Żywiec

• aktualnosci_456_158712532018663_hi

Regionalny Ośrodek Kultury informuje, że termin nadsyłania zgłoszeń na konkurs “Narodziny Solidarności – Sierpień 1980″ został przedłużony do 15 września 2020 r.

Konkurs organizowany jest dla uczczenia 40. rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Ma służyć podkreśleniu znaczenia ruchu, który doprowadził do przełomu politycznego i historycznych zmian w Polsce.

Więcej informacji na stronie Regionalnego Ośrodka Kultury »

• ks. Jerzy 2

W niedzielę 28 czerwca, podczas uroczystości odpustowej – ku czci głównej patronki parafii, Matki Bożej Nieustającej Pomocy – której przewodniczył bp Piotr Greger, mieszkańcy Rycerki Górnej na Żywiecczyźnie przyjęli u siebie relikwie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ “Solidarność”.  (więcej…)

• granica 2

Coraz bardziej dramatyczna jest sytuacja osób, które mają zatrudnienie w przygranicznym pasie poza granicami Polski. Dotyczy to olbrzymiej rzeszy pracowników m.in. z terenów powiatu cieszyńskiego oraz żywieckiego. W związku z tą sytuacją podbeskidzka “Solidarność” zaapelowała do rządu o jak najszybsze odblokowanie granic dla pracowników.

Stanowisko w tej sprawie, podjęte 24 kwietnia przezPrezydium Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”, zostało skierowane m.in. do Premiera, ministrów rodziny, zdrowia oraz spraw zagranicznych, a także wojewody śląskiego i samorządów przygranicznych powiatów. Poniżej publikujemy pełną treść tego dokumentu:

Wprowadzone w czasie pandemii obostrzenia i ograniczenia w ruchu granicznym najbardziej dotkliwie odczuli zatrudnieni zagranicą polscy pracownicy. Znaczna ich część jest zatrudniona w przedsiębiorstwach ulokowanych w pasie przygranicznym, często zaledwie kilka lub kilkanaście kilometrów od granicy Polski. Wprowadzone przepisy graniczne uniemożliwiają im pracę – pozbawiają ich zatrudnienia, a ich rodziny tracą często jedyne źródło utrzymania. Jako bezrobotni trafiają do urzędów pracy i ośrodków pomocy społecznej. Z taką coraz bardziej dramatyczną sytuacją mierzą się dziesiątki tysięcy polskich rodzin. Znaczna ich część mieszka na terenie granicznych powiatów Podbeskidzia – na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie.

W obecnej sytuacji epidemicznej część z wprowadzonych wcześniej ograniczeń i  zakazów jest wycofywana lub zawieszana.  Jesteśmy przekonani, że obecna sytuacja umożliwia także złagodzenie rygorów granicznych i pilne przywrócenie transgranicznego ewidencjonowanego ruchu pracowników.  Oczekujemy od Ministerstw: Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, Zdrowia oraz Spraw Zagranicznych natychmiastowych decyzji, umożliwiających kontynuowanie pracy poza granicami Polski.

• SP logo z górami i krzyżem

W związku z aktualną sytuacją epidemiczną i nowymi rozporządzeniami dotyczącymi walki z koronawirusem biura Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” (także w oddziałach) pozostają zamknięte aż do odwołania.

W sytuacjach nagłych i nie cierpiących zwłoki prosimy o kontakt telefoniczny (33 812 67 90) lub mailowy (bbial@solidarnosc.org.pl). W przypadku konieczności kontaktu z członkami Prezydium ZR ich adresy kontaktowe można znaleźć TUTAJ.

Przewodniczący ZR

• Corel Corporation

Szanowni Państwo

W związku z sytuacją panującą w Kraju i zagrożeniem koronawirusem, Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” prowadzi swoją działalność za pośrednictwem telefonów i e-maili.
    Dotyczy to wszystkich Oddziałów wchodzących w obszar Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, jak również siedziby Zarządu Regionu w Bielsku-Białej.
    Wszelka pomoc prawna i księgowa będzie udzielana na bieżąco drogą telefoniczną i e-mailową.
    W wyjątkowych przypadkach, prosimy o kontakt telefoniczny w celu umówienia się na spotkanie.

Zawieszamy do odwołania wszystkie spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych we wszystkich Oddziałach, jak również te, które były zaplanowane przez Sekcje Regionalne.

Ponadto odwołane są szkolenia związkowe, które miały odbyć się w marcu i kwietniu br. Nowe terminy zostaną ustalone i podane do wiadomości w późniejszym czasie.

Przesunięciu ulegają też zawody strzeleckie, które miały odbyć się 21 marca br.

Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”

• medal_niepodlegla_2

W piątek, 6 marca, w gmachu Delegatury Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bielsku-Białej odbyła się uroczystość odznaczenia dwóch działaczy podbeskidzkiej „Solidarności”, Jerzego Hilbrychta i Edwarda Śliwy, Medalami Stulecia Odzyskanej Niepodległości. (więcej…)

• 04

02 W czwartek 6 lutego Główny Inspektor Pracy minister Wiesław Łyszczek przebywał na Podbeskidziu w związku z udziałem w uroczystościach, związanych z 39. rocznicą zakończenia strajku generalnego “Solidarności”. Przy okazji odwiedził także Arcyksiążęcy Browar w Żywcu, korzystając z zaproszenia Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ “Solidarność” Grupy Żywiec SA. Miał okazję zapoznać się z warunkami pracy w tym jednym z największych w Europie i najbardziej nowoczesnych browarów.

Relacja filmowa z tego wydarzenia jest TUTAJ.

• empik

W związku z coraz większym zainteresowaniem „Tygodnikiem Solidarność” zwiększono jego nakład oraz  podpisano nowe umowy kolportażowe. (więcej…)

• Szanowni Nauczyciele oraz Pracownicy Oświaty!

W Dniu Edukacji Narodowej
    dziękujemy wszystkim za zaangażowanie na rzecz edukacji młodego pokolenia.
    Życzymy Państwu,
    satysfakcji z wykonywanej pracy oraz wszelkiej pomyślności.

Z wyrazami szacunku i uznania

Przewodnicząca
    Organizacji Międzyzakładowej Pracowników
    Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”
    w Bielsku-Białej
    Jadwiga Utecht-Nolbrzak

Przewodniczący Zarząd Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• – W najbliższą niedzielę, 13 października staniemy przed wyborem ludzi i ugrupowań, które nie tylko będą sprzyjać realizacji naszych postulatów, ale które też dadzą rękojmię obrony tego, co przez ostatnie cztery lata wywalczyła „Solidarność” – napisał w liście do członków i sympatyków Związku szef „Solidarności” Piotr Duda.

Mat. KK NSZZ “Solidarność”
    Dalej w liście szef Związku wylicza:

– Przywrócony obniżony wiek emerytalny, zniesienie syndromu pierwszej dniówki, minimalna stawka godzinowa, dynamiczny wzrost minimalnego wynagrodzenia, wyłączenie z niego dodatku stażowego i dodatków za pracę nocną, minimalne wynagrodzenie zasadnicze dla pracowników niemedycznych, klauzule społeczne w zamówieniach publicznych, odmrożenie płac w budżetówce, ochrona kobiet w ciąży zatrudnionych w agencjach pracy tymczasowej, wolne niedziele w handlu, odmrażanie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalny, pluralizm związkowy w służbach mundurowych, lepsza ochrona przed bezprawnym zwolnieniem i dłuższy okres odwoławczy w sądzie pracy, częściowe podniesienie kwoty wolnej od podatku dla ludzi najuboższych, reprezentatywność organizacji związkowych na poziomie zakładów oraz wielkie programy społeczne, to najważniejsze z naszych osiągnięć.

I podsumowuje:

– Pamiętajmy jednak, że nic nie jest dane raz na zawsze.

Przewodniczący mocno podkreśla, że to ile z tego uda się obronić zależy od wyników wyborów. Jednocześnie zwraca uwagę, że nie wszystkie postulaty zostały spełnione.

– Musimy sobie również odpowiedzieć na pytanie: z kim możliwe będzie wprowadzenie pozostałych postulatów, których nie udało się jeszcze zrealizować? Które z ugrupowań politycznych, która z partii ma program zbieżny z naszymi oczekiwaniami?

Na koniec Piotr Duda nie wskazuje żadnego ugrupowania. Zwraca jednak uwagę na postulaty i wartości o które walczy „Solidarność”

– Szanując suwerenne decyzje każdego naszego Członka i Sympatyka, NSZZ „Solidarność” nie wskazuje żadnego konkretnego ugrupowania. Wskazuje na postulaty i wartości, o które walczymy, a które nie będą możliwe do zrealizowania z ugrupowaniami jawnie je zwalczającymi. A co najważniejsze „nie głosujmy na te ugrupowania, które otwarcie mówią o zwalczaniu związków zawodowych”.

Apelnawybory

Źródło: www.tysol.pl

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

34-300 Żywiec, Al. Piłsudskiego 56