Cieszyn

• Szanowni Nauczyciele oraz Pracownicy Oświaty!

W Dniu Edukacji Narodowej
    dziękujemy wszystkim za zaangażowanie na rzecz edukacji młodego pokolenia.
    Życzymy Państwu,
    satysfakcji z wykonywanej pracy oraz wszelkiej pomyślności.

Z wyrazami szacunku i uznania

Przewodnicząca
    Organizacji Międzyzakładowej Pracowników
    Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”
    w Bielsku-Białej
    Jadwiga Utecht-Nolbrzak

Przewodniczący Zarząd Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• – W najbliższą niedzielę, 13 października staniemy przed wyborem ludzi i ugrupowań, które nie tylko będą sprzyjać realizacji naszych postulatów, ale które też dadzą rękojmię obrony tego, co przez ostatnie cztery lata wywalczyła „Solidarność” – napisał w liście do członków i sympatyków Związku szef „Solidarności” Piotr Duda.

Mat. KK NSZZ “Solidarność”
    Dalej w liście szef Związku wylicza:

– Przywrócony obniżony wiek emerytalny, zniesienie syndromu pierwszej dniówki, minimalna stawka godzinowa, dynamiczny wzrost minimalnego wynagrodzenia, wyłączenie z niego dodatku stażowego i dodatków za pracę nocną, minimalne wynagrodzenie zasadnicze dla pracowników niemedycznych, klauzule społeczne w zamówieniach publicznych, odmrożenie płac w budżetówce, ochrona kobiet w ciąży zatrudnionych w agencjach pracy tymczasowej, wolne niedziele w handlu, odmrażanie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalny, pluralizm związkowy w służbach mundurowych, lepsza ochrona przed bezprawnym zwolnieniem i dłuższy okres odwoławczy w sądzie pracy, częściowe podniesienie kwoty wolnej od podatku dla ludzi najuboższych, reprezentatywność organizacji związkowych na poziomie zakładów oraz wielkie programy społeczne, to najważniejsze z naszych osiągnięć.

I podsumowuje:

– Pamiętajmy jednak, że nic nie jest dane raz na zawsze.

Przewodniczący mocno podkreśla, że to ile z tego uda się obronić zależy od wyników wyborów. Jednocześnie zwraca uwagę, że nie wszystkie postulaty zostały spełnione.

– Musimy sobie również odpowiedzieć na pytanie: z kim możliwe będzie wprowadzenie pozostałych postulatów, których nie udało się jeszcze zrealizować? Które z ugrupowań politycznych, która z partii ma program zbieżny z naszymi oczekiwaniami?

Na koniec Piotr Duda nie wskazuje żadnego ugrupowania. Zwraca jednak uwagę na postulaty i wartości o które walczy „Solidarność”

– Szanując suwerenne decyzje każdego naszego Członka i Sympatyka, NSZZ „Solidarność” nie wskazuje żadnego konkretnego ugrupowania. Wskazuje na postulaty i wartości, o które walczymy, a które nie będą możliwe do zrealizowania z ugrupowaniami jawnie je zwalczającymi. A co najważniejsze „nie głosujmy na te ugrupowania, które otwarcie mówią o zwalczaniu związków zawodowych”.

Apelnawybory

Źródło: www.tysol.pl

• W dniach 24-25 września 2019 r. przedstawiciele podbeskidzkiej ,,Solidarności” z Oddziału w Cieszynie, reprezentujący organizacje związkowe m.in. z PPG Cieszyn, Straży Miejskiej oraz Organizacji Terenowej pełnili służbę przy grobie patrona NSZZ ,,Solidarność” w Warszawie na terenie parafii św. Stanisława Kostki.
    Ks. Teofil Bogucki (proboszcz parafii św. S. Kostki) jeszcze za życia księdza Jerzego Popiełuszki powołał służbę kościelną ds. organizacji i ochrony Mszy za Ojczyznę. Po śmierci ks. Jerzego, służba ta zajmowała się również bezpieczeństwem miejsca złożenia jego ciała. Powołano także Kościelną Służbę Informacyjną zbierającą dane dotyczące kultu ks. Jerzego. Służby te posiadały ogromnie ważną rolę i do dziś pełnią swoje zadania.

Dziękuję wszystkim uczestnikom za wspólny czas modlitwy oraz zadumy nad męczeńską śmiercią naszego Patrona.

Michał Marek O/ Cieszyn

• Koło Emerytów  NSZZ ,,Solidarność”, działające przy Celma Indukta w Cieszynie zorganizowało w dniu 11 września 2019 r.  wyjazd na grzyby do Istebnej.  Obfitym zbiorom towarzyszyła świetna zabawa, tym bardziej, że w dniu  wyjazdu swoje  urodziny obchodziła  Przewodnicząca Koła Anna Wnętrzak. Podczas grillowania wręczono solenizantce  pamiątkowy upominek oraz odśpiewano tradycyjne ,,STO LAT” .
    W imprezie uczestniczyło 40 osób.

Poniżej  prezentujemy wybrane okazy ze zbiorów.

• Blisko 40-osobowa grupa  związkowców wraz z rodzinami uczestniczyła w dniach 6 -8 września br. w pielgrzymce do Lichenia, którą zorganizowała Organizacja Zakładowa   NSZZ  ,,Solidarność” działającą przy Celma – Indukta w Cieszynie.
    W programie wyjazdu,  oprócz miejsca docelowego, czyli Sanktuarium Maryjnego w Licheniu, nie mogło zabraknąć również Jasnej Góry w Częstochowie oraz  nawiedzenia  Bazyliki św. Józefa Robotnika  w Kaliszu.
    W miejscach kultu religijnego złożono intencje dziękczynne za dotychczasową opiekę nad rodzinami, środowiskiem ludzi pracy oraz  za Ojczyznę.

• W dniu 7 września 2019 r. w Rudniku na terenie Ochotniczej Straży Pożarnej odbył się  Festyn Związkowy,  zorganizowany przez  Organizację Zakładową  NSZZ ,,Solidarność” działającą przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej  Sp. z o.o.  w Cieszynie.
    W programie imprezy znalazło się wiele atrakcji  dla dzieci i dorosłych – m. in. konkurs przeciągania liną , rzut kulą , rzut podkową  do beczki  i tradycyjne pieczenie kiełbasy.
    Świetną zabawę  zapewnił uczestnikom DJ Tomek .

Dziękuję  Organizatorom  za  wspaniałą zabawę oraz atmosferę towarzyszącą imprezie.

Michał Marek
    Koordynator O / Cieszyn NSZZ „Solidarność”

• W niedzielę 1 września w Cieszynie odbyły się uroczyste obchody 80. rocznicy wybuchu II Wojny Światowej  oraz Dnia Weterana. (więcej…)

• Klub SIP organizuje szkolenie dla Zakładowych Społecznych  Inspektorów Pracy w dniach 14-18 października 2019 r. w Szczyrku w hotelu “Zagroń” (ul. Wrzosowa 21).

Zapisy przyjmuje i informacji udziela Koordynator ds. BHP Zarządu Regionu Podbeskidzie  NSZZ “Solidarność”  Piotr Górny – tel. 603 542 598.

Zaproszenie i karta zgłoszenia do pobrania »

• Informujemy, że 16 sierpnia br. w piątek – biura Zarządu Regionu i Oddziałów będą nieczynne.

• V__966DZe smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 27 lipca 2019 roku w Cieszynie zmarł Jan Sporek, działacz “Solidarności” cieszyńskiego Browaru. Miał 64 lata. (więcej…)

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58
T: 609 436 566
E: michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby
oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału
w comiesięcznych spotkaniach,
organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca
o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.