Sekcja oświaty

• Oświadczenie Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie projektu rozporządzenia z dnia 28 grudnia 2018 roku zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagradzania zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy.

Oswiata logoW imieniu Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, po zapoznaniu się z projektem rozporządzenia z 28 grudnia 2018 roku zmieniającym rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagradzania zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawanie dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy, oświadczam, że nie będziemy wyrażać opinii do przedstawionego dokumentu. Od kilku lat postulujemy zmianę systemu wynagradzania nauczycieli w powiązaniu ze zmianą metody finansowania zadań edukacyjnych. Aktualne systemy uznajemy za nierzetelne i anachroniczne oraz nieodzwierciedlające rzeczywistych wskaźników związanych z wykonywaniem zadań oświatowych, bowiem nie uwzględniają one standardów wpływających na realizację tych obowiązków. W związku z wyrażanymi przez nas postulatami, zgodnymi z programem Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ “Solidarność”, wyrosłym na oczekiwaniach i potrzebach członków naszego Związku jako partnera społecznego, stwierdzamy, że nie będziemy zajmować stanowiska w sprawie projektu rozporządzenia podtrzymującego absurdalny system wynagradzania, uwarunkowany mechanizmem finansowania zadań oświatowych. Dlatego ponownie wzywamy Ministerstwo do rozpoczęcia prac zmierzających do postulowanej przez nas zmiany obu systemów, a dopiero wówczas będziemy mogli w sposób merytoryczny przystąpić do konsultacji społecznych w tej sprawie.

Przewodniczący Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Ryszard Proksa

• W poniedziałek, 10 grudnia, oświatowa „Solidarność” zorganizowała w całej Polsce konferencje prasowe, w trakcie których związkowcy poinformowali o obecnej sytuacji w polskich szkołach oraz o powodach żądania odwołania Anny Zalewskiej z funkcji ministra edukacji. (więcej…)

• Zachęcamy uczniów szkół ponadpodstawowych do udziału w dwóch konkursach, organizowanych przez podbeskidzką „Solidarność”. Apelujemy także do nauczycieli, by zachęcili swych podopiecznych do zainteresowania się tymi konkursami… (więcej…)

• Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” stanowczo protestuje przeciwko nierzetelnym informacjom dotyczącym zmian w ocenianiu pracy nauczycieli, które przekazują Ministerstwo Edukacji Narodowej i media. (więcej…)

• W imieniu Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” z okazji Dnia Edukacji Narodowej składam wszystkim pracownikom oświaty, a w sposób szczególny Członkom naszego Związku, życzenia wszelkiej pomyślności i satysfakcji z wykonywanego zawodu.

Życzę przede wszystkim poczucia dumy z wykonywanej misji, która ma tak kluczowe znaczenie dla zdrowego rozwoju społeczeństwa. Bez dobrej edukacji nie tylko nie ma nowoczesnego społeczeństwa, ale też nie ma nowoczesnej gospodarki i dobrego rynku pracy.
    Piotr Duda

• Około pięć tysięcy pracowników oświaty protestowało w sobotę, 15 września, przed Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie. Wśród nich było blisko stu przedstawicieli nauczycielskiej „Solidarności” z Podbeskidzia na czele z szefową Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Jadwigą Utecht-Nolbrzak. (więcej…)

• W sobotę 15 września w Warszawie odbędzie się akcja protestacyjna oświatowej „Solidarności” przed siedzibą Ministerstwa Edukacji Narodowej. (więcej…)

• Premier Mateusz Morawiecki podczas posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, które odbyło się 7 sierpnia w Gdańsku, poznał także postulaty oświatowej „Solidarności”. Głos zabrali między innymi członek Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Andrzej Piegutkowski oraz członek Rady KSOiW Jarosław Lange.  (więcej…)