^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Trójstronny Zespół ds. Transportu Drogowego

·        Przewodniczący Zespołu – Jerzy Szmit Podsekretarz Stanu w MIiB.

·        Współprzewodniczący  – Gerard Skroński KSTD NSZZ „Solidarność” przedstawiciel pracowników.

·        Współprzewodniczący – Tadeusz Wilk ZMPD przedstawiciel pracodawców.

Stanowisko nr 3/17 Prezydium KK NSZZ „Solidarność”

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” uznaje skierowanie zaproszenia do naszego Związku na uroczystości rocznicy sierpnia 1980 r. przez pomorski Komitet Obrony Demokracji,  za bezczelną prowokację. To zdumiewające, że zaprasza się jubilata na jego własne urodziny i to  w sytuacji, gdy ów jubilat od 30 lat niezmiennie organizuje swoje obchody.

Czytaj więcej...

LIST OTWARTY Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność”

LIST OTWARTY Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” apelujący o rzeczywisty dialog na rzecz godnych warunków pracy polskich kierowców transportu międzynarodowego.

Trwa obecnie procedura dialogu trójstronnego prowadzonego pomiędzy Parlamentem Europejskim, Radą i Komisją Europejską w celu przyjęcia ustaleń dotyczących ostatecznego kształtu Pakietu Mobilności. Prace prowadzone w komisjach Parlamentu Europejskiego potwierdzają, że temat sytuacji socjalnej wysoce mobilnych pracowników jakimi są kierowcy międzynarodowego transportu drogowego, budzi poważne kontrowersje, a interesy poszczególnych państw, obszarów, a także pracowników i pracodawców tego sektora oraz organizacji je reprezentujących,  wydają się bardzo zróżnicowane.

Międzyzakładowa Komisja Taksówkarzy Zawodowych NSZZ „Solidarność” nowy członek Krajowej Sekcji Transportu Drogowego.

W ostatnim czasie jesteśmy świadkami dużej liczby zdarzeń drogowych, których uczestnikami i coraz częściej sprawcami, są kierowcy wykonujący odpłatny przewóz osób samochodami osobowymi. Gwałtownie rosnąca liczba takich wypadków wskazuje na potrzebę zwiększenia odpowiedzialności przewoźników wykonujących publiczny transport osobowy i podniesienie wymagań podczas wejścia, utrzymania się i wyjścia z zawodu.

Kilka dni temu prasa szeroko opisywała wypadek w miejscowości Zakroczym, gdzie sprawcą był 24-letni obywatel Ukrainy, wykonujący odpłatny kurs dla jednej z popularnych aplikacji przewozowych, dodajmy, organizujących nielegalny przewóz osób. W wyniku zdarzenia ucierpiała 35-letnia mieszkanka Warszawy. Została przewieziona do szpitala, ponieważ zaufała reklamom ukazującym się w ogólnodostępnych mediach, zaufała służbom państwowym wydającym zezwolenia, zaufała kierowcy.

Czytaj więcej...

REMIS ZE WSKAZANIEM DLA ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH.

Raport o delegowaniu pracowników w transporcie międzynarodowym wraca do Komisji TRAN w Parlamencie Europejskim.

Patrząc na siły i środki jakie zostały zaangażowane po stronie polskich przewoźników nie wyłączając przedstawicieli rządu z Ministrem Adamczykiem na czele do skromnych sił po stronie jedynego związku zawodowego „Solidarność” reprezentującego kierowców to możemy mówić o zwycięstwie.

Wielkie podziękowania dla wszystkich członków Sekcji Transportu afiliowanych w ETF, którzy wykazywali nadzwyczajną aktywność w ostatnich dniach przed głosowaniem lobbując na rzecz naszych wartości i osiągnięcia celów w dążeniu do poprawy warunków pracy, odpoczynku oraz bezpieczeństwa na drodze nie tylko kierowców zawodowych.

Delegacje - belgijskich, holenderskich, niemieckich, francuskich, hiszpańskich, norweskich i polskich kolegów ze związków transportowych były dzisiaj bardzo aktywne w Strasburgu przed i w samym gmachu Parlamentu Europejskiego lobbując w śród posłów przed głosowaniem za przyjęciem naszego stanowiska tj. przyjęciem poprawek EMPL. Poprawki te w głównej mierze dotyczyły delegowania pracowników, czasu jazdy i odpoczynku.

Czytaj więcej...

Badania zdrowia kierowców na parkingach

Wartościową akcję prowadzi Fundacja Truckers Life wraz z firmą Mercedes-Benz Trucks Polska oraz Związkiem Pracodawców „Transport i Logistyka Polska” a także portalem RoadStars.com. W ramach akcji kierowcy mogą zmierzyć ciśnienie, poziom glukozy, cholesterolu i poddać analizie skład ciała. Akcja potrwa do września 2018 r.

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.