Sekcja oświaty

• Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” stanowczo protestuje przeciwko nierzetelnym informacjom dotyczącym zmian w ocenianiu pracy nauczycieli, które przekazują Ministerstwo Edukacji Narodowej i media. (więcej…)

• W imieniu Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” z okazji Dnia Edukacji Narodowej składam wszystkim pracownikom oświaty, a w sposób szczególny Członkom naszego Związku, życzenia wszelkiej pomyślności i satysfakcji z wykonywanego zawodu.

Życzę przede wszystkim poczucia dumy z wykonywanej misji, która ma tak kluczowe znaczenie dla zdrowego rozwoju społeczeństwa. Bez dobrej edukacji nie tylko nie ma nowoczesnego społeczeństwa, ale też nie ma nowoczesnej gospodarki i dobrego rynku pracy.
    Piotr Duda

• Około pięć tysięcy pracowników oświaty protestowało w sobotę, 15 września, przed Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie. Wśród nich było blisko stu przedstawicieli nauczycielskiej „Solidarności” z Podbeskidzia na czele z szefową Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Jadwigą Utecht-Nolbrzak. (więcej…)

• W sobotę 15 września w Warszawie odbędzie się akcja protestacyjna oświatowej „Solidarności” przed siedzibą Ministerstwa Edukacji Narodowej. (więcej…)

• Premier Mateusz Morawiecki podczas posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, które odbyło się 7 sierpnia w Gdańsku, poznał także postulaty oświatowej „Solidarności”. Głos zabrali między innymi członek Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Andrzej Piegutkowski oraz członek Rady KSOiW Jarosław Lange.  (więcej…)

• W środę, 11 kwietnia, 30-osobowa grupa licealistów z Bielska-Białej, Cieszyna, Czechowic-Dziedzic, Kóz i Żywca przebywała wraz ze swymi nauczycielami historii i WOS w Warszawie. Była to nagroda za osiągnięte przez nich wysokie lokaty w VIII Podbeskidzkim Konkursie Historycznym „Solidarni”, organizowanym przez katowicki Oddział IPN i podbeskidzką „Solidarność”. (więcej…)

• – Czym był podbeskidzki „Trzeci Szereg”? Na ile lat został skazany w 1982 roku Patrycjusz Kosmowski? Kiedy i gdzie Jan Paweł II wypowiedział słowa „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi”? Które zakłady województwa bielskiego strajkowały w sierpniu 1980 roku? Ilu członków liczyła podbeskidzka „Solidarność” w połowie 1981 roku? Odpowiedzi na te i ponad 40 innych pytań znać musieli uczestnicy finałowego spotkania VIII Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”, które odbyło się w czwartek, 15 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Armii Krajowej w Bielsku-Białej. (więcej…)

• W czwartek, 15 lutego 2018 roku w gmachu Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Armii Krajowej przy ul. Sterniczej 4 w Bielsku-Białej odbędzie się finałowe spotkanie VIII Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”. Weźmie w nim udział  54 uczniów z 18 szkół średnich z Cieszyna, Czechowic-Dziedzic, Kóz, Żywca i Bielska-Białej. (więcej…)

• W piątek, 2 lutego, w Bielskim Centrum Kultury w Bielsku-Białej odbyło się uroczyste spotkanie dawnych i obecnych działaczy podbeskidzkiej „Solidarności”, zorganizowane z okazji 37 rocznicy podbeskidzkiego strajku generalnego. (więcej…)

• W Katowicach rozpoczęła obrady Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego. Uczestniczy w nich przew. ZR Marek Bogusz oraz przew. Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Jadwiga Utecht-Nolbrzak. Spotkanie dotyczy przyszłości kształcenia zawodowego w perspektywie wprowadzonej reformy edukacji oraz kwestie związane z wprowadzeniem reformy.
    Wśród zaproszonych gości jest Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej Marzena Machałek oraz Śląski Kurator Oświaty Urszula Bauer.
    Plan obrad obejmuje m.in.:
    – Wprowadzenie w prace Zespołu problemowego WRDS ds. edukacji
    – Stanowisko WRDS w Katowicach w sprawie kształcenia zawodowego
    – Podsumowanie prac WRDS w 2017 r.
    – Przekazanie przewodnictwa WRDS Marszałkowi Województwa Śląskiego Wojciechowi Sałudze

SEKCJA REGIONALNA OŚWIATY I WYCHOWANIA
NSZZ “SOLIDARNOŚĆ”