Cieszyn

• 20191207_214630

Blisko 40-osobowa grupa związkowców z tutejszego Oddziału oraz ich rodziny gościła w dniach 6-8 grudnia 2019 r. w Zakopanem.
    W programie wycieczki zaplanowano liczne atrakcje. Najmłodszych uczestników odwiedził Św. Mikołaj z workiem prezentów. Dla dorosłych imprezę w klimacie lat 70 i 80 poprowadził DJ Tomek z Cieszyna, nagrodzono również najlepsze stroje z tamtych lat.
    We wspólnej imprezie wzięła udział także grupa pracowników z firmy Speed Travel w Zabrzu. Uczestnicy zwiedzili Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach oraz skorzystali z gorących źródeł w Szaflarach. W wolnym czasie można było zwiedzić Krupówki i wyjechać kolejką na Gubałówkę.

Dziękuję kolegom z Organizacji Terenowej NSZZ ,,Solidarność” w Cieszynie za wkład oraz poświęcony czas na organizację w/w przedsięwzięcia.

O/Cieszyn

• 20191111_123610

W  programie uroczystości 101. Rocznicy  Odzyskania Niepodległości w Cieszynie znalazły się:
    – nabożeństwo ekumeniczne w Kościele Jezusowym,
    – manifestacja patriotyczna na Placu Wolności,
    – złożenie kwiatów pod  tablicą upamiętniającą powołanie  Rady Narodowej dla Księstwa Cieszyńskiego,
    – uroczysty przemarsz pod Pomnik Ku Czci Legionistów Śląskich Poległych za Polskę.
    Tradycyjnie, na rynku w samo południe odśpiewano Mazurka Dąbrowskiego, a okolicznościowe przemówienie wygłosił Burmistrza Miasta Cieszyna.

Jak co roku, nie zabrakło przedstawicieli podbeskidzkiej „Solidarności”, reprezentujących tutejszy  Oddział.

Za wspólne świętowanie składam podziękowania.

O/Cieszyn

• empik

W związku z coraz większym zainteresowaniem „Tygodnikiem Solidarność” zwiększono jego nakład oraz  podpisano nowe umowy kolportażowe. (więcej…)

• Dnia 22 października 2019 r. zmarł ks. Kanonik Władysław Wala – wieloletni proboszcz parafii p.w. Św. Marcina w Ochabach k. Skoczowa. (więcej…)

• Szanowni Nauczyciele oraz Pracownicy Oświaty!

W Dniu Edukacji Narodowej
    dziękujemy wszystkim za zaangażowanie na rzecz edukacji młodego pokolenia.
    Życzymy Państwu,
    satysfakcji z wykonywanej pracy oraz wszelkiej pomyślności.

Z wyrazami szacunku i uznania

Przewodnicząca
    Organizacji Międzyzakładowej Pracowników
    Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”
    w Bielsku-Białej
    Jadwiga Utecht-Nolbrzak

Przewodniczący Zarząd Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• – W najbliższą niedzielę, 13 października staniemy przed wyborem ludzi i ugrupowań, które nie tylko będą sprzyjać realizacji naszych postulatów, ale które też dadzą rękojmię obrony tego, co przez ostatnie cztery lata wywalczyła „Solidarność” – napisał w liście do członków i sympatyków Związku szef „Solidarności” Piotr Duda.

Mat. KK NSZZ “Solidarność”
    Dalej w liście szef Związku wylicza:

– Przywrócony obniżony wiek emerytalny, zniesienie syndromu pierwszej dniówki, minimalna stawka godzinowa, dynamiczny wzrost minimalnego wynagrodzenia, wyłączenie z niego dodatku stażowego i dodatków za pracę nocną, minimalne wynagrodzenie zasadnicze dla pracowników niemedycznych, klauzule społeczne w zamówieniach publicznych, odmrożenie płac w budżetówce, ochrona kobiet w ciąży zatrudnionych w agencjach pracy tymczasowej, wolne niedziele w handlu, odmrażanie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalny, pluralizm związkowy w służbach mundurowych, lepsza ochrona przed bezprawnym zwolnieniem i dłuższy okres odwoławczy w sądzie pracy, częściowe podniesienie kwoty wolnej od podatku dla ludzi najuboższych, reprezentatywność organizacji związkowych na poziomie zakładów oraz wielkie programy społeczne, to najważniejsze z naszych osiągnięć.

I podsumowuje:

– Pamiętajmy jednak, że nic nie jest dane raz na zawsze.

Przewodniczący mocno podkreśla, że to ile z tego uda się obronić zależy od wyników wyborów. Jednocześnie zwraca uwagę, że nie wszystkie postulaty zostały spełnione.

– Musimy sobie również odpowiedzieć na pytanie: z kim możliwe będzie wprowadzenie pozostałych postulatów, których nie udało się jeszcze zrealizować? Które z ugrupowań politycznych, która z partii ma program zbieżny z naszymi oczekiwaniami?

Na koniec Piotr Duda nie wskazuje żadnego ugrupowania. Zwraca jednak uwagę na postulaty i wartości o które walczy „Solidarność”

– Szanując suwerenne decyzje każdego naszego Członka i Sympatyka, NSZZ „Solidarność” nie wskazuje żadnego konkretnego ugrupowania. Wskazuje na postulaty i wartości, o które walczymy, a które nie będą możliwe do zrealizowania z ugrupowaniami jawnie je zwalczającymi. A co najważniejsze „nie głosujmy na te ugrupowania, które otwarcie mówią o zwalczaniu związków zawodowych”.

Apelnawybory

Źródło: www.tysol.pl

• W dniach 24-25 września 2019 r. przedstawiciele podbeskidzkiej ,,Solidarności” z Oddziału w Cieszynie, reprezentujący organizacje związkowe m.in. z PPG Cieszyn, Straży Miejskiej oraz Organizacji Terenowej pełnili służbę przy grobie patrona NSZZ ,,Solidarność” w Warszawie na terenie parafii św. Stanisława Kostki. (więcej…)

• Koło Emerytów  NSZZ ,,Solidarność”, działające przy Celma Indukta w Cieszynie zorganizowało w dniu 11 września 2019 r.  wyjazd na grzyby do Istebnej.  Obfitym zbiorom towarzyszyła świetna zabawa, tym bardziej, że w dniu  wyjazdu swoje  urodziny obchodziła  Przewodnicząca Koła Anna Wnętrzak. Podczas grillowania wręczono solenizantce  pamiątkowy upominek oraz odśpiewano tradycyjne ,,STO LAT” .
    W imprezie uczestniczyło 40 osób.

Poniżej  prezentujemy wybrane okazy ze zbiorów.

• Blisko 40-osobowa grupa  związkowców wraz z rodzinami uczestniczyła w dniach 6 -8 września br. w pielgrzymce do Lichenia, którą zorganizowała Organizacja Zakładowa   NSZZ  ,,Solidarność” działającą przy Celma – Indukta w Cieszynie.
    W programie wyjazdu,  oprócz miejsca docelowego, czyli Sanktuarium Maryjnego w Licheniu, nie mogło zabraknąć również Jasnej Góry w Częstochowie oraz  nawiedzenia  Bazyliki św. Józefa Robotnika  w Kaliszu.
    W miejscach kultu religijnego złożono intencje dziękczynne za dotychczasową opiekę nad rodzinami, środowiskiem ludzi pracy oraz  za Ojczyznę.

• W dniu 7 września 2019 r. w Rudniku na terenie Ochotniczej Straży Pożarnej odbył się  Festyn Związkowy,  zorganizowany przez  Organizację Zakładową  NSZZ ,,Solidarność” działającą przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej  Sp. z o.o.  w Cieszynie.
    W programie imprezy znalazło się wiele atrakcji  dla dzieci i dorosłych – m. in. konkurs przeciągania liną , rzut kulą , rzut podkową  do beczki  i tradycyjne pieczenie kiełbasy.
    Świetną zabawę  zapewnił uczestnikom DJ Tomek .

Dziękuję  Organizatorom  za  wspaniałą zabawę oraz atmosferę towarzyszącą imprezie.

Michał Marek
    Koordynator O / Cieszyn NSZZ „Solidarność”

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58
T: 609 436 566
E: michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby
oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału
w comiesięcznych spotkaniach,
organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca
o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.