw w poszczególnych krajach. 5 lutego br. odbyło się w Gdyni spotkanie przedstawicieli ETF z szefami sekcji, zrzeszonych w Krajowym Sekretariacie Transportowców NSZZ „Solidarność”.

W trakcie szeroko zakrojonej dyskusji podnoszono temat trudnej sytuacji pracowników transportu w Polsce. Była mowa m.in.: o kierowcach ciężarówek, których struktura wynagradzania wymaga pilnej rekonstrukcji, pracujących bez dostępu do podstawowych udogodnień, takich jak godny i wygodny wypoczynek, bezpieczny parking z dostępem do tanich jadłodajni oraz szeroko rozumianym zapleczem sanitarnym.

Czytaj więcej...

REMIS ZE WSKAZANIEM DLA ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH.

Raport o delegowaniu pracowników w transporcie międzynarodowym wraca do Komisji TRAN w Parlamencie Europejskim.

Patrząc na siły i środki jakie zostały zaangażowane po stronie polskich przewoźników nie wyłączając przedstawicieli rządu z Ministrem Adamczykiem na czele do skromnych sił po stronie jedynego związku zawodowego „Solidarność” reprezentującego kierowców to możemy mówić o zwycięstwie.

Wielkie podziękowania dla wszystkich członków Sekcji Transportu afiliowanych w ETF, którzy wykazywali nadzwyczajną aktywność w ostatnich dniach przed głosowaniem lobbując na rzecz naszych wartości i osiągnięcia celów w dążeniu do poprawy warunków pracy, odpoczynku oraz bezpieczeństwa na drodze nie tylko kierowców zawodowych.

Delegacje - belgijskich, holenderskich, niemieckich, francuskich, hiszpańskich, norweskich i polskich kolegów ze związków transportowych były dzisiaj bardzo aktywne w Strasburgu przed i w samym gmachu Parlamentu Europejskiego lobbując w śród posłów przed głosowaniem za przyjęciem naszego stanowiska tj. przyjęciem poprawek EMPL. Poprawki te w głównej mierze dotyczyły delegowania pracowników, czasu jazdy i odpoczynku.

Czytaj więcej...

LIST OTWARTY Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność”

LIST OTWARTY Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” apelujący o rzeczywisty dialog na rzecz godnych warunków pracy polskich kierowców transportu międzynarodowego.

Trwa obecnie procedura dialogu trójstronnego prowadzonego pomiędzy Parlamentem Europejskim, Radą i Komisją Europejską w celu przyjęcia ustaleń dotyczących ostatecznego kształtu Pakietu Mobilności. Prace prowadzone w komisjach Parlamentu Europejskiego potwierdzają, że temat sytuacji socjalnej wysoce mobilnych pracowników jakimi są kierowcy międzynarodowego transportu drogowego, budzi poważne kontrowersje, a interesy poszczególnych państw, obszarów, a także pracowników i pracodawców tego sektora oraz organizacji je reprezentujących,  wydają się bardzo zróżnicowane.

Warunki socjalne w branży logistycznej związanej z transportem w Europie

W dniach 22 - 24 odbyła się debata na temat „Warunki socjalne w branży logistycznej związanej z transportem w Europie” z udziałem przedstawicieli związków zawodowych z Austrii, Republiki Czeskiej, Belgii, Polski, Słowacji i Niemiec.

Zdefiniowano zagrożenia i wypracowano wspólne stanowisko do przedstawienia politykom i parlamentarzystom krajowym i UE. Wypracowano również pakiet najpilniejszych spraw do działań w obronie interesów pracowników transportu i logistyki.

Tadeusz Kucharski

przewodniczący KSTD

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.