^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 35 zł.
Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Słubice 01-07-2021

W czwartek 1 lipca 2021 przedstawiciele Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” wraz z niemieckimi kolegami z „Faire Mobilitat” prowadzili akcję informacyjną wśród kierowców zawodowych na parkingach od granicy niemieckiej Frankfurt nad Odrą/ Świecko do Świebodzina/Poźrzadło/Mostki. Rozdawane były również ulotki w języku polskim, rosyjskim i ukraińskim zawierające informacje o prawach kierowców zawodowych. Głównym tematem były kwestie wynagradzania kierowców pracujących poza granicami polski bez znaczenia czy pracodawca jest z Polski czy Niemiec. Każda przepracowana godzina na terenie Niemiec musi wynosić od 1 lipca 9.60 Euro plus dodatki typu diety i ryczałty.

Niemiecki DGB-Beratungsprojekt „Faire Mobilitat” i Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” wraz z kolegami ze związków transportowych z Czech, Belgii, Austrii

i Słowenii bierze udział w projekcie „Droga do przejrzystego i sprawiedliwego wynagradzania oraz poprawy warunków pracy w sektorze transportowym: TransFair” finansowanym przez UE.

Dziękujemy kolegom z Działu Rozwoju Związku z Regionu Wielkopolska za pomoc i udział

w naszej akcji oraz wszystkim uczestnikom za udaną współpracę.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.