Sekcja oświaty

• Około pięć tysięcy pracowników oświaty protestowało w sobotę, 15 września, przed Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie. Wśród nich było blisko stu przedstawicieli nauczycielskiej „Solidarności” z Podbeskidzia na czele z szefową Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Jadwigą Utecht-Nolbrzak. (więcej…)

• W sobotę 15 września w Warszawie odbędzie się akcja protestacyjna oświatowej „Solidarności” przed siedzibą Ministerstwa Edukacji Narodowej. (więcej…)

• Premier Mateusz Morawiecki podczas posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, które odbyło się 7 sierpnia w Gdańsku, poznał także postulaty oświatowej „Solidarności”. Głos zabrali między innymi członek Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Andrzej Piegutkowski oraz członek Rady KSOiW Jarosław Lange.  (więcej…)

• W środę, 11 kwietnia, 30-osobowa grupa licealistów z Bielska-Białej, Cieszyna, Czechowic-Dziedzic, Kóz i Żywca przebywała wraz ze swymi nauczycielami historii i WOS w Warszawie. Była to nagroda za osiągnięte przez nich wysokie lokaty w VIII Podbeskidzkim Konkursie Historycznym „Solidarni”, organizowanym przez katowicki Oddział IPN i podbeskidzką „Solidarność”. (więcej…)

• – Czym był podbeskidzki „Trzeci Szereg”? Na ile lat został skazany w 1982 roku Patrycjusz Kosmowski? Kiedy i gdzie Jan Paweł II wypowiedział słowa „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi”? Które zakłady województwa bielskiego strajkowały w sierpniu 1980 roku? Ilu członków liczyła podbeskidzka „Solidarność” w połowie 1981 roku? Odpowiedzi na te i ponad 40 innych pytań znać musieli uczestnicy finałowego spotkania VIII Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”, które odbyło się w czwartek, 15 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Armii Krajowej w Bielsku-Białej. (więcej…)

• W czwartek, 15 lutego 2018 roku w gmachu Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Armii Krajowej przy ul. Sterniczej 4 w Bielsku-Białej odbędzie się finałowe spotkanie VIII Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”. Weźmie w nim udział  54 uczniów z 18 szkół średnich z Cieszyna, Czechowic-Dziedzic, Kóz, Żywca i Bielska-Białej. (więcej…)

• W piątek, 2 lutego, w Bielskim Centrum Kultury w Bielsku-Białej odbyło się uroczyste spotkanie dawnych i obecnych działaczy podbeskidzkiej „Solidarności”, zorganizowane z okazji 37 rocznicy podbeskidzkiego strajku generalnego. (więcej…)

• W Katowicach rozpoczęła obrady Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego. Uczestniczy w nich przew. ZR Marek Bogusz oraz przew. Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Jadwiga Utecht-Nolbrzak. Spotkanie dotyczy przyszłości kształcenia zawodowego w perspektywie wprowadzonej reformy edukacji oraz kwestie związane z wprowadzeniem reformy.
    Wśród zaproszonych gości jest Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej Marzena Machałek oraz Śląski Kurator Oświaty Urszula Bauer.
    Plan obrad obejmuje m.in.:
    – Wprowadzenie w prace Zespołu problemowego WRDS ds. edukacji
    – Stanowisko WRDS w Katowicach w sprawie kształcenia zawodowego
    – Podsumowanie prac WRDS w 2017 r.
    – Przekazanie przewodnictwa WRDS Marszałkowi Województwa Śląskiego Wojciechowi Sałudze

• Zmiany w systemie finansowania oświaty i zapowiedziane przez MEN podwyżki płac dla nauczycieli – to tematy, które wzbudziły najwięcej emocji podczas spotkania związkowców z oświatowej Solidarności z szefową resortu edukacji Anną Zalewską. (więcej…)

• nabor_A4_2017_nowe_logosy5-01

Od 15 września rusza rejestracja szkół do V edycji ogólnopolskiego konkursu historycznego – Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii (1970 – 1990). Dla laureatów I miejsca przewidziane są indeksy na czołowe uczelnie wyższe, natomiast laureaci wszystkich trzech miejscw nagrodę otrzymają roczne stypendium naukowe oraz bony na wybrane przez siebie publikacje IPN (książki, płyty DVD, gry planszowe). Nauczyciele-opiekunowie laureatów I miejsca również zostaną uhonorowani nagrodą pieniężną oraz publikacjami książkowymi.
    Formularz rejestracyjny do konkursu dostępny jest na stronie www.olimpiadasolidarnosci.pl.

Pliki do pobrania:
    1) Plakat (pdf) »