Żywiec

• W obu żywieckich zakładach firmy Hutchinson trwa spór zbiorowy. W poniedziałek, 17 sierpnia, związkowcy z „Solidarności” przeprowadzili dwugodzinny strajk ostrzegawczy. Uczestniczyła w nich niemal cała załoga. To dowód, że rośnie determinacja pracowników, a konflikt może ulec dalszemu zaostrzeniu… (więcej…)

• Szanowni Państwo

Informujemy, że w dniach 14 i 31 sierpnia br. biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w Bielsku-Białej i Oddziałach będą nieczynne.

• W obu żywieckich zakładach firmy Hutchinson trwa spór zbiorowy. W ostatnich dniach związkowcy z „Solidarności” oflagowali te zakłady. Zapowiadają dalsze akcje, jeśli pracodawca nie odpowie na ich żądania. (więcej…)

• Regionalny Ośrodek Kultury informuje, że termin nadsyłania zgłoszeń na konkurs “Narodziny Solidarności – Sierpień 1980” został przedłużony do 15 września 2020 r.

Konkurs organizowany jest dla uczczenia 40. rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Ma służyć podkreśleniu znaczenia ruchu, który doprowadził do przełomu politycznego i historycznych zmian w Polsce.

Więcej informacji na stronie Regionalnego Ośrodka Kultury »

• W niedzielę 28 czerwca, podczas uroczystości odpustowej – ku czci głównej patronki parafii, Matki Bożej Nieustającej Pomocy – której przewodniczył bp Piotr Greger, mieszkańcy Rycerki Górnej na Żywiecczyźnie przyjęli u siebie relikwie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ “Solidarność”.  (więcej…)

• Coraz bardziej dramatyczna jest sytuacja osób, które mają zatrudnienie w przygranicznym pasie poza granicami Polski. Dotyczy to olbrzymiej rzeszy pracowników m.in. z terenów powiatu cieszyńskiego oraz żywieckiego. W związku z tą sytuacją podbeskidzka “Solidarność” zaapelowała do rządu o jak najszybsze odblokowanie granic dla pracowników.

Stanowisko w tej sprawie, podjęte 24 kwietnia przezPrezydium Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”, zostało skierowane m.in. do Premiera, ministrów rodziny, zdrowia oraz spraw zagranicznych, a także wojewody śląskiego i samorządów przygranicznych powiatów. Poniżej publikujemy pełną treść tego dokumentu:

Wprowadzone w czasie pandemii obostrzenia i ograniczenia w ruchu granicznym najbardziej dotkliwie odczuli zatrudnieni zagranicą polscy pracownicy. Znaczna ich część jest zatrudniona w przedsiębiorstwach ulokowanych w pasie przygranicznym, często zaledwie kilka lub kilkanaście kilometrów od granicy Polski. Wprowadzone przepisy graniczne uniemożliwiają im pracę – pozbawiają ich zatrudnienia, a ich rodziny tracą często jedyne źródło utrzymania. Jako bezrobotni trafiają do urzędów pracy i ośrodków pomocy społecznej. Z taką coraz bardziej dramatyczną sytuacją mierzą się dziesiątki tysięcy polskich rodzin. Znaczna ich część mieszka na terenie granicznych powiatów Podbeskidzia – na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie.

W obecnej sytuacji epidemicznej część z wprowadzonych wcześniej ograniczeń i  zakazów jest wycofywana lub zawieszana.  Jesteśmy przekonani, że obecna sytuacja umożliwia także złagodzenie rygorów granicznych i pilne przywrócenie transgranicznego ewidencjonowanego ruchu pracowników.  Oczekujemy od Ministerstw: Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, Zdrowia oraz Spraw Zagranicznych natychmiastowych decyzji, umożliwiających kontynuowanie pracy poza granicami Polski.

• W związku z aktualną sytuacją epidemiczną i nowymi rozporządzeniami dotyczącymi walki z koronawirusem biura Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” (także w oddziałach) pozostają zamknięte aż do odwołania.

W sytuacjach nagłych i nie cierpiących zwłoki prosimy o kontakt telefoniczny (33 812 67 90) lub mailowy (bbial@solidarnosc.org.pl). W przypadku konieczności kontaktu z członkami Prezydium ZR ich adresy kontaktowe można znaleźć TUTAJ.

Przewodniczący ZR

Marek Bogusz

• Szanowni Państwo

W związku z sytuacją panującą w Kraju i zagrożeniem koronawirusem, Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” prowadzi swoją działalność za pośrednictwem telefonów i e-maili.
    Dotyczy to wszystkich Oddziałów wchodzących w obszar Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, jak również siedziby Zarządu Regionu w Bielsku-Białej.
    Wszelka pomoc prawna i księgowa będzie udzielana na bieżąco drogą telefoniczną i e-mailową.
    W wyjątkowych przypadkach, prosimy o kontakt telefoniczny w celu umówienia się na spotkanie.

Zawieszamy do odwołania wszystkie spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych we wszystkich Oddziałach, jak również te, które były zaplanowane przez Sekcje Regionalne.

Ponadto odwołane są szkolenia związkowe, które miały odbyć się w marcu i kwietniu br. Nowe terminy zostaną ustalone i podane do wiadomości w późniejszym czasie.

Przesunięciu ulegają też zawody strzeleckie, które miały odbyć się 21 marca br.

Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• W piątek, 6 marca, w gmachu Delegatury Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bielsku-Białej odbyła się uroczystość odznaczenia dwóch działaczy podbeskidzkiej „Solidarności”, Jerzego Hilbrychta i Edwarda Śliwy, Medalami Stulecia Odzyskanej Niepodległości. (więcej…)

• 02 W czwartek 6 lutego Główny Inspektor Pracy minister Wiesław Łyszczek przebywał na Podbeskidziu w związku z udziałem w uroczystościach, związanych z 39. rocznicą zakończenia strajku generalnego “Solidarności”. Przy okazji odwiedził także Arcyksiążęcy Browar w Żywcu, korzystając z zaproszenia Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ “Solidarność” Grupy Żywiec SA. Miał okazję zapoznać się z warunkami pracy w tym jednym z największych w Europie i najbardziej nowoczesnych browarów.

Relacja filmowa z tego wydarzenia jest TUTAJ.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

34-300 Żywiec, Al. Piłsudskiego 56
T:
E: sekr.bbial@solidarnosc.org.pl

andrzej_madyga_solidaność

Przewodniczący – Andrzej Madyda

Godziny urzędowania wtorek i czwartek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w pierwszy wtorek (po ostatnim poniedziałku miesiąca) o godz. 15.30 w MOZ “Browar”.