Cieszyn

• Po kilkunastodniowej wojnie nerwów przedstawiciele zarządu spółki Mokate w Ustroniu rozpoczęli rozmowy ze związkowcami. Ich efektem jest porozumienie o współpracy, podpisane w piątek, 8 grudnia. – Dziękuję wszystkim z całego kraju, którzy wsparli „Solidarność” w Mokate. To dzięki nim do tej spółki powrócił dialog – mówi Marek Bogusz, szef podbeskidzkiej „Solidarności” ogłaszając zawieszenie ogólnopolskiej pikiety przed bramami Mokate, która była zaplanowana na piątek, 15 grudnia. (więcej…)

• Na nic zdały się pojednawcze gesty ze strony „Solidarności” – w spółce Mokate w Ustroniu nadal trwa bezpardonowa walka ze związkowcami. Podejmowane są próby skłócania pracowników, zmuszania ich do występowania ze związku, podpisywania antyzwiązkowych oświadczeń… (więcej…)

• O ostatnich decyzjach Parlamentu i rządu, o początkach wyborów w zakładowych organizacjach związkowych, o sytuacji w zakładach pracy oraz o upamiętnieniu rocznicy stanu wojennego – o tym wszystkim debatowano w trakcie zebrania Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w poniedziałek, 27 listopada br. (więcej…)

• 11 listopada w Cieszynie odbyły się uroczystości upamiętniające 99. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.  W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele  NSZZ „Solidarności” z Oddziału w Cieszynie.
    W bogatym  programie  rocznicowym  m. in.  złożono kwiaty pod tablicą upamiętniającą powołanie Rady Narodowej dla Księstwa Cieszyńskiego oraz  (w asyście  orkiestry)  pod Pomnikiem upamiętniającym Legionistów.

• Spółka Pearl Stream postanowiła zlikwidować zakład w Bażanowicach koło Cieszyna. Pracę straci 241 z 280 pracowników. O zwolnieniach poinformował portal internetowy OX.pl. W zakładzie nie działa związek zawodowy, więc nie ma kto reprezentować zwalnianych ludzi… (więcej…)

• Przypominamy, że już w sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. (więcej…)

• Istniejąca od ponad ćwierćwiecza spółka Mokate z Ustronia należy dziś do czołowych w Polsce producentów kawy i herbaty. To marka znana daleko poza granicami naszego kraju. Od niedawna w spółce tej działa „Solidarność” – związek zawodowy, szczycący się niezwykłą, 37-letnią historią i zasłużoną światową sławą. Mokate i „Solidarność” – co wyniknie z takiego związku? Pracownicy wierzą, że same dobre rzeczy… (więcej…)

• piknik_solidarnosc (1)W sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. Organizatorzy tradycyjnie zapewniają mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych oraz doskonałą zabawę dla wszystkich. Jest też możliwość zapewnienia zbiorowego przewozu osób zainteresowanych na festyn i z powrotem.

Program :

godz. 14.00- KONKURSY, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE  DLA DZIECI i MŁODZIEŻY

od godz. 15.00 –  do godz. 18.00 –  STREFA ZABAW DLA DZIECI Z ANIMATORAMI:  STREFA PLASTYCZNA, STREFA MALOWANIA TWARZY, STREFA MALUCHA, SPRAWNOŚCIOWY TOR PRZESZKÓD

godz. 15.30 – UROCZYSTE WRĘCZENIE NAGRÓD ZA KONKURSY – BIEGI, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE

godz. 16.00 – POKAZY TANECZNE, AKROBATYKI SPORTOWEJ, SZTUK WALKI, PREZENTACJA GRUPY RQS AIRSOFT ZUMBA, AEROBIK, FITNESS – pokaz oraz nauka tańca, pokaz Grupy Poszukiwawczo- Ratowniczej z OSP Kęty.

godz. 17.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 18.00 – 19.30 KONCERT ZESPOŁÓW AMATORSKICH : ANNA SZEN, zespół LUMINES, Janusz Majcherek – MDK

godz. 19.30 – 20.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 20.00 – 21.30 – KONCERT GWIAZDY zespół folkowo- rockowy TURNIOKI

godz. 21.30 – 24.00 – DYSKOTEKA Z DJem

Ponadto : urządzenia rekreacyjne, zjeżdżalnie, baseny z piłeczkami, overball – wstęp bezpłatny.

Koszt karnetu wynosi 25 zł, w tym: grochówka, kiełbasa, pieczeń wieprzowa grillowana, piwo lub sok.
    Wpłaty należy dokonać na konto ZR – ING BANK  92 1050 1070 1000 0090 3045 4210 najpóźniej do 24 sierpnia 2017 r. lub gotówką do 25 sierpnia 2017 r.
    Będzie możliwość zakupu karnetu w dniu imprezy w Oświęcimiu na stoisku ZR.

• We wtorek, 1 sierpnia, w Cieszynie  odbyły się uroczystości związane  z 73. rocznicą  Godziny ,,W”.   (więcej…)

• – Robimy wszystko, aby nasz związek był dzisiaj w pełni profesjonalny, bo to otwiera drogę do sukcesu w negocjacjach z równie profesjonalnymi pracodawcami – mówi szef podbeskidzkiej „Solidarności”, Marek Bogusz, w wywiadzie, opublikowanym 28 lipca na łamach „Głosu Ziemi Cieszyńskiej”. Poniżej przedstawiamy pełny tekst tego wywiadu. (więcej…)

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58
T: 609 436 566
E: michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby
oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału
w comiesięcznych spotkaniach,
organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca
o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.