^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Walka ostatniej szansy z guzem mózgu! Tata ma szansę na życie...

Pomoc dla Norberta,

Koleżanki i koledzy zwracamy się do Was z prośbą o solidarną pomoc dla naszego kolegi Norberta kierowcy z 14 letnim stażem w zawodzie.

Młody zaledwie 40 – sto letni człowiek walczy o życie i zdrowie. Ma złośliwy nowotwór mózgu. Badania wykazały, że jest szansa na wyleczenie. Trzyma się dzielnie ale sam nie da rady, potrzebna jest nasza pomoc. Jedyna metoda dająca szansę na wyleczenie, dostępna jest w Niemczech ale nie jest refundowana przez NFZ. Liczy się każdy grosz czasu też nie jest zbyt dużo więc i działanie musi być w miarę szybkie.

Wszelkie dokumenty potwierdzające powyższy stan choroby są w naszym posiadaniu i mogą być do wglądu na życzenie.

Poniżej link, przez który można wspomóc zbiórkę na leczenie Norberta. Jak możesz przekaż dalej tą wiadomość.

Dziękuję Wam z góry za okazaną pomoc i solidarność zawodową.

więcej informacji na stronie:

Europejska Federacja Transportu (ETF) i IndustriAll Europe wzywają operatorów stacji paliw do zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy swoim pracownikom i kierowcom ciężarówek podczas kryzysu COVID-19.

Od początku kryzysu COVID-19 restauracje i sklepy na stacjach benzynowych wzdłuż autostrad w wielu krajach europejskich zostały zamknięte lub ich godziny otwarcia zostały skrócone w celu ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników stacji benzynowych. Toalety i prysznice zostały zamknięte na większości stacji benzynowych, a wiele zewnętrznych kranów jest odciętych.

Czytaj więcej...

Dziękujemy pracownikom transportu za utrzymanie świata w ruchu.

Drodzy przyjaciele,

Jestem dumny będąc sekretarzem generalnym organizacji, która, w tych trudnych czasach,  reprezentuje pracowników transportu. Wybuch i rozprzestrzenianie się COVID-19 po raz kolejny pokazało jak zależna jest ludzkość i globalne łańcuchy dostaw od pracowników transportu, którzy utrzymują świat w ruchu.

Czytaj więcej...

„Solidarność” będzie walczyć o prawa ukraińskich kierowców!

Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ Solidarność przygotowuje się do wzmocnienia działań związanych z szeroką obecnością obywateli państw trzecich na rynku transportowym.

– Obywatele państw trzecich w tym obywatele Ukrainy muszą mieć zagwarantowane godne warunki pracy, w tym prawo do przerw w prowadzeniu pojazdu zapewniających wszystkim bezpieczeństwo na drogach – komentuje Tadeusz Kucharski, przewodniczący sekcji. – Kierowcy branży transportu drogowego doświadczają coraz większych wyzwań. Nie można zapominać o brakach w infrastrukturze drogowej (bezpieczne parkingi, miejsca do spania, urządzenia do odladzania samochodów) w całej Europie – dodaje działacz.

W  dniach 20 i 21 lutego w Wiedniu odbyło się pierwsze spotkanie w ramach międzynarodowego projektu Transfair. Liderem projektu jest austriacka Forba a NSZZ „Solidarność”- jednym z partnerów. Więcej o projekcie można przeczytać na stronie projektu.

Konferencja otwierająca projekt „TransFair” 2020

W dniach 19 – 21 lutego 2020 roku odbyła się konferencja otwierająca projekt „TransFair”- Droga do przejrzystych i uczciwych wynagrodzeń oraz warunków pracy w sektorze transportu.

Spotkanie odbyło się w budynku Austriackiego zw. zawodowego Vida w Wiedniu.

W konferencji udział wzięli przedstawiciele związków z Czech, Słowenii, Belgii, Austrii, Niemiec i Polski oraz przedstawiciel ETF.

Porozumienie na rzecz bezpiecznego i odpowiedzialnego transportu drogowego 2020

Transportowe związki pracodawców i związki zawodowe kierowców często spierają się o zasady wynagradzania, kwestie socjalne, zakres i głębokość ingerencji krajowych i unijnych regulacji w relacje pracownik – pracodawca, a także w wielu innych istotnych dla obu stron kwestiach. Są jednak obszary, w których współpraca, a nawet mówienie jednym głosem są nie tylko możliwe, ale i wręcz pożądane. Takim obszarem jest i powinno być przede wszystkim bezpieczeństwo w ruchu drogowym.

- W dyskusji nad bezpieczeństwem najgłośniej słychać głosy innych środowisk: policjantów, instruktorów i egzaminatorów nauki jazdy, drogowców, rowerzystów, miejskich aktywistów i publicystów zajmujących się zawodowo ruchem drogowym. To właśnie ich zdanie kształtuje opinię publiczną i ma wpływ na podejmowane przez polityków konkretne inicjatywy legislacyjne oraz inne działania. Niestety, w dyskusji brakuje mocnego głosu tych środowisk, dla których droga jest miejscem codziennej pracy, a od warunków drogowych zależy ich życie, zdrowie oraz bezpieczeństwo pasażerów i ładunków, które przewożą – mówi Maciej Wroński Prezes związku pracodawców Transport i Logistyka Polska.

List do Ministra Infrastruktury

Rada Krajowej Sekcji Transportu Drogowego uważnie obserwuje przebieg prac nad nowelizacją ustawy o transporcie drogowym i niestety mamy nieodparte wrażenie, że są tworzone przepisy wychodzące naprzeciw dużym korporacjom a w szczególności międzynarodowym typu UBER czy BOLT.

W ostatnim wystąpieniu Pana Premiera Mateusza Morawieckiego wybrzmiewała troska o polskich przedsiębiorców, że polskiemu rządowi zależy na bezpieczeństwu obywateli, podnoszeniu wartości polskich przedsiębiorców oraz niewprowadzaniu chaosu w gospodarce. Wprowadzane zmiany do ww. ustawy forsowane przez Pana resort prowadzą dokładnie w odwrotnym kierunku.

pełna terść pisma w załączniku

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.