^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji
Apelujemy do wszystkich członków NSZZ "Solidarność" o wsparcie naszych Kolegów z Castoramy Polska, którzy zostali bezprawnie zwolnieni przez pracodawcę i wzięcie udziału w kampanii Labour Start oraz o jej jak najszersze ROZPROPAGOWANIE. W celu wzięcia w niej udziału, możliwe jest korzystanie z odnośnika:

KSTD

List do Ministra Infrastruktury

Rada Krajowej Sekcji Transportu Drogowego uważnie obserwuje przebieg prac nad nowelizacją ustawy o transporcie drogowym i niestety mamy nieodparte wrażenie, że są tworzone przepisy wychodzące naprzeciw dużym korporacjom a w szczególności międzynarodowym typu UBER czy BOLT.

W ostatnim wystąpieniu Pana Premiera Mateusza Morawieckiego wybrzmiewała troska o polskich przedsiębiorców, że polskiemu rządowi zależy na bezpieczeństwu obywateli, podnoszeniu wartości polskich przedsiębiorców oraz niewprowadzaniu chaosu w gospodarce. Wprowadzane zmiany do ww. ustawy forsowane przez Pana resort prowadzą dokładnie w odwrotnym kierunku.

pełna terść pisma w załączniku

List w sprawie "pakietu mobilności"

Warszawa, dnia 10 grudzień 2019 r.

Szanowni Państwo Europarlamentarzyści,

Prace nad Pakietem Mobilności prowadzone w ramach trialogu wchodzą w decydującą fazę. Przy tej okazji pojawiają się niekiedy zarzuty, iż polskie związki zawodowe działają wbrew naszemu narodowemu interesowi popierając rozwiązania szkodliwe dla polskich przedsiębiorców. Są to zarzuty krzywdzące, nie biorące pod uwagę tego, że związki walczą przede wszystkim o dobro reprezentowanych przez siebie pracowników. Pamiętajmy, że zysk przedsiębiorców wypracowują pracownicy zasługujący na godziwe standardy pracy. Standardy, które zapewnią im także godne zabezpieczenie w czasie urlopu wypoczynkowego,  choroby lub po zakończeniu aktywności zawodowej.

Czytaj więcej...

Wymierne korzyści dla członków „Solidarności”

Negocjowanie podwyżek płac i premii, ochrona przed zwolnieniem, lepsze warunki pracy i dbanie o przestrzeganie przepisów BHP to podstawowe zadania związku zawodowego.

– To jest fundament działalności NSZZ „Solidarność”, ale wymagania członków wobec organizacji związkowej rosną.

CZYTAJ WIĘCEJ NA STRONIE KOMISJI KRAJOWEJ

Czeski kierowca górą. Wygrał w sądzie z Deutsche Post i dostanie 10 tys. euro wyrównania.

Choć oficjalnie toczy się walka z “wschodnioeuropejskim dumpingiem”, niemieckie firmy, takie jak Deutsche Post zlecają przewozy przedsiębiorcom ze Wschodu, mimo że ich kierowcy nie otrzymują ustawowego wynagrodzenia. Niemiecka poczta nie poczuwała się do winy, ale sąd zasądził wypłatę różnicy czeskiemu truckerowi. Czescy i niemieccy przedsiębiorcy obawiają się teraz, że po precedensowym wyroku spadnie na nich lawina pozwów.

Więcej na stronach:

Zniżki na ubezpieczenia w PZU dla członków Solidarności

Członkowie Solidarności mogą liczyć na 10 proc. zniżki na ubezpieczenia w PZU. Wszystko dzięki programowi "Klub PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność". Porozumienie w tej sprawie podpisali 28 czerwca Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ "S", Paweł Surówka, prezes PZU oraz Michał Krupiński, prezes Banku Pekao S. A.

Czytaj więcej na stronie:

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.