^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Trójstronny Zespół ds. Transportu Drogowego

·        Przewodniczący Zespołu – Jerzy Szmit Podsekretarz Stanu w MIiB.

·        Współprzewodniczący  – Gerard Skroński KSTD NSZZ „Solidarność” przedstawiciel pracowników.

·        Współprzewodniczący – Tadeusz Wilk ZMPD przedstawiciel pracodawców.

Rząd z pracodawcami pomija stronę związkową

Zdaniem przedstawicieli Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ "Solidarność" Trójstronny Zespół Branżowy ds. Transportu Drogowego nie funkcjonuje ze względu na brak woli do prowadzenia dialogu z pracownikami branży. Przedstawiciele Sekcji rozmawiali wczoraj o tym problemie z szefostwem Związku.

Czytaj więcej na stronie:

Jedynka - Program 1 Polskiego Radia

Jedynka w drodze - goście Tadeusz Kucharski przewodniczący Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ "Solidarność" (strona pracownicza) i Tadeusz Wilk ze ZMPD - Zrzeszenia Międzynarodowych Przewoźników Drogowych (strona pracodawców).

WAŻNA APLIKACJA DO POBRANIA

Szanowne koleżanki i koledzy - kierowcy,

uprzejmie informuję, iż Główny Inspektorat Transportu Drogowego we współpracy

z Ministerstwem Spraw Zagranicznych przygotował aplikację mobilną na telefon komórkowy. Jest to odpowiedź na zgłaszane problemy, z którymi spotykacie się podczas wykonywania międzynarodowego transportu drogowego.

Czytaj więcej...

Sekretarz Generalny Europejskiej Federacji Pracowników Transportu (ETF) Eduardo Chagas spotkał się z transportowcami z „Solidarności”.

Zrozumienie codziennej rzeczywistości, w której funkcjonować muszą pracownicy transportu w całej Europie ma kluczowe znaczenie dla działań ETF na platformie europejskiej i skutecznego wspierania inicjatyw w poszczególnych krajach. 5 lutego br. odbyło się w Gdyni spotkanie przedstawicieli ETF z szefami sekcji, zrzeszonych w Krajowym Sekretariacie Transportowców NSZZ „Solidarność”.

W trakcie szeroko zakrojonej dyskusji podnoszono temat trudnej sytuacji pracowników transportu w Polsce. Była mowa m.in.: o kierowcach ciężarówek, których struktura wynagradzania wymaga pilnej rekonstrukcji, pracujących bez dostępu do podstawowych udogodnień, takich jak godny i wygodny wypoczynek, bezpieczny parking z dostępem do tanich jadłodajni oraz szeroko rozumianym zapleczem sanitarnym.

Czytaj więcej...

Protokół z czwartego posiedzenia Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego w dniu 26 czerwca 2017 r.

W czwartym posiedzeniu Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego, które odbyło się gmachu Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, udział wzięli członkowie Zespołu oraz zaproszone osoby według załączonej listy obecności (załącznik nr 1).

Posiedzeniu przewodniczył Pan Jerzy Szmit Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa (MIB).

Proponowany porządek obrad:

1.      Otwarcie posiedzenia

2.      Przyjęcie porządku obrad posiedzenia

3.      Przyjęcie protokołu ze spotkania w dniu 29 maja 2017 r.

4.      Informacja na temat pierwszego spotkania Zespołu Roboczego ds. Krajowego Transportu Drogowego

5.      Kontynuacja dyskusji na temat nowego modelu wynagradzania kierowców oraz przestawienie stanowisk Członków Zespołu w zakresie:

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.