^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Z prac Krajowej Sekcji Transportu Drogowego.

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Transportu Drogowego.

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność”  w dniu 7 maja 2018 roku dokonało wyboru władz na kadencję  2018 – 2022.

W wyniku tajnego głosowania wybrano Radę Sekcji:

Tadeusz Kucharski – Przewodniczący Rady,

Jacek Kucza – Zastępca Przewodniczącego Rady, odpowiedzialny za problematykę transportu pasażerskiego,

Tomasz Michalak – Zastępca Przewodniczącego Rady, odpowiedzialny za obszar transportu towarowego,

Gerard Skroński – Sekretarz Rady,

Edward Sulich – Skarbnik Rady.

Wybrano również członków Komisji Rewizyjnej. Są to:

Henryk Odważny – Przewodniczący KR

Bogdan Piecuch – Członek KR,

Mirosław Zbrzezny – Członek KR.

Kierowcy międzynarodowi liczą na pomoc Komisji Europejskiej.

Od dłuższego czasu prosimy krajowego ustawodawcę o nowe regulacje płacowe, które uwzględnią specyfikę pracy kierowców w transporcie międzynarodowym. Przedstawiamy nasze postulaty, wskazujemy argumenty i mimo starań do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy żadnych propozycji rozwiązań legislacyjnych, które byłyby zadowalające. Postanowiliśmy nie czekać dłużej i wysłaliśmy pismo do Komisji Europejskiej. Nie mamy innego wyjścia, Polska w ogóle wyłączyła transport międzynarodowy z zakresu przepisów dyrektywy o delegowaniu pracowników.

Czytaj więcej...

Ocena systemu wynagradzania kierowców

Warszawa, dnia 6 lutego 2018r.

KSTD – 01/02/2018

Pan Marek Chodkiewicz Podsekretarz Stanu Ministerstwo Infrastruktury

Szanowny Panie Ministrze,

Rada Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ Solidarność przedstawia niniejszym wstępną ocenę systemu wynagradzania kierowców zaprezentowanego w projekcie z dnia 15 grudnia 2017 r. Jednakże pragniemy podkreślić, że ostateczna ocena będzie możliwa po przedstawieniu przez Ministerstwo Infrastruktury uzasadnienia do projektowanych zmian oraz Oceny Skutków Regulacji.

Propozycja sprowadza się do likwidacji zasady, że czas pracy kierowców utożsamiony jest z podróżą służbową, a co za tym idzie kierowcy przysługują diety oraz ryczałty za noclegi charakterystyczne dla podróży służbowej pracowników zatrudnionych w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej. W obecnym stanie prawnym określenie zasad ustalania podstawy  wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe kierowców (zarówno krajowych jak i w transporcie międzynarodowym) znajduje się w § 2 pkt 15 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. W propozycji wskazuje się, że zasady określania podstawy miałyby wynikać z § 2 pkt 16 wskazanego Rozporządzenia.

Czytaj więcej...

KSTD nie ustaje w działaniach na rzecz poprawy warunków pracy i płacy kierowców zawodowych.

Nadal zmierzamy do ustalenia sektorowej/ branżowej płacy minimalnej dla kierowców i dodatków socjalnych. Nowe zasady wynagradzania kierowców będą skutkowały w przyszłości wyższą emerytura, rentą. Zmienione zasady wynagrodzenia będą miały wpływ na wysokość świadczenia urlopowego czy na odpowiedniej wysokości świadczenia chorobowego.

1. Załącznik 1

2. Załącznik 2

3. Załącznik 3

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.