^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Trójstronny Zespół ds. Transportu Drogowego

·        Przewodniczący Zespołu – Jerzy Szmit Podsekretarz Stanu w MIiB.

·        Współprzewodniczący  – Gerard Skroński KSTD NSZZ „Solidarność” przedstawiciel pracowników.

·        Współprzewodniczący – Tadeusz Wilk ZMPD przedstawiciel pracodawców.

Stanowisko nr 3/17 Prezydium KK NSZZ „Solidarność”

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” uznaje skierowanie zaproszenia do naszego Związku na uroczystości rocznicy sierpnia 1980 r. przez pomorski Komitet Obrony Demokracji,  za bezczelną prowokację. To zdumiewające, że zaprasza się jubilata na jego własne urodziny i to  w sytuacji, gdy ów jubilat od 30 lat niezmiennie organizuje swoje obchody.

Czytaj więcej...

Prawo do wcześniejszej emerytury kierowców pojazdów powyżej 3,5 tony

31 stycznia 2018 r. Sąd Najwyższy orzekł w sprawie rozbieżności w orzecznictwie dotyczących praw emerytalnych kierowców pojazdów powyżej 3, 5 tony.  Udzielając odpowiedzi na pytanie prawne sformułowane we wniosku Pierwszego Prezesa SN, Sąd Najwyższy w składzie powiększonym podjął uchwałę o następującej treści:

Praca w transporcie kierowcy samochodu ciężarowego o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony, który ubocznie wykonywał czynności konwojenta, ładowacza lub spedytora w odniesieniu do przewożonych towarów, jest pracą w szczególnych warunkach (art. 32 ust. 1 w związku z art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 1383 ze zm. w związku z poz. 2 Działu VIII wykazu A stanowiącego załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, Dz.U. Nr 8, poz. 43 ze zm.).

Wiecej informacji- zapraszamy na Stronę Komisji Krajowej

LIST OTWARTY Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność”

LIST OTWARTY Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” apelujący o rzeczywisty dialog na rzecz godnych warunków pracy polskich kierowców transportu międzynarodowego.

Trwa obecnie procedura dialogu trójstronnego prowadzonego pomiędzy Parlamentem Europejskim, Radą i Komisją Europejską w celu przyjęcia ustaleń dotyczących ostatecznego kształtu Pakietu Mobilności. Prace prowadzone w komisjach Parlamentu Europejskiego potwierdzają, że temat sytuacji socjalnej wysoce mobilnych pracowników jakimi są kierowcy międzynarodowego transportu drogowego, budzi poważne kontrowersje, a interesy poszczególnych państw, obszarów, a także pracowników i pracodawców tego sektora oraz organizacji je reprezentujących,  wydają się bardzo zróżnicowane.

Problemy pracowników delegowanych i kierowców

W Debacie Polskiego Radia 24 Goście: Agnieszka Wołoszyn - MRPiPS, Joanna Popiołek, Zrzeszenie Międzynarodowych Przewoźników Drogowych,  Małgorzata Bonikowska, Centrum Stosunków Międzynarodowych, Tadeusz Kucharski, Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ”S” i Piotr Arak, Instytut Badań Rynku Konsumpcji i Koniunktur, rozmawiali na temat pracowników delegowanych i transportu międzynarodowego.

Linkd o audycji:

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.