^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Strona główna

Kierowcy – profesjonalni, ale przemęczeni i niewyspani – szokujące fakty z raportu

16 października wypadał Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych i z tej okazji organizacja European Transport Workers Federation (ETF) postanowiła wydać specjalne oświadczenie. W jego treści znajdziemy apel do urzędników unijnych, by zająć się problemem nadużyć firm transportowych, dotyczącym czasu pracy kierowców. „Na papierze” wszystko wydaje się być jasne i odpowiednio unormowane, odpoczynki kierowcy wydzielone są w klarowny sposób, a ich czas wydaje się być odpowiedni do zdrowej i bezpiecznej regeneracji. Jak jednak wygląda rzeczywistość?

Spotkanie w projekcie Trans-Fair

Branża transportu drogowego przechodzi w chwili obecnej liczne przeobrażenia związane z wejściem w życie Pakietu Mobilności. Nakłada się na to nietypowa sytuacja wywołana epidemią Covid-19. Kwestiom tym poświęcone było spotkanie w ramach projektu Trans-Fair.

Porozumienie na rzecz bezpiecznego i odpowiedzialnego transportu drogowego.

INFORMACJA PRASOWA

Warszawa, 24 lutego 2020 r.

Transportowe związki pracodawców i związki zawodowe kierowców często spierają się o zasady wynagradzania, kwestie socjalne, zakres i głębokość ingerencji krajowych i unijnych regulacji w relacje pracownik – pracodawca, a także w wielu innych istotnych dla obu stron kwestiach. Są jednak obszary, w których współpraca, a nawet mówienie jednym głosem są nie tylko możliwe, ale i wręcz pożądane. Takim obszarem jest i powinno być przede wszystkim bezpieczeństwo w ruchu drogowym.

Czytaj więcej...

Walka ostatniej szansy z guzem mózgu! Tata ma szansę na życie...

Pomoc dla Norberta,

Koleżanki i koledzy zwracamy się do Was z prośbą o solidarną pomoc dla naszego kolegi Norberta kierowcy z 14 letnim stażem w zawodzie.

Młody zaledwie 40 – sto letni człowiek walczy o życie i zdrowie. Ma złośliwy nowotwór mózgu. Badania wykazały, że jest szansa na wyleczenie. Trzyma się dzielnie ale sam nie da rady, potrzebna jest nasza pomoc. Jedyna metoda dająca szansę na wyleczenie, dostępna jest w Niemczech ale nie jest refundowana przez NFZ. Liczy się każdy grosz czasu też nie jest zbyt dużo więc i działanie musi być w miarę szybkie.

Wszelkie dokumenty potwierdzające powyższy stan choroby są w naszym posiadaniu i mogą być do wglądu na życzenie.

Poniżej link, przez który można wspomóc zbiórkę na leczenie Norberta. Jak możesz przekaż dalej tą wiadomość.

Dziękuję Wam z góry za okazaną pomoc i solidarność zawodową.

więcej informacji na stronie:

Europejska Federacja Transportu (ETF) i IndustriAll Europe wzywają operatorów stacji paliw do zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy swoim pracownikom i kierowcom ciężarówek podczas kryzysu COVID-19.

Od początku kryzysu COVID-19 restauracje i sklepy na stacjach benzynowych wzdłuż autostrad w wielu krajach europejskich zostały zamknięte lub ich godziny otwarcia zostały skrócone w celu ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników stacji benzynowych. Toalety i prysznice zostały zamknięte na większości stacji benzynowych, a wiele zewnętrznych kranów jest odciętych.

Czytaj więcej...

Dziękujemy pracownikom transportu za utrzymanie świata w ruchu.

Drodzy przyjaciele,

Jestem dumny będąc sekretarzem generalnym organizacji, która, w tych trudnych czasach,  reprezentuje pracowników transportu. Wybuch i rozprzestrzenianie się COVID-19 po raz kolejny pokazało jak zależna jest ludzkość i globalne łańcuchy dostaw od pracowników transportu, którzy utrzymują świat w ruchu.

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.