^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Z prac Krajowej Sekcji Transportu Drogowego.

Międzynarodowa konferencja o delegowaniu.

Międzynarodowa konferencja o delegowaniu, podróży służbowej i transporcie międzynarodowym w Sali BHP 19 – 20 października 2017r.

Zasady wynagradzania i warunki pracy kierowców transportu międzynarodowego są obecnie  tematem nr 1 dla partnerów społecznych w krajach Unii Europejskiej, a to za sprawą dyskusji o transporcie w kontekście dyrektywy o pracownikach delegowanych.

Gdyby stosować wprost regulacje zawarte w dyrektywie 96/71/WE dotyczącej delegowania pracowników, firmy transportowe musiałyby wypłacać kierowcom wynagrodzenie kraju, przez który przejeżdżają zmierzając do miejsca przeznaczenia. Godziwa płaca w przypadku kierowców transportu nie jest zapewniona, na co słusznie zwrócił uwagę Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 24 listopada 2016 r.
(sygn. akt K 11/15, OTK-A 2016/93).

Czytaj więcej...

Konstytucja dla pracowników

- Chcemy konstytucji dla pracowników - powiedział Piotr Duda, przewodniczący NSZZ "Solidarność" otwierając konferencję pt. "Układy zbiorowe pracy drogą do społecznej gospodarki rynkowej". Zorganizowana przez NSZZ "Solidarność" konferencja stałą się kontynuacją sierpniowej debaty "Konstytucja dla obywateli, nie dla elit". Punktem wyjścia do dyskusji jest artykuł 20 Konstytucji, mówiący o społecznej gospodarce rynkowej.
Panel odbył się 17 października br. w warszawskiej siedzibie PGNiG.
W debatach udział wzięli m. in.
- Mateusz Morawiecki, wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rozwoju i Minister Finansów,
- Krzysztof Tchórzewski, Minister Energii,
- Stanisław Szwed, Wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej,
- Paweł Mucha, Sekretarz Stanu - Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta RP,
- Luca Visentin, Sekretarz generalny Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych.
- Bruno Vannoni, członek Komitetu Wykonawczego Industrial Europe,
- Krzysztof Nowicki, prezes Zarządu Lotos Oil,

Czytaj więcej...

Delegowanie pracowników w UE.

W ubiegłym roku Komisja Europejska przedstawiła propozycję nowelizacji dyrektywy z 1996 r. w sprawie delegowania pracowników w UE. Najważniejszą zmianą jest wprowadzenie zasady równej płacy za tę samą pracę w tym samym miejscu. Gośćmi audycji Kapitał i praca byli: Robert Lisicki - ekspert Konfederacji Lewiatan i Tadeusz Kucharski z NSZZ "Solidarność".

Relacja dźwiękowa

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Kierowcy zawodowi

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.