18 listopada 2008 (21-24/08)

UCHWAŁA KK nr 21/08
ws. Dni Protestów Związkowych

Wobec odrzucenia przez rząd i większość parlamentarną postulatów Związku, Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" postanawia kontynuować Dni Protestów Związkowych.

W związku z tym KK uznaje za konieczne:

1. kontynuować akcje protestacyjne i pikiety parlamentu i Kancelarii Prezesa Rady Ministrów wg przyjętych terminów;
  2. upoważnić Prezydium KK do podjęcia rozmów o zawieszeniu udziału związków zawodowych w instytucjach dialogu społecznego;
  3. zwrócić się do europejskich central związkowych i organizacji międzynarodowych z prośbą o poparcie i interwencję wobec rządu RP na rzecz przestrzegania reguł dialogu społecznego w Polsce;
  4. zaapelować do Prezydenta RP o odmówienie podpisania przyjętego przez parlament pakietu tzw. ustaw zdrowotnych, a w przypadku braku satysfakcjonujących rozwiązań – także ustawy o "faktycznej likwidacji" emerytur pomostowych.

Komisja Krajowa nie wyklucza zastosowania innych form protestu przy dalszym lekceważeniu przez rząd naszych postulatów i zasad dialogu.

KK podkreśla, że przyjęcie ustawy o emeryturach pomostowych oznacza likwidację prawa do obniżonego wieku emerytalnego za pracę w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, a w konsekwencji – narażenie zdrowia pracowników i zagrożenie dla bezpieczeństwa publicznego. Wzywamy raz jeszcze rząd do przedłużenia obecnie obowiązujących rozwiązań i wypracowania w tym czasie ustawy uwzględniającej opinie niezależnych ekspertów medycyny pracy, a nie wyłącznie kryteria finansowe i polityczne. NSZZ "Solidarność" będzie bronił prawa do bezpieczeństwa i zdrowia ludzi pracy.

UCHWAŁA KK nr 22/08

(do użytku służbowego)

UCHWAŁA KK nr 23/08

(do użytku służbowego)

UCHWAŁA KK nr 24/08
ws. powołania zespołu ds. nowelizacji uchwały nr 5 XIX KZD

Zgodnie z uchwałą nr 11 XXII KZD NSZZ "Solidarność" Komisja Krajowa powołuje zespół ds. nowelizacji uchwały nr 5 XIX KZD ws. działalności finansowej Związku w następującym składzie:

1. Ryszard Górny – przewodniczący zespołu
  2. Ewa Badowska – Wojciechowska
  3. Bogdan Biś
  4. Jerzy Jaworski
  5. Jarosław Krauze
  6. Stefan Kubowicz

Stanowisko KK nr 21/08
ws. sytuacji w Dong Yang Electronics Sp. z o.o.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" kierując się poczuciem odpowiedzialności społecznej oraz troską o dobro pracowników podtrzymuje inicjatywę zmierzającą do wznowienia dialogu pomiędzy stronami sporu. Żądamy natychmiastowego przywrócenia do pracy przewodniczącego Komisji Zakładowej i strajkujących pracowników oraz podjęcia rozmów z reprezentującą załogę Komisją Międzyzakładową.

Zatrudnianie, w miejsce legalnie strajkujących, nowych pracowników jest zachowaniem karygodnym, bowiem prowadzi do dalszej eskalacji konfliktu oraz zaostrza nastroje społeczne w środowisku lokalnym. Działania Zarządu Dong Yang Electronics stanowią szczególnie jaskrawy przejaw braku poszanowania dla obowiązującego w Polsce prawa, w tym podstawowych uprawnień konstytucyjnych pracowników.

Wobec powyższego Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" wzywa Zarząd Dong Yang Electronics Sp. z o.o. do niezwłocznego zakończenia trwającego od blisko miesiąca konfliktu i przystąpienia do rozmów z Komisją Międzyzakładową NSZZ "Solidarność".

Apel KK nr 22/08
ws. prześladowań chrześcijan w Indiach

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" z niepokojem obserwuje dramatyczne zajścia w Indiach, gdzie dochodzi do okrutnych prześladowań chrześcijan.

Opierając swoje działania na gruncie etyki chrześcijańskiej i katolickiej nauce społecznej apelujemy do społeczności międzynarodowej o wielką chrześcijańską solidarność.

Jesteśmy wstrząśnięci aktami przemocy na mniejszości chrześcijańskiej, jaka dokonuje się w Indiach. Okrutne prześladowania, torturowanie i mordowanie duchowieństwa, profanowanie miejsc kultu religijnego czy też niszczenie domostw, w których mieszkali chrześcijanie, nie może pozostać bez stanowczego sprzeciwu.

Dlatego też Komisja Krajowa zwraca się do Prezydenta i Premiera RP o podjęcie w trybie pilnym działań w obronie podstawowych praw człowieka, prawa do życia i wolności religijnej i skierowanie stosownego protestu do Sekretarza Generalnego Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Ze względu na to, że wśród osób prześladowanych są obywatele Unii Europejskiej, apelujemy do Przewodniczącego Komisji Europejskiej oraz Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego o zajęcie stanowiska w obronie ludzi nękanych i mordowanych za głoszenie wartości, które stały się trwałym fundamentem Europy i świata.

Żądamy, aby władze stanu Orisa i Madhja Pradeś podjęły zdecydowane działania powstrzymujące czystki religijne, jakie dokonują się na chrześcijanach w kraju, który uchodzi za największe demokratyczne państwo świata.