Stanowisko KK nr 9/2013 ws. sytuacji w firmie FAKOS Sp. z o.o.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” wyraża swoje głębokie oburzenie działaniami Zarządu Spółki FAKOS ze Zgorzelca, skierowanymi przeciwko Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” działającej w tej firmie. Szczególnie niedopuszczalne jest bezprawne zwolnienie z pracy, będącego zgodnie z ustawą o związkach zawodowych pod szczególną ochroną, przewodniczącego Adama Guzego. Takie postępowanie nosi znamiona szykan pracodawcy wobec związku zawodowego, co jest pogwałceniem podstawowych wolności obywatelskich i pracowniczych wynikających  m.in. z Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

Niezależność i samorządność związków zawodowych zagwarantowana jest
w Konstytucji RP, przepisach polskiego i międzynarodowego prawa. Ostrzegamy, że ich łamanie podlega w Polsce odpowiedzialności prawnej.

Żądamy od Zarządu Spółki FAKOS natychmiastowego zaprzestania szykan wobec swoich pracowników, którzy zorganizowali się w związek zawodowy oraz przywrócenia do pracy przewodniczącego Adama Guzego.

Deklarujemy pełne poparcie dla Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność”
w FAKOS oraz Zarządu Regionu Jeleniogórskiego NSZZ „Solidarność” prowadzących działania zmierzające do przywrócenia do pracy przewodniczącego Komisji Zakładowej. Domagamy się zaprzestania antyzwiązkowych działań władz Spółki.

Do pobrania