^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Podstawowy system czasu pracy kierowców

Czas pracy kierowcy

Twój czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, w przeciętnym okresie rozliczeniowym. Okres rozliczeniowy, to czas, po którym pracodawca sprawdza ilość przepracowanych przez Ciebie godzin, aby ustalić, czy nie doszło do przekroczenia tygodniowej normy czasu pracy. W zależności od woli pracodawcy może on wynosić od 1 do 4 miesięcy.

PAMIĘTAJ

Twój dobowy wymiar czasu pracy jest regulowany ustawą o czasie pracy kierowców.
Pracodawca jest obowiązany do jego przestrzegania.

Rozkłady czasu pracy kierowców

Zwykle pracodawca ustala kierowcy 2-tygodniowy rozkład czasu pracy. Jeżeli jednak przewiduje łączenie systemu równoważnego z przerywanym, to musi on wyznaczyć kierowcy co najmniej miesięczny rozkład czasu pracy.

Tygodniowy czas pracy kierowcy

Twój tygodniowy czas pracy, łącznie z godzinami nadliczbowymi, nie może przekraczać 48 godzin w maksymalnie 4-miesiecznym okresie rozliczeniowym. Czas pracy można przedłużyć do 60 godzin, ale tylko wtedy, jeżeli średni tygodniowy czas pracy nie przekroczy 48 godzin w maksymalnie 4-miesięcznym okresie rozliczeniowym.

WAŻNE
Powyższej normie podlegasz nawet wtedy, gdy jesteś zatrudniony u więcej niż jednego pracodawcy.

Prawo do odpoczynku

W każdej dobie pracy kierowcy przysługuje prawo do co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku. Dobowy odpoczynek możesz wykorzystać podczas postoju, jeśli w pojeździe jest miejsce do spania.
W każdym tygodniu pracy przysługuje Ci prawo do co najmniej 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku, w skład którego wchodzi jeden odpoczynek dobowy.

Jeśli mas problemy z wyegzekwowaniem swoich praw zgłoś się do nas lub do okręgowego inspektoratu pracy (www.pip.gov.pl)

źródło: Główny Inspektorat Pracy

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.