Żywiec

• Główne uroczystości XXXV Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy odbyły się w drugi dzień – niedzielę, 19 września. Najważniejszym punktem była Msza św. odprawiona o godz. 11.00 na jasnogórskim Szczycie z udziałem około 25 tysięcy osób. (więcej…)

• XXXV Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy odbyła się w dniach 16 i 17 września na Jasnej Górze pod hasłem: „Matka sprawiedliwości społecznej nauczycielką miłosierdzia”. Jej głównym organizatorem w tym roku była „Solidarność” Regionu Podbeskidzie. (więcej…)

• Przypominamy, że już w sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. (więcej…)

• piknik_solidarnosc (1)W sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. Organizatorzy tradycyjnie zapewniają mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych oraz doskonałą zabawę dla wszystkich. Jest też możliwość zapewnienia zbiorowego przewozu osób zainteresowanych na festyn i z powrotem.

Program :

godz. 14.00- KONKURSY, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE  DLA DZIECI i MŁODZIEŻY

od godz. 15.00 –  do godz. 18.00 –  STREFA ZABAW DLA DZIECI Z ANIMATORAMI:  STREFA PLASTYCZNA, STREFA MALOWANIA TWARZY, STREFA MALUCHA, SPRAWNOŚCIOWY TOR PRZESZKÓD

godz. 15.30 – UROCZYSTE WRĘCZENIE NAGRÓD ZA KONKURSY – BIEGI, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE

godz. 16.00 – POKAZY TANECZNE, AKROBATYKI SPORTOWEJ, SZTUK WALKI, PREZENTACJA GRUPY RQS AIRSOFT ZUMBA, AEROBIK, FITNESS – pokaz oraz nauka tańca, pokaz Grupy Poszukiwawczo- Ratowniczej z OSP Kęty.

godz. 17.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 18.00 – 19.30 KONCERT ZESPOŁÓW AMATORSKICH : ANNA SZEN, zespół LUMINES, Janusz Majcherek – MDK

godz. 19.30 – 20.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 20.00 – 21.30 – KONCERT GWIAZDY zespół folkowo- rockowy TURNIOKI

godz. 21.30 – 24.00 – DYSKOTEKA Z DJem

Ponadto : urządzenia rekreacyjne, zjeżdżalnie, baseny z piłeczkami, overball – wstęp bezpłatny.

Koszt karnetu wynosi 25 zł, w tym: grochówka, kiełbasa, pieczeń wieprzowa grillowana, piwo lub sok.
    Wpłaty należy dokonać na konto ZR – ING BANK  92 1050 1070 1000 0090 3045 4210 najpóźniej do 24 sierpnia 2017 r. lub gotówką do 25 sierpnia 2017 r.
    Będzie możliwość zakupu karnetu w dniu imprezy w Oświęcimiu na stoisku ZR.

• Serdecznie zapraszamy na tradycyjną, doroczną pielgrzymkę kierowców do sanktuarium Matki Bożej w Rychwałdzie. Odbędzie się ona w niedzielę, 30 lipca. (więcej…)

• wkladka spW najnowszym wydaniu „Kroniki Beskidzkiej” (a także w małopolskiej i żywieckiej KB), które ukaże się w czwartek, 29 czerwca, znajdziemy nowy numer „Solidarności Podbeskidzia”, a w nim m.in. podsumowanie kampanii informacyjnej „Godny wybór” oraz omówienie zasad, o których warto pamiętać w kontekście rychłego przywrócenia wieku emerytalnego, relację z turnieju piłkarskiego podbeskidzkiej „Solidarności”, a także najnowsze informacje z komisji zakładowych „Solidarności” w Żywcu Zdroju i Tesco… Zapraszamy do lektury!

• Kilkudziesięciu działaczy opozycji z czasów PRL odebrało w piątek, 23 czerwca, w Katowicach Krzyże Wolności i Solidarności. To osoby, które zaangażowały się w walkę o niepodległość i suwerenność państwa oraz prawa człowieka, doznając z tego powodu różnorakich represji. W tym zacnym gronie nie zabrakło reprezentantów podbeskidzkiej „Solidarności”. (więcej…)

• W sobotę, 17 czerwca, na boisku Pod wałką w Cieszynie odbył się kolejny, doroczny turniej piłki nożnej podbeskidzkiej „Solidarności”. Aż 18 drużyn, wystawionych przez zakładowe organizacje naszego związku z całego Podbeskidzia, walczyło o Puchar Przewodniczącego Zarządu Regionu. Ostatecznie trafił on do reprezentacji „Solidarności” z żywieckiej spółki Hutchinson 1. (więcej…)

• We wtorek, 6 czerwca, „Solidarność” Tesco otrzymała informację dotyczącą kolejnych zwolnień grupowych. Jako przyczynę pracodawca podał reorganizację zakładu pracy polegającą na zamknięciu z przyczyn ekonomicznych dziewięciu supermarketów. Na liście przeznaczonych do likwidacji placówek jest sklep Tesco Savia w Żywcu przy ul. Kościuszki. (więcej…)

• Tajemnica śmierci dwóch pochodzących z Żywiecczyzny studentów będzie tematem spotkania w Książnicy Beskidzkiej w Bielsku-Białej, które odbędzie się w poniedziałek, 29 maja, o godz. 17.00. (więcej…)