Żywiec

• Z okazji 38. rocznicy porozumień sierpniowych 1980 roku, Zarząd Regionu Podbeskidzie zaprasza członków związku, ich rodziny i wszystkich sympatyków do udziału w uroczystej Mszy Świętej, która odbędzie się 30.08.2018 r. o godz. 18.00 w Kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Bielsku-Białej.

W szczególny sposób zaproszenie kierujemy do pocztów sztandarowych organizacji związkowych, mając nadzieję na ich udział i ubogacenie rocznicowej uroczystości.

Andrzej Madyda

• Biskup Piotr Greger przewodniczył Mszy św. sprawowanej 22 lipca w bazylice w Rychwałdzie w intencji kierowców i podróżujących. (więcej…)

• W piątek, 15 czerwca 2018 roku, podczas wyborczego XIII Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” wybrane zostały nowe regionalne władze naszego związku na kadencję 2018-2022. Zebranie inaugurujące prace Zarządu Regionu, połączone z wyborem Prezydium ZR, odbędzie się w piątek, 29 czerwca o godz. 9.00 w siedzibie Regionu Podbeskidzie.

Poniżej publikujemy listy członków regionalnych władz „Solidarności” na nową kadencję.

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w kadencji 2018-2022

1. Marek Bogusz (Tauron Serwis B-B) – przewodniczący
    2. Andrzej Biegun (Browar Żywiec)
    3. Mirosław Biernot (Lotos Terminale Czechowice-Dz.)
    4. Adam Bryl (GE PowerControls B-B)
    5. Czesław Chrapek (Skotan Skoczów)
    6. Katarzyna Dunikowska-Błotko (Oświata B-B)
    7. Ryszard Dziasek (Teksid Iron Skoczów)
    8. Krzysztof Gaj (Hutchinson II Żywiec)
    9. Piotr Gołąb* (Sł. Zdrowia B-B)
    10. Janusz Gołdynia (Samorząd Oświęcim)
    11. Czesław Gorol (PKP Cargo Czechowice-Dz.)
    12. Piotr Górny (Bulten Shiloh B-B)
    13. Barbara Janoszek (Aptiv Jeleśnia)
    14. Krzysztof Jaworski (Grupa Kęty)
    15. Mirosław Kitowski (Polifarb Cieszyn)
    16. Jarosław Klajman (Tauron Ciepło B-B)
    17. Mirosław Kubas (Nadleśnictwo B-B)
    18. Cecylia Kuk (Poczta Polska B-B)
    19. Krzysztof Kwaśny (PG Silesia Czechowice-Dz.)
    20. Paweł Łabuz (Sews Cabind Żywiec)
    21. Piotr Łukowski (MZK B-B)
    22. Andrzej Madyda (Oddział „S” Żywiec)
    23. Michał Marek (Oddział „S” Cieszyn)
    24. Roman Marekwica (Straż Pożarna B-B)
    25. Maciej Mażul (Babiogórski PN Zawoja)
    26. Henryk Mynarski (Ceva B-B)
    27. Robert Pudełko (Cooper B-B)
    28. Krzysztof Schmeichel (Śrubena Żywiec)
    29. Stanisław Skrzyp (Famed Żywiec)
    30. Stanisław Sołtysik* (Belos B-B)
    31. Wanda Stróżyk (FCA B-B)
    32. Rafał Tyrała (Proseat B-B)
    33. Jadwiga Utecht-Nolbrzak* (Oświata B-B)
    34. Jan Wilczak* (Sekcja Emerytów B-B)
    35. Ewa Żak (Szpital Wojewódzki B-B)

*) Przewodniczący Sekcji Regionalnej

Regionalna Komisja Rewizyjna NSZZ „S” Regionu Podbeskidzie

1. Ryszard Anus (FCA B-B)
    2. Mirosław Ellmann (Adler Polska B-B)
    3. Grażyna Gąćkowska (Oświata B-B)
    4. Celina Jędras (FCA B-B)
    5. Wacław Oleś (Śrubena Żywiec)
    6. Jan Pezda (Belos B-B)
    7. Ewa Płonka (Indukta B-B)

Delegaci na Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”

1. Andrzej Biegun (Browar Żywiec)
    2. Mirosław Brzuśnian (Tauron Wytwarzanie B-B)
    3. Dariusz Dudek (PG Silesia Czechowice-Dz.)
    4. Piotr Górny (Bulten Shiloh B-B)
    5. Krzysztof Jaworski (Grupa Kęty)
    6. Paweł Łabuz (Sews Cabind Żywiec)
    7. Rafał Tyrała (Proseat B-B)

• W najbliższy piątek, 15 czerwca, odbędzie się sprawozdawczo-wyborcze Walne Zebranie Delegatów NSZZ “Solidarność” Regionu Podbeskidzie. W związku z tym, że przy organizacji tego wydarzenia zaangażowani są wszyscy działacze i pracownicy Zarządu Regionu, biura podbeskidzkiej “Solidarności” będą tego dnia nieczynne – zarówno w Bielsku-Białej jak i w terenowych oddziałach “S”.

• Uprzejmie informujemy, że w piątek, 1 czerwca,

biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”

oraz biura terenowych Oddziałów naszego związku

będą NIECZYNNE!

• W piątek, 18 maja, w spółce Aptiv w Jeleśni (dawnym Delphi) odbył się dwugodzinny strajk ostrzegawczy, zorganizowany przez zakładową „Solidarność”. Wzięła w nim udział niemal cała załoga. Pracownicy domagają się poprawy płac. (więcej…)

• Nadchodzi kolejny czas Triduum Paschalnego, a w tym dzień Wielkiego Czwartku. Tradycja Kościoła uznaje czwartek przed Wielkanocą za uroczystość Wieczerzy Pańskiej. Apostołowie otrzymali od Jezusa wezwanie do odpowiedzi na Jego polecenie: „Czyńcie to na moją pamiątkę”.

Pierwsza Pascha otworzyła Żydom nowy rozdział w ich życiu. Był to czas poświęcony wyłącznie Bogu we wspólnym świętowaniu, a nie w samotności. Czas, w którym ludzie interesowali się swoimi sąsiadami w potrzebie, czas, gdy nikt nie czuł się lepszy z powodu swojej władzy, pozycji lub roli społecznej. Był to czas, kiedy wszyscy byli jednością, wszyscy postępowali zgodnie z tymi samymi regułami i jedli ten sam posiłek. W końcu nadszedł czas, aby polegać na Bożej mocy i potędze. Obchody te miały umocnić ich jako jeden naród i wzmocnić ich wiarę w obecność Boga, który miał ich wyzwolić.

Tę rzeczywistość uobecnia Eucharystia. Kościół czerpie swoje życie z Eucharystii. Kościół to my – ochrzczeni siostry i bracia w Chrystusie. Ewangelia mówi o szczególnym przygotowaniu, które Jezus polecił swoim uczniom. Ci, którzy chcą dotrzeć do stołu Pana, muszą się wpierw oczyścić. Mamy świadomość podziałów wśród nas, dlatego konieczność oczyszczenia umysłu, by niwelować podziały między nami. Musi to nastąpić, bo w Eucharystii Chrystus oddaje się w ofierze dla Ojca ze względu na nas. Nasz więc udział nie może zakłada „połowiczne w niej uczestnictwo”.

W naszych czasach ludzie tak łatwo unikają sakramentu pojednania, stając się zatem jedynie powierzchownymi uczestnikami Eucharystii. Eucharystia musi mieć głęboki wpływ na nasze życie. Musi ona emanować na nasze codzienne życie, w aktach dobroci, życzliwości i szczerości.

W Wielkanoc dawajmy świadectwo, że Pan żyje – zmartwychwstał. Doświadczajmy Jego obecności w sakramentach świętych, szczególnie Eucharystii, kiedy przyjmujemy Go żywego i prawdziwego. Życzę, abyśmy przeżywali nasze chrześcijaństwo jako bycie w Chrystusie, Panu naszym Zmartwychwstałym.

Alleluja!

ks. prałat Zbigniew Powada, kapelan NSZZ „Solidarność”

• Od soboty 10 lutego na bramach żywieckiej spółki Śrubena Unia pojawiły się związkowe flagi. To znak, że w zakładzie trwa spór zbiorowy. (więcej…)

• Wczoraj na terenie Żywca odbyła się akcja ulotkowa przed zakładami pracy: Ponar, Bolix, Bond oraz piekarnią Ultra Europa Sp. z o. o.
    W akcji uczestniczyli przedstawiciele ZR Podbeskidzie, Działu Rozwoju Związku oraz organizacji związkowych z Hutchinson Zakład 1 i 2 z Żywca.

Ulotka na stornę

• Od czwartku, 4 stycznia, w żywieckiej spółce Hutchinson 2 trwa akcja protestacyjna. Na bramach pojawiły się związkowe flagi i transparenty. Jest to kolejny etap walki „Solidarności” o podwyżki płac dla załogi tej firmy. (więcej…)

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

34-300 Żywiec, Al. Piłsudskiego 56