Sekcja Oświaty

Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” REGIONU PODBESKIDZIE

• Rysunek1

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” oraz Sekcja Regionalna Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”  Regionu Podbeskidzie zaprasza do wzięcia udziału w II edycji regionalnego konkursu plastycznego.

• Minister edukacji narodowej Dariusz Piontkowski spotkał się 27 czerwca 2019 roku w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” z przedstawicielami oświatowej „Solidarności”.

• „NSZZ Solidarność jest związkiem odpowiedzialnym, konsekwentnie realizującym swoje cele i oczekiwania członków. Nie możemy się zgodzić na wykorzystywanie do celów politycznych nauczycieli i pracowników oświaty, czego przykładem są działania ZNP, FZZ i części samorządów” – czytamy w stanowisku Komisji Krajowej, przyjętym 26 kwietnia 2019 roku podczas drugiego dnia obrad w Szczyrku. Poniżej publikujemy pełną treść tego dokumentu. (więcej…)

• Sławomir Broniarz, szef ZNP poinformował dzisiaj, że od najbliższej soboty nauczyciele zawieszają ogólnopolski strajk. – Przykro mi, że przez działania ZNP nauczyciele z tego strajku wyszli poobijani i czują się teraz przegrani. Mam nadzieje, że rekompensatą będzie to, że wszyscy maturzyści zostaną sklasyfikowani i największy egzamin w swoim życiu będą zdawać bez emocji i w atmosferze powagi – powiedział portalowi Tysol.pl Ryszard Proksa, przewodniczący Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność.

Oswiata logo– Całe szczęście, że Solidarność podpisała porozumienie, bo nauczyciele zostaliby z niczym – mówi Ryszard Proksa przypominając, że przed rozpoczęciem strajku organizowanego przez ZNP i FZZ, Solidarność podpisała z rządem porozumienie, które zakładało podwyżki dla nauczycieli o 9,6 proc. od września 2019 r. Rządowe propozycje dla nauczycieli to w sumie prawie 15 proc. podwyżki w 2019 r. – 9,6 proc. we wrześniu plus wypłacona już 5-procentowa podwyżka od stycznia. Oprócz tego w porozumieniu z „S” zawarto skrócenie stażu, ustalenie kwoty dodatku za wychowawstwo na poziomie nie mniejszym niż 300 zł, zmianę w systemie oceniania nauczycieli i zmniejszenie biurokracji.

– Teraz się okazuje, że podpisaliśmy porozumienie, które dało nauczycielom konkretne korzyści. Warto podkreślić, że nigdy do tej pory żadnej branży nie udało się wynegocjować tak dużej jednorazowej podwyżki jak w oświacie. Mimo tego próbowano pokazać nasze działania jako klęskę i mamić nauczycieli, że można dostać dwa razy więcej. W realiach państwa i budżetu jest to jednak mało prawdopodobne. Szkoda, że nauczyciele dali się zwieść obietnicom ZNP – mówi nam Ryszard Proksa.

www.tysol.pl / Marcin Koziestański

• Związki zawodowe i przedstawiciele rządu wyrazili gotowość, aby spotkanie ws. sytuacji w oświacie prowadzone w centrum Dialog trwało aż do późnych godzin wieczornych. A jednak zakończyło się po kilku. Oceniając spotkanie Ryszard Proksa stwierdził: – Szkoda, że spotkanie odbyło się dopiero wtedy, gdy nauczyciele zaczynają szykować się do strajku. Liczyliśmy na rozmowy z rządem znacznie wcześniej. (więcej…)

• Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda był gościem Krzysztofa Ziemca w radiu RMF FM. W rozmowie podjęto głownie temat strajku nauczycieli oraz różnic pomiędzy Solidarnością a ZNP w sferze podejścia do protestu.   (więcej…)

• Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zdecydowanie popiera protest Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego – czytamy w komunikacie Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania „NSZZ Solidarność”. (więcej…)

• Kilkuset nauczycieli, m.in. z Regionu Podbeskidzie, pikietowało we wtorek 12 marca przed Śląskim Urzędem Wojewódzkim w Katowicach. (więcej…)

• „Solidarność« w oczach młodzieży” – taki tytuł nosił regionalny konkurs plastyczny zorganizowany przez podbeskidzką „Solidarność”, a adresowany do uczniów szkół ponadpodstawowych naszego regionu. 28 lutego w siedzibie Zarządu Regionu ogłoszone zostały wyniki tego konkursu i wręczone nagrody dla zwycięzców. Konkursowe Grand Prix przypadło Kindze Czendlik, maturzystce z Liceum Plastycznego w Bielsku-Białej, za pracę „Lot ku wolności”. (więcej…)

• Oświadczenie Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie projektu rozporządzenia z dnia 28 grudnia 2018 roku zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagradzania zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy.

Oswiata logoW imieniu Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, po zapoznaniu się z projektem rozporządzenia z 28 grudnia 2018 roku zmieniającym rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagradzania zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawanie dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy, oświadczam, że nie będziemy wyrażać opinii do przedstawionego dokumentu. Od kilku lat postulujemy zmianę systemu wynagradzania nauczycieli w powiązaniu ze zmianą metody finansowania zadań edukacyjnych. Aktualne systemy uznajemy za nierzetelne i anachroniczne oraz nieodzwierciedlające rzeczywistych wskaźników związanych z wykonywaniem zadań oświatowych, bowiem nie uwzględniają one standardów wpływających na realizację tych obowiązków. W związku z wyrażanymi przez nas postulatami, zgodnymi z programem Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, wyrosłym na oczekiwaniach i potrzebach członków naszego Związku jako partnera społecznego, stwierdzamy, że nie będziemy zajmować stanowiska w sprawie projektu rozporządzenia podtrzymującego absurdalny system wynagradzania, uwarunkowany mechanizmem finansowania zadań oświatowych. Dlatego ponownie wzywamy Ministerstwo do rozpoczęcia prac zmierzających do postulowanej przez nas zmiany obu systemów, a dopiero wówczas będziemy mogli w sposób merytoryczny przystąpić do konsultacji społecznych w tej sprawie.

Przewodniczący Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Ryszard Proksa

• W poniedziałek, 10 grudnia, oświatowa „Solidarność” zorganizowała w całej Polsce konferencje prasowe, w trakcie których związkowcy poinformowali o obecnej sytuacji w polskich szkołach oraz o powodach żądania odwołania Anny Zalewskiej z funkcji ministra edukacji. (więcej…)

• Zachęcamy uczniów szkół ponadpodstawowych do udziału w dwóch konkursach, organizowanych przez podbeskidzką „Solidarność”. Apelujemy także do nauczycieli, by zachęcili swych podopiecznych do zainteresowania się tymi konkursami… (więcej…)

• Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” stanowczo protestuje przeciwko nierzetelnym informacjom dotyczącym zmian w ocenianiu pracy nauczycieli, które przekazują Ministerstwo Edukacji Narodowej i media. (więcej…)

• W imieniu Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” z okazji Dnia Edukacji Narodowej składam wszystkim pracownikom oświaty, a w sposób szczególny Członkom naszego Związku, życzenia wszelkiej pomyślności i satysfakcji z wykonywanego zawodu.

Życzę przede wszystkim poczucia dumy z wykonywanej misji, która ma tak kluczowe znaczenie dla zdrowego rozwoju społeczeństwa. Bez dobrej edukacji nie tylko nie ma nowoczesnego społeczeństwa, ale też nie ma nowoczesnej gospodarki i dobrego rynku pracy.
    Piotr Duda

• Około pięć tysięcy pracowników oświaty protestowało w sobotę, 15 września, przed Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie. Wśród nich było blisko stu przedstawicieli nauczycielskiej „Solidarności” z Podbeskidzia na czele z szefową Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Jadwigą Utecht-Nolbrzak. (więcej…)