^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Nowy numer rachunku bankowego to: PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394 Więcej informacji

Walka z pracodawcami

Drogie koleżanki i koledzy – kierowcy.

Nie dajcie się omamić przez pracodawców jaką to szkodę wyrządził Parlament Europejski polskim przewoźnikom. Płacz, rozdzieranie szat, panika niemalże pełna żałoba jak się słyszy co wygadują pracodawcy i rządzący. Likwidacja firm transportowych, utrata miejsc pracy przez kierowców to jedyny przekaz jaki słychać. Polski rząd, parlamentarzyści i pracodawcy zjednoczeni przeciw pracownikom ponieśli porażkę i będą musieli poprawić warunki pracy i płacy kierowców zawodowych. Zweryfikować swoje podejście do funkcjonowania firm transportowych dotąd ignorowane, lekceważone. Dość szukania oszczędności w kieszeniach kierowców, wykorzystywaniu taniej siły roboczej, lekceważeniu pracownika. Czas zajrzeć we własne portfele a ten co nie potrafi zarobić na siebie i uczciwe wynagrodzenie dla pracownika niech z tego zawodu odejdzie i nie psuje pracy innym rzetelnym uczciwym przewoźnikom. Nie da się dłużej funkcjonować w transporcie drogowym przy zachowaniu status quo.

4 kwietnia 2019 przejdzie do historii.

Transportowe związki zawodowe Europy odniosły zwycięstwo w nierównej walce z pracodawcami. Uruchomiona machina manipulacji i wszelkich działań politycznych z wykorzystaniem przedstawicieli poszczególnych rządów, parlamentarzystów oraz ludzi świata nauki w zderzeniu z będących w mniejszości i nie dysponującymi porównywalnymi środkami ale za to świetnie zorganizowanymi związkami zawodowymi poniosła klęską.

Na tym etapie legislacyjnym można się cieszyć gdyż kierunek jest zgodny z propozycjami związków zawodowych tj. poprawą warunków pracy, płacy i wypoczynku kierowców.

Wynik tego głosowania zawdzięczamy wytrwałej, wielomiesięcznej akcji ETF przy udziale na przemiennie członków organizacji z poszczególnych krajów Europy afiliowanych w strukturach ETF i ITF. Czynnym udziale wielotysięcznej rzeszy związkowców w manifestacjach pod siedzibami Parlamentu Europejskiego w Brukseli i Strasburgu.

Jesteśmy zadowoleni z kompromisu, chociaż w niektórych częściach Pakietu Mobilności wolelibyśmy widzieć silniejsze akcenty. Będziemy się przyglądać dalszym pracom nad realizacją przyszłych zasad i ich egzekwowaniem. Bez wątpienia, na tym etapie legislacyjnym JEST TO NASZ SUKCES w kampanii Fair Transport dla Europy. Związki Zawodowe w całej Europie stoją w jednym szeregu, ramię w ramię przed wykorzystywaniem kierowców, nieuczciwą konkurencją i dumpingiem socjalnym. Wynik dzisiejszego głosowania spełnia nasze oczekiwania a Parlament Europejski pokazał w końcu że potrafi zadbać o kierowców w całej Europie.

Oby nikt tego nie popsuł do czasu ostatecznego zatwierdzenia.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.