Cieszyn

• ryby_02

Rekordowa liczba 65 wędkarzy wzięła udział w kolejnych Zawodach Wędkarskich o Puchar Przewodniczącego Regionu Podbeskidzie NSZZ  ,,Solidarność”, które odbyły się w sobotę 18 lipca na Łowisku Wypoczynkowym w Kiczycach (powiat cieszyński). (więcej…)

• aktualnosci_456_158712532018663_hi

Regionalny Ośrodek Kultury informuje, że termin nadsyłania zgłoszeń na konkurs “Narodziny Solidarności – Sierpień 1980″ został przedłużony do 15 września 2020 r.

Konkurs organizowany jest dla uczczenia 40. rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Ma służyć podkreśleniu znaczenia ruchu, który doprowadził do przełomu politycznego i historycznych zmian w Polsce.

Więcej informacji na stronie Regionalnego Ośrodka Kultury »

• 20200626_115509

W dniu 26 czerwca 2020 r. przed budynkiem Izby Administracji Skarbowej w Katowicach odbyła się pikieta Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Administracji Podatkowej Województwa Śląskiego.

Wśród protestujących związkowców nie zabrakło przedstawicieli podbeskidzkiej „Solidarności” z urzędów skarbowych z Bielska i Cieszyna.
    Główne zarzuty kierowane pod adresem Dyrektora placówki dotyczyły m. in. braku podejmowania przez niego kompleksowych działań, które zapewniłyby podległym pracownikom i funkcjonariuszom realną ochronę przed rozprzestrzenianiem się koronawirusa – w miejscu świadczenia pracy oraz pełnienia służby.
    Ponadto zarzucano:
    – brak konsultacji ze związkami i nie przestrzeganie prawa wynikającego z ustawy o związkach zawodowych oraz ignorowanie roli partnera społecznego w stanowieniu prawa,
    – łamanie przez Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Katowicach praw pracowniczych,  które to działania noszą znamiona mobbingu;
    – doprowadzenie do znacznej redukcji zatrudnienia.

Ze względu na ograniczenia sanitarne, w  piątkowej pikiecie wzięło udział ok. 100 związkowców.

• granica 2

Coraz bardziej dramatyczna jest sytuacja osób, które mają zatrudnienie w przygranicznym pasie poza granicami Polski. Dotyczy to olbrzymiej rzeszy pracowników m.in. z terenów powiatu cieszyńskiego oraz żywieckiego. W związku z tą sytuacją podbeskidzka “Solidarność” zaapelowała do rządu o jak najszybsze odblokowanie granic dla pracowników.

Stanowisko w tej sprawie, podjęte 24 kwietnia przezPrezydium Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”, zostało skierowane m.in. do Premiera, ministrów rodziny, zdrowia oraz spraw zagranicznych, a także wojewody śląskiego i samorządów przygranicznych powiatów. Poniżej publikujemy pełną treść tego dokumentu:

Wprowadzone w czasie pandemii obostrzenia i ograniczenia w ruchu granicznym najbardziej dotkliwie odczuli zatrudnieni zagranicą polscy pracownicy. Znaczna ich część jest zatrudniona w przedsiębiorstwach ulokowanych w pasie przygranicznym, często zaledwie kilka lub kilkanaście kilometrów od granicy Polski. Wprowadzone przepisy graniczne uniemożliwiają im pracę – pozbawiają ich zatrudnienia, a ich rodziny tracą często jedyne źródło utrzymania. Jako bezrobotni trafiają do urzędów pracy i ośrodków pomocy społecznej. Z taką coraz bardziej dramatyczną sytuacją mierzą się dziesiątki tysięcy polskich rodzin. Znaczna ich część mieszka na terenie granicznych powiatów Podbeskidzia – na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie.

W obecnej sytuacji epidemicznej część z wprowadzonych wcześniej ograniczeń i  zakazów jest wycofywana lub zawieszana.  Jesteśmy przekonani, że obecna sytuacja umożliwia także złagodzenie rygorów granicznych i pilne przywrócenie transgranicznego ewidencjonowanego ruchu pracowników.  Oczekujemy od Ministerstw: Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, Zdrowia oraz Spraw Zagranicznych natychmiastowych decyzji, umożliwiających kontynuowanie pracy poza granicami Polski.

• SP logo z górami i krzyżem

W związku z aktualną sytuacją epidemiczną i nowymi rozporządzeniami dotyczącymi walki z koronawirusem biura Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” (także w oddziałach) pozostają zamknięte aż do odwołania.

W sytuacjach nagłych i nie cierpiących zwłoki prosimy o kontakt telefoniczny (33 812 67 90) lub mailowy (bbial@solidarnosc.org.pl). W przypadku konieczności kontaktu z członkami Prezydium ZR ich adresy kontaktowe można znaleźć TUTAJ.

Przewodniczący ZR

Marek Bogusz

• Corel Corporation

Szanowni Państwo

W związku z sytuacją panującą w Kraju i zagrożeniem koronawirusem, Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” prowadzi swoją działalność za pośrednictwem telefonów i e-maili.
    Dotyczy to wszystkich Oddziałów wchodzących w obszar Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, jak również siedziby Zarządu Regionu w Bielsku-Białej.
    Wszelka pomoc prawna i księgowa będzie udzielana na bieżąco drogą telefoniczną i e-mailową.
    W wyjątkowych przypadkach, prosimy o kontakt telefoniczny w celu umówienia się na spotkanie.

Zawieszamy do odwołania wszystkie spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych we wszystkich Oddziałach, jak również te, które były zaplanowane przez Sekcje Regionalne.

Ponadto odwołane są szkolenia związkowe, które miały odbyć się w marcu i kwietniu br. Nowe terminy zostaną ustalone i podane do wiadomości w późniejszym czasie.

Przesunięciu ulegają też zawody strzeleckie, które miały odbyć się 21 marca br.

Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• 20191217_154842 — kopia

W dniu 17 grudnia 2019 r. na terenie “Gościńca Cieszyn” odbyło się świąteczne spotkanie  przedstawicieli NSZZ “Solidarność”, zrzeszonych w tutejszym Oddziale. (więcej…)

• 20191207_214630

Blisko 40-osobowa grupa związkowców z tutejszego Oddziału oraz ich rodziny gościła w dniach 6-8 grudnia 2019 r. w Zakopanem.
    W programie wycieczki zaplanowano liczne atrakcje. Najmłodszych uczestników odwiedził Św. Mikołaj z workiem prezentów. Dla dorosłych imprezę w klimacie lat 70 i 80 poprowadził DJ Tomek z Cieszyna, nagrodzono również najlepsze stroje z tamtych lat.
    We wspólnej imprezie wzięła udział także grupa pracowników z firmy Speed Travel w Zabrzu. Uczestnicy zwiedzili Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach oraz skorzystali z gorących źródeł w Szaflarach. W wolnym czasie można było zwiedzić Krupówki i wyjechać kolejką na Gubałówkę.

Dziękuję kolegom z Organizacji Terenowej NSZZ ,,Solidarność” w Cieszynie za wkład oraz poświęcony czas na organizację w/w przedsięwzięcia.

Michał Marek
    O/Cieszyn

• 20191111_123610

W  programie uroczystości 101. Rocznicy  Odzyskania Niepodległości w Cieszynie znalazły się:
    – nabożeństwo ekumeniczne w Kościele Jezusowym,
    – manifestacja patriotyczna na Placu Wolności,
    – złożenie kwiatów pod  tablicą upamiętniającą powołanie  Rady Narodowej dla Księstwa Cieszyńskiego,
    – uroczysty przemarsz pod Pomnik Ku Czci Legionistów Śląskich Poległych za Polskę.
    Tradycyjnie, na rynku w samo południe odśpiewano Mazurka Dąbrowskiego, a okolicznościowe przemówienie wygłosił Burmistrza Miasta Cieszyna.

Jak co roku, nie zabrakło przedstawicieli podbeskidzkiej „Solidarności”, reprezentujących tutejszy  Oddział.

Za wspólne świętowanie składam podziękowania.

Michał Marek
    O/Cieszyn

• empik

W związku z coraz większym zainteresowaniem „Tygodnikiem Solidarność” zwiększono jego nakład oraz  podpisano nowe umowy kolportażowe. (więcej…)

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58
T: 609 436 566
E: michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby
oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału
w comiesięcznych spotkaniach,
organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca
o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.