^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Z prac Krajowej Sekcji Transportu Drogowego.

Rząd z pracodawcami pomija stronę związkową

Zdaniem przedstawicieli Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ "Solidarność" Trójstronny Zespół Branżowy ds. Transportu Drogowego nie funkcjonuje ze względu na brak woli do prowadzenia dialogu z pracownikami branży. Przedstawiciele Sekcji rozmawiali wczoraj o tym problemie z szefostwem Związku.

Czytaj więcej na stronie:

Upały.

Warszawa, dnia 2 sierpnia 2018r.

KSTD – 01/08/2018

Pan Jan Buczek

Prezes Zrzeszenia Międzynarodowych Przewoźników Drogowych w Polsce

Pan Maciej Wroński

Prezes Związeku Pracodawców Transportu i Logistyki, Polska

Szaowni Panowie Prezesi,

W ostatnich dniach w całej Europie wszyscy doświadczamy fali niezwykłych upałów. W tej sytuacji Rada Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” zwraca się za pośrednictwem Pana Prezesa do pracodawców o potraktowanie sytuacji jako wyjątkowej i nad wyraz uciążliwej. Apelujemy o zrozumienie i wyrozumiałość przy organizacji pracy a w szczególności wypoczynku i przerw w pracy kierowców zawodowych.

Czytaj więcej...

Międzyzakładowa Komisja Taksówkarzy Zawodowych NSZZ „Solidarność” nowy członek Krajowej Sekcji Transportu Drogowego.

W ostatnim czasie jesteśmy świadkami dużej liczby zdarzeń drogowych, których uczestnikami i coraz częściej sprawcami, są kierowcy wykonujący odpłatny przewóz osób samochodami osobowymi. Gwałtownie rosnąca liczba takich wypadków wskazuje na potrzebę zwiększenia odpowiedzialności przewoźników wykonujących publiczny transport osobowy i podniesienie wymagań podczas wejścia, utrzymania się i wyjścia z zawodu.

Kilka dni temu prasa szeroko opisywała wypadek w miejscowości Zakroczym, gdzie sprawcą był 24-letni obywatel Ukrainy, wykonujący odpłatny kurs dla jednej z popularnych aplikacji przewozowych, dodajmy, organizujących nielegalny przewóz osób. W wyniku zdarzenia ucierpiała 35-letnia mieszkanka Warszawy. Została przewieziona do szpitala, ponieważ zaufała reklamom ukazującym się w ogólnodostępnych mediach, zaufała służbom państwowym wydającym zezwolenia, zaufała kierowcy.

Czytaj więcej...

Problemy pracowników delegowanych i kierowców

W Debacie Polskiego Radia 24 Goście: Agnieszka Wołoszyn - MRPiPS, Joanna Popiołek, Zrzeszenie Międzynarodowych Przewoźników Drogowych,  Małgorzata Bonikowska, Centrum Stosunków Międzynarodowych, Tadeusz Kucharski, Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ”S” i Piotr Arak, Instytut Badań Rynku Konsumpcji i Koniunktur, rozmawiali na temat pracowników delegowanych i transportu międzynarodowego.

Linkd o audycji:

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Transportu Drogowego.

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność”  w dniu 7 maja 2018 roku dokonało wyboru władz na kadencję  2018 – 2022.

W wyniku tajnego głosowania wybrano Radę Sekcji:

Tadeusz Kucharski – Przewodniczący Rady,

Jacek Kucza – Zastępca Przewodniczącego Rady, odpowiedzialny za problematykę transportu pasażerskiego,

Tomasz Michalak – Zastępca Przewodniczącego Rady, odpowiedzialny za obszar transportu towarowego,

Gerard Skroński – Sekretarz Rady,

Edward Sulich – Skarbnik Rady.

Wybrano również członków Komisji Rewizyjnej. Są to:

Henryk Odważny – Przewodniczący KR

Bogdan Piecuch – Członek KR,

Mirosław Zbrzezny – Członek KR.

Kierowcy międzynarodowi liczą na pomoc Komisji Europejskiej.

Od dłuższego czasu prosimy krajowego ustawodawcę o nowe regulacje płacowe, które uwzględnią specyfikę pracy kierowców w transporcie międzynarodowym. Przedstawiamy nasze postulaty, wskazujemy argumenty i mimo starań do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy żadnych propozycji rozwiązań legislacyjnych, które byłyby zadowalające. Postanowiliśmy nie czekać dłużej i wysłaliśmy pismo do Komisji Europejskiej. Nie mamy innego wyjścia, Polska w ogóle wyłączyła transport międzynarodowy z zakresu przepisów dyrektywy o delegowaniu pracowników.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.