Cieszyn

• 26 września 2022 r. Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” podjął Uchwały dotyczące uregulowań z zakresu wyborów w strukturach naszego regionu na kadencję 2023-2028.

Wraz z Ordynacją Wyborczą NSZZ „Solidarność” (TUTAJ) stanowią one zasady i wytyczne do prowadzenia zebrań wyborczych w jednostkach organizacyjnych związku w Regionie Podbeskidzie NSZZ „S”.

Sekretarz
    Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Andrzej Madyda

skład-KOMISJI-WYBORCZEJ

kalendarz-wyborczy

klucz-wyborczy

• Dzisiaj i jutro (3-4.10.22) Straż Miejska z Cieszyna czuwa przy gronie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. – To dla nas honor i zaszczyt być w tym miejscu i stanąć na straży przy grobie naszego Patrona – mówi przewodniczący Straży Miejskiej Janusz Makula. Jest to ostatnie w tym roku czuwanie organizacji związkowej NSZZ “Solidarność” z Podbeskidzia.

Od szeregu lat podbeskidzka “Solidarność” aktywnie włącza się w pełnienie straży przy grobie patrona naszego Związku, błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. Niezwykła warta przy grobie ks. Jerzego Popiełuszki przy kościele św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu trwa od blisko czterdziestu lat. Członkami tej honorowej straży coraz częściej są członkowie “Solidarności” z różnych zakątków Polski. Nie powinno to nikogo dziwić: od 2014 roku Ksiądz Jerzy, za zgodą Watykanu, jest oficjalnym patronem NSZZ “Solidarność”. Kościelna Służba Porządkowa powstała jeszcze za życia ks. Popiełuszki. Jej założenie to był po prostu wymóg czasu – trzeba było chronić ks. Jerzego oraz ludzi, którzy przybywając do kościoła na Żoliborzu chcieli się wyciszyć i nabrać sił do walki o wolność. Służba wytrwale pełniła swoje dyżury – zarówno w mieszkaniu ks. Jerzego jak i podczas comiesięcznych Mszy św. za Ojczyznę. Aktualnie czuwanie ma znaczenie symboliczne. Jest dowodem trwania przy wartościach, za które ks. Jerzy nie wahał się oddać swego młodego życia. Na dyżury do służby porządkowej przyjeżdżają ludzie z wielu stron Polski. Stoją tu w dzień i w nocy, w niedzielę i w święta – 24 godziny na dobę. Obecnie Kościelna Służba Porządkowa przy grobie Księdza Jerzego jest wspomagana przez członków NSZZ „Solidarność”, ponieważ dotychczasowi porządkowi sprzed blisko czterdziestu lat osiągnęli wiek dość zaawansowany…

• 28 lipca 2022 r.

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” organizuje w dniach 14.11.2022 do 18.11.2022 r. szkolenie dla nowo wybranych oraz kontynuujących kolejną kadencję Społecznych Inspektorów Pracy, a także dla przedstawicieli Związków Zawodowych w Komisjach BHP.

Program szkolenia obejmuje:

1.  Materiały niebezpieczne i wybuchowe.
    2.  Czas pracy.
    3.  Pierwsza pomoc przedlekarska – wykłady, ćwiczenia.
    4.  Praca w wysokich i niskich temperaturach.
    5.  Praktyczne szkolenie dot. gaszenia różnych materiałów łatwopalnych i niebezpiecznych.

Uczestnicy szkolenia będą mogli zobaczyć nowoczesne zabezpieczenia przeciwpożarowe w firmie „Lotos Terminale” w Czechowicach-Dziedzicach.
    Szkolenie prowadzą Nadinspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy, Specjalista z Urzędu Dozoru Technicznego oraz Koordynator BHP z Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”.

Miejsce szkolenia: Dom Wczasowy Beskidy Wisła
    ul. Wypoczynkowa 10, 43-460 Wisła

Koszt szkolenia 1100 zł (noclegi w pokojach 2-osobowych – możliwość noclegu w pokoju 1-osobowym za dopłatą 30 zł/doba, pełne wyżywienie)

Koszt szkolenia 1100 zł (noclegi w pokojach 2-osobowych – możliwość noclegu w pokoju 1-osobowym za dopłatą, pełne wyżywienie).

Zgłoszenia prosimy przesyłać do Wiceprzew./Skarbnika ZR Stanisława Sołtysika (do dnia 4.11.2022 r.) na adres:

email: skarb.bbial@solidarnosc.org.pl

W celu wzięcia udziału w szkoleniu, należy złożyć wniosek (do pobrania razem z zaproszeniem: PDF) podpisany przez pracodawcę. Koszty szkolenia ponosi pracodawca.

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA

Zdjęcie: Obraz WikiImages z Pixabay

• 28 czerwca 2022 r.

W sobotę 25 czerwca odbyły się coroczne zawody wędkarskie na stawach w Kiczycach koło Skoczowa, organizowane przez Region Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”. Pogoda dopisała.

Uczestnicy wzięli udział w dwóch kategoriach – spławik i grunt. W kategorii spławik – zwyciężył Dariusz Orawski z Hutchinson Bielsko-Biała, drugie miejsce zajął Andrzej Mokrysz z Hutchinson Bielsko-Biała, a trzecie miejsce zajął Jan Gluza z Tauronu.

W kategorii grunt zwyciężył Grzegorz Babij z PG Silesia z Czechowic Dziedzic, drugie miejsce zajął Jan Gran z GT Poland ze Skoczowa, a trzecie miejsce zajął Michał Kupczak z Metalpolu z Węgierskiej Górki.

• 13 czerwca 2022 r.

siłownia

Przy dokonywaniu płatności przelewem należy podać imię i nazwisko oraz nr legitymacji związkowej.

Szczegółowe informacje można znaleźć TUTAJ

• 12 maja 2022 r.

Po raz kolejny – w dniach 11-12 maja br. przy kościele św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu, przedstawiciele organizacji zakładowych NSZZ ,,Solidarność” Regionu Podbeskidzie pełnią służbę przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki – Patrona „Solidarności”.
    Dziękuję za wspólną modlitwę i udział przedstawicieli “Solidarności” z:
    – Kuźni Polskiej,
    – “Teksid” Skoczów,
    – Straży Miejskiej w Cieszynie,
    – i Organizacji Terenowej z Cieszyna.

Koordynator O/Cieszyn
    Michał Marek

• 4 maja 2022 r.

W dniu 3 maja br. w Cieszynie uczczono rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Uroczystości na Rynku poprzedziła patriotyczna Msza św. odprawiona w kościele parafialnym pw. Marii Magdaleny.

Tradycyjnie, pod tablicą umieszczoną na ścianie Domu Narodowego przy Rynku, zostały złożone kwiaty. Odbyła się także lekcja śpiewu patriotycznego. W uroczystościach wzięli udział przedstawiciele NSZZ “Solidarność” z Regionu Podbeskidzie, reprezentujący tutejszy Oddział.

Dziękuję za wspólny udział

Koordynator O/Cieszyn
    Michał Marek

• 21 marca 2022 r.

W dniu 20 marca br. odbył się uroczysty Apel pod Wałką w Cieszynie, przypadający w 80. rocznicę zamordowania 24 żołnierzy ZWK AK przez hitlerowskiego okupanta. Uroczystości poprzedziła  Msza św. w Kościele parafialnym pw. św. Marii Magdaleny w intencji tragicznie zmarłych ofiar.

Galeria wystaw czasowych Muzeum Śląska Cieszyńskiego otwarła wystawę pt. ,,Wałka 1942. Współczesność i pamięć”.

W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele NSZZ ,,Solidarność”, reprezentując tutejszy Oddział Związku.

Dziękuję za udział
    Koordynator O/Cieszyn Michał Marek

• 15 marca 2022 r.

Szanowni Państwo,

17 marca 2022 r. pracownicy ZUS będą w wielu miejscowościach odpowiadali na pytania o świadczenie Rodzinne 500 plus i Rodzinny Kapitał Opiekuńczy (RKO).

Pomogą w złożeniu wniosków i założeniu profilu na PUE ZUS. Każdy będzie miał możliwość wyjaśnienia wątpliwości, dotyczących świadczeń rodzinnych oraz złożenia elektronicznego wniosku o 500 plus lub Rodzinny Kapitał Opiekuńczy,

Pracownicy bielskiego Oddziału ZUS będą do Państwa dyspozycji 17 marca br. w:

Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Szczyrku , ul. Beskidzka 4, w godz. 8:00 do 12:00,
    Beskidzkim Domu Zielin „Przytulia” w Brennej, ul. Wyzwolenia 69, w godz. 9:00 do 13:00,
    Gminnym Klubie Sportowym Radziechowy-Wieprz, Wieprz 940, w godz. 9.30 do 13.30.

Z upoważnienia Zastępcy Dyrektora Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Bielsku-Białej Pana Marcina Tomeckiego

Monika Willmann
    Koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
    Oddział w Bielsku-Białej

Wydział Organizacji i Analiz
    ul. Krasińskiego 34,36
    43-300 Bielsko-Biała

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58 T: 609 436 566
E:
michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek, czwartek, piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.