Stanowisko XXI KZD nr 4/2007 ws. odwołania z funkcji Prezesa Radia Opole

Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” wyraża swój stanowczy sprzeciw i oburzenie spowodowane wulgarnym zachowaniem Prezesa Radia Opole SA., który jako osoba kierująca mediami powinien w sposób szczególny reprezentować etyczną postawę. KZD oczekuje, że w Polsce, gdzie po tylu latach przywrócono podmiotowość człowieka, takie zachowanie spotka się z jednoznaczną krytyką, a w konsekwencji decyzją odsuwającą pozbawionego elementarnej kultury człowieka od tak odpowiedzialnej funkcji. Wobec powyższego, delegaci oczekują podjęcia przez Radę Nadzorczą Radia Opole S.A. i Krajową Radę Radiofonii i Telewizji natychmiastowych działań dyscyplinarnych wobec Prezesa, którego zachowanie narusza nie tylko podstawowe prawa pracownicze, ale przede wszystkim przeczy idei praworządności i jest brakiem szacunku dla ludzi pracy.

Krajowy Zjazd Delegatów apeluje do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o większą dbałość i odpowiedzialność przy doborze kadry kierującej mediami publicznymi w Polsce.

Do pobrania