Cieszyn

• 12 maja 2022 r.

Po raz kolejny – w dniach 11-12 maja br. przy kościele św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu, przedstawiciele organizacji zakładowych NSZZ ,,Solidarność” Regionu Podbeskidzie pełnią służbę przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki – Patrona „Solidarności”.
    Dziękuję za wspólną modlitwę i udział przedstawicieli „Solidarności” z:
    – Kuźni Polskiej,
    – „Teksid” Skoczów,
    – Straży Miejskiej w Cieszynie,
    – i Organizacji Terenowej z Cieszyna.

Koordynator O/Cieszyn
    Michał Marek

• 4 maja 2022 r.

W dniu 3 maja br. w Cieszynie uczczono rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Uroczystości na Rynku poprzedziła Patriotyczna Msza św. odprawiona w kościele parafialnym pw. Marii Magdaleny.

Tradycyjnie, pod tablicą umieszczoną na ścianie Domu Narodowego przy Rynku, zostały złożone kwiaty. Odbyła się także lekcja śpiewu patriotycznego. W uroczystościach wzięli udział przedstawiciele NSZZ „Solidarność” z Regionu Podbeskidzie, reprezentujący tutejszy Oddział.

Dziękuję za wspólny udział

Koordynator O/Cieszyn
    Michał Marek

• 21 marca 2022 r.

W dniu 20 marca br. odbył się uroczysty Apel pod Wałką w Cieszynie, przypadający w 80. rocznicę zamordowania 24 żołnierzy ZWK AK przez hitlerowskiego okupanta. Uroczystości poprzedziła  Msza św. w Kościele parafialnym pw. św. Marii Magdaleny w intencji tragicznie zmarłych ofiar.

Galeria wystaw czasowych Muzeum Śląska Cieszyńskiego otwarła wystawę pt. ,,Wałka 1942. Współczesność i pamięć”.

W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele NSZZ ,,Solidarność”, reprezentując tutejszy Oddział Związku.

Dziękuję za udział
    Koordynator O/Cieszyn Michał Marek

• 15 marca 2022 r.

Szanowni Państwo,

17 marca 2022 r. pracownicy ZUS będą w wielu miejscowościach odpowiadali na pytania o świadczenie Rodzinne 500 plus i Rodzinny Kapitał Opiekuńczy (RKO).

Pomogą w złożeniu wniosków i założeniu profilu na PUE ZUS. Każdy będzie miał możliwość wyjaśnienia wątpliwości, dotyczących świadczeń rodzinnych oraz złożenia elektronicznego wniosku o 500 plus lub Rodzinny Kapitał Opiekuńczy,

Pracownicy bielskiego Oddziału ZUS będą do Państwa dyspozycji 17 marca br. w:

Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Szczyrku , ul. Beskidzka 4, w godz. 8:00 do 12:00,
    Beskidzkim Domu Zielin „Przytulia” w Brennej, ul. Wyzwolenia 69, w godz. 9:00 do 13:00,
    Gminnym Klubie Sportowym Radziechowy-Wieprz, Wieprz 940, w godz. 9.30 do 13.30.

Z upoważnienia Zastępcy Dyrektora Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Bielsku-Białej Pana Marcina Tomeckiego

Monika Willmann
    Koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
    Oddział w Bielsku-Białej

Wydział Organizacji i Analiz
    ul. Krasińskiego 34,36
    43-300 Bielsko-Biała
    tel. 33 825 22 16

• W niedzielę 13 lutego 2022 r. o godz. 12:00 rozpoczęła się konferencja prasowa połączona z pikietą przed sklepem francuskiej sieci Intermarche w Cieszynie. Związkowcy z „Solidarności” chcą w ten sposób zaprotestować przeciwko łamaniu ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni. (więcej…)

• 9 lutego 2022 r.

Nie tylko na „placówkę pocztową” czy „dworzec kolejowy”, ale również na „czytelnię książek” sieci handlowe próbują omijać ograniczenie handlu w niedzielę. – To łamanie prawa – mówi jednoznacznie Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność”, i wyraża nadzieję, że Państwowa Inspekcja Pracy błyskawicznie rozstrzygnie te przypadki. (więcej…)

• 6 lutego 2022 r.

Supermarket sieci „Intermarche” w Cieszynie ogłosił się dworcem autobusowym, by ominąć ustawę o ograniczeniu handlu w niedziele.  (więcej…)

• 15 listopada 2021

Główne uroczystości Narodowego Dnia Niepodległości rozpoczęły się 11 listopada 2021 r. w Cieszynie nabożeństwem ekumenicznym w intencji niepodległości Ojczyzny, odprawionym w Kościele Jezusowym. Po Mszy św. nastąpił przemarsz ulicami Cieszyna w asyście orkiestry i pocztów sztandarowych. Pod Pomnikiem Niepodległości na Placu Wolności delegacje złożyły kwiaty. Kolejnymi przystankami marszu patriotycznego była tablica upamiętniająca powołanie Rady Narodowej dla Księstwa Cieszyńskiego na Rynku oraz tablica poświęcona Józefowi Piłsudskiemu, znajdująca się przy ul. Głębokiej.
    Główne uroczystości  zakończyły się złożeniem kwiatów oraz odśpiewaniem „Roty” pod Pomnikiem Legionistów. Na Rynku w Cieszynie odbyła się także lekcja śpiewania patriotycznego oraz można było zapoznać się ze stoiskiem 133. Batalionu Piechoty Lekkiej w Cieszynie.

W uroczystościach 103. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości aktywnie uczestniczyli przedstawiciele NSZZ „Solidarność”, reprezentujący tutejszy Oddział Podbeskidzkiej „Solidarności” w Cieszynie.

• Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 30 października 2021 roku po długiej chorobie zmarł w Brennej nasz kolega śp. Tadeusz Mendrek, wieloletni działacz „Solidarności” w Odlewni Żeliwa (późniejszej spółce Teksid Iron Poland)  w Skoczowie. Miał 71 lat.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58 T: 609 436 566
E:
michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek, czwartek, piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.