Żywiec

• Zarząd Regionu informuje, że organizuje pielgrzymkę Solidarności do Sanktuarium Matki Boskiej Licheńskiej w dniach 27/28.04.2019 r.

Ilość uczestników jest ograniczona (decyduje kolejność zgłoszeń).
    Zapisy i sprawy organizacyjne pielgrzymki prowadzi Barbara Janoszek – przewodnicząca APTIV Jeleśnia (tel. kontaktowy: 662 524 618).

Zapraszamy!

• Jak co roku 1 marca w Narodowym Dniu Pamięci Żołnierzy Wyklętych oddaliśmy hołd żołnierzom antykomunistycznego podziemia pomordowanym przez komunistów. “Solidarność” wzięła udział w uroczystościach, zorganizowanych m.in. w Bielsku-Białej, Żywcu, Szczyrku. (więcej…)

• Od 29 stycznia na bramach żywieckiej spółki Hutchinson 2 wiszą związkowe flagi i transparenty. Jest to kolejny etap walki zakładowej „Solidarności” o podwyżki płac dla załogi tej firmy. (więcej…)

• Trwa konflikt w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Rajczy. – Czasem próbuje się przedstawić to jako spór personalny, między kilkoma osobami. Jest jednak inaczej – to trwający kilka lat konflikt między pracodawca a znaczną częścią załogi, wynikający ze złego zarządzania tą placówką. Jest coraz gorsza atmosfera, której towarzyszy pogarszająca się sytuacja finansowa tej placówki. Jeśli nic się nie zmieni, to byt zakładu w Rajczy może być zagrożony – mówi Andrzej Madyda, wiceprzewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” i równocześnie szef żywieckiego oddziału naszego związku, który wielokrotnie uczestniczył w rozmowach na temat sytuacji w rajczańskiej placówce. – Niestety, nic z tych rozmów nie wynikło – podkreśla.

Samodzielny Publiczny Zakład Opiekuńczo-Leczniczy, działający w zabytkowym, XIX-wiecznym pałacyku w Rajczy, jest placówką powiatową, podległą starostwu w Żywcu. Z tego powodu rozmowy, dotyczące sytuacji w tym zakładzie, przedstawiciele podbeskidzkiej „Solidarności” toczą ze starostą żywieckim. – Oczywiście, za wyniki finansowe, za zaległości płacowe czy organizację pracy (a to wszystko w tej placówce kuleje) odpowiada dyrektor, ale nadzór – zgodnie ze statutem tej placówki – sprawuje „podmiot tworzący”, a więc właśnie powiat.  Staramy się wykazać staroście, że już dawno powinien zareagować na sytuację, panującą tym zakładzie. Wciąż bez skutku – relacjonuje Andrzej Madyda. Piotr Gołąb, szef Regionalnej Sekcji Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”, także jest doskonale zorientowany w sytuacji w rajczańskim Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym. – Są dawne problemy, pojawiają się nowe. Załoga jest skłócona, a zakładowa „Solidarność” ignorowana. Fatalne jest zarządzanie tą placówką, w tym zwłaszcza organizacja pracy – mówi Piotr Gołąb podając jako najbardziej jaskrawy przykład obciążanie nowymi obowiązkami salowych i rehabilitantów. Podkreśla przy tym, że można reorganizować prace, zmieniać zakresy obowiązków, ale na drodze rozmów z pracownikami i ich reprezentantami, a nie poprzez polecenia i nakazy, nie mające nic wspólnego z prawem pracy, zasadami współżycia w zakładzie i zwykłym szacunkiem dla każdego pracownika.

Związkowcy podkreślają, że rozmów zabrakło także przy bulwersującej sprawie z premiami. Kilka lat temu dyrekcja rajczańskiej placówki arbitralną decyzją wstrzymała wypłatę premii pracowniczych. – Złamane zostały zapisy regulaminów. Przestrzegaliśmy, że są to działania bezprawne, ale bez skutku. Efekt jest taki, że pierwsze sprawy, które pracownicy oddali do sądu, już zakończyły się wyrokami nakazującymi pracodawcy zapłatę wszystkich zaległości – mówi Andrzej Madyda. Trzeba dodać, że są to pokaźne kwoty – rzędu dwudziestu tysięcy złotych na pracownika. Jeśli problem dotyczy około stu osób, to może się okazać, że dyrekcja musi nagle znaleźć dodatkowe dwa miliony złotych!

Związkowcy już dawno sygnalizowali, że tak może się skończyć ignorowanie związków zawodowych i podejmowanie bezprawnych działań. – Można było wszystko załatwić, ale na drodze rozmów i negocjacji z pracownikami oraz reprezentującymi ich związkami. Tego w Rajczy zabrakło – mówią przedstawiciele podbeskidzkiej „Solidarności”. Nadal czekają na zdecydowane działania Starostwa w Żywcu, bo tylko one mogą uratować rajczański Zakład Opiekuńczo-Leczniczy, jego pracowników i pacjentów.

• BIELSKO-BIAŁA
    Kandydaci do Rady Miejskiej w Bielsku-Białej

Okręg nr 2:
    nr 7 – Cecylia KUK

Okręg nr 3:
    nr 1 – Andrzej GACEK
    nr 3 – Bożena Kotkowska
    nr 7 – Leszek Caputa

Okręg nr 4
    nr 2 – Adam MICHALSKI

Kandydaci do Sejmiku Województwa Śląskiego
    nr 2 – Ewa Żak
    nr 6 – Zygmunt Mizera

CIESZYN
    Rada Powiatu Cieszyńskiego
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 1 – Cieszyn

Kazimierz Kawulok (Wiceprzewodniczący Międzyzakładowej Organizacji NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Cieszynie)
    Czesław Chrapek
    Tadeusz Mendrek

Rada Miejska Cieszyna
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 2 – Osiedle Piastowskie, Osiedle Liburnia, Mała Łąka

Artur Płoskonka (Przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność”

przy Domach Opieki i Wychowania)
    Rady Gminy Hażlach
    KWW dla Mieszkańców Gminy Hażlach

Okręg nr 13

Zdzisław Jarosz (Przewodniczący Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej Sp. z.o.o. w Cieszynie)

Kandydat na Wójta Gminy Hażlach
    KWW Razem dla Mieszkańców
    Aleksander Matysiak (Wiceprzewodniczący NSZZ „Solidarność” przy PPG Cieszyn S.A.)

CZECHOWICE DZIEDZICE

Kandydat do Rady Miasta Czechowice-Dziedzice
    – Grzegorz Babij

SKOCZÓW

Kandydaci do Rady Miasta Skoczów
    – Robert Puzoń
    – Ryszard Dziasek

ZAWOJA

Kandydat do Urzędu Gminy w Zawoi
    – Maciej Mażul

RADA POWIATU SUSKIEGO

Okręg 4
    Gmina Bystra-Sidzina, Gmina Zawoja
    – Ilona Liliana Bruzda

• Z okazji 38. rocznicy porozumień sierpniowych 1980 roku, Zarząd Regionu Podbeskidzie zaprasza członków związku, ich rodziny i wszystkich sympatyków do udziału w uroczystej Mszy Świętej, która odbędzie się 30.08.2018 r. o godz. 18.00 w Kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Bielsku-Białej.

W szczególny sposób zaproszenie kierujemy do pocztów sztandarowych organizacji związkowych, mając nadzieję na ich udział i ubogacenie rocznicowej uroczystości.

Andrzej Madyda

• Biskup Piotr Greger przewodniczył Mszy św. sprawowanej 22 lipca w bazylice w Rychwałdzie w intencji kierowców i podróżujących. (więcej…)

• W piątek, 15 czerwca 2018 roku, podczas wyborczego XIII Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” wybrane zostały nowe regionalne władze naszego związku na kadencję 2018-2022. Zebranie inaugurujące prace Zarządu Regionu, połączone z wyborem Prezydium ZR, odbędzie się w piątek, 29 czerwca o godz. 9.00 w siedzibie Regionu Podbeskidzie.

Poniżej publikujemy listy członków regionalnych władz „Solidarności” na nową kadencję.

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w kadencji 2018-2022

1. Marek Bogusz (Tauron Serwis B-B) – przewodniczący
    2. Andrzej Biegun (Browar Żywiec)
    3. Mirosław Biernot (Lotos Terminale Czechowice-Dz.)
    4. Adam Bryl (GE PowerControls B-B)
    5. Czesław Chrapek (Skotan Skoczów)
    6. Katarzyna Dunikowska-Błotko (Oświata B-B)
    7. Ryszard Dziasek (Teksid Iron Skoczów)
    8. Krzysztof Gaj (Hutchinson II Żywiec)
    9. Piotr Gołąb* (Sł. Zdrowia B-B)
    10. Janusz Gołdynia (Samorząd Oświęcim)
    11. Czesław Gorol (PKP Cargo Czechowice-Dz.)
    12. Piotr Górny (Bulten Shiloh B-B)
    13. Barbara Janoszek (Aptiv Jeleśnia)
    14. Krzysztof Jaworski (Grupa Kęty)
    15. Mirosław Kitowski (Polifarb Cieszyn)
    16. Jarosław Klajman (Tauron Ciepło B-B)
    17. Mirosław Kubas (Nadleśnictwo B-B)
    18. Cecylia Kuk (Poczta Polska B-B)
    19. Krzysztof Kwaśny (PG Silesia Czechowice-Dz.)
    20. Paweł Łabuz (Sews Cabind Żywiec)
    21. Piotr Łukowski (MZK B-B)
    22. Andrzej Madyda (Oddział „S” Żywiec)
    23. Michał Marek (Oddział „S” Cieszyn)
    24. Roman Marekwica (Straż Pożarna B-B)
    25. Maciej Mażul (Babiogórski PN Zawoja)
    26. Henryk Mynarski (Ceva B-B)
    27. Robert Pudełko (Cooper B-B)
    28. Krzysztof Schmeichel (Śrubena Żywiec)
    29. Stanisław Skrzyp (Famed Żywiec)
    30. Stanisław Sołtysik* (Belos B-B)
    31. Wanda Stróżyk (FCA B-B)
    32. Rafał Tyrała (Proseat B-B)
    33. Jadwiga Utecht-Nolbrzak* (Oświata B-B)
    34. Jan Wilczak* (Sekcja Emerytów B-B)
    35. Ewa Żak (Szpital Wojewódzki B-B)

*) Przewodniczący Sekcji Regionalnej

Regionalna Komisja Rewizyjna NSZZ „S” Regionu Podbeskidzie

1. Ryszard Anus (FCA B-B)
    2. Mirosław Ellmann (Adler Polska B-B)
    3. Grażyna Gąćkowska (Oświata B-B)
    4. Celina Jędras (FCA B-B)
    5. Wacław Oleś (Śrubena Żywiec)
    6. Jan Pezda (Belos B-B)
    7. Ewa Płonka (Indukta B-B)

Delegaci na Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”

1. Andrzej Biegun (Browar Żywiec)
    2. Mirosław Brzuśnian (Tauron Wytwarzanie B-B)
    3. Dariusz Dudek (PG Silesia Czechowice-Dz.)
    4. Piotr Górny (Bulten Shiloh B-B)
    5. Krzysztof Jaworski (Grupa Kęty)
    6. Paweł Łabuz (Sews Cabind Żywiec)
    7. Rafał Tyrała (Proseat B-B)

• W najbliższy piątek, 15 czerwca, odbędzie się sprawozdawczo-wyborcze Walne Zebranie Delegatów NSZZ “Solidarność” Regionu Podbeskidzie. W związku z tym, że przy organizacji tego wydarzenia zaangażowani są wszyscy działacze i pracownicy Zarządu Regionu, biura podbeskidzkiej “Solidarności” będą tego dnia nieczynne – zarówno w Bielsku-Białej jak i w terenowych oddziałach “S”.

• Uprzejmie informujemy, że w piątek, 1 czerwca,

biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”

oraz biura terenowych Oddziałów naszego związku

będą NIECZYNNE!