Oświęcim

• Nadchodzi kolejny czas Triduum Paschalnego, a w tym dzień Wielkiego Czwartku. Tradycja Kościoła uznaje czwartek przed Wielkanocą za uroczystość Wieczerzy Pańskiej. Apostołowie otrzymali od Jezusa wezwanie do odpowiedzi na Jego polecenie: „Czyńcie to na moją pamiątkę”.

Pierwsza Pascha otworzyła Żydom nowy rozdział w ich życiu. Był to czas poświęcony wyłącznie Bogu we wspólnym świętowaniu, a nie w samotności. Czas, w którym ludzie interesowali się swoimi sąsiadami w potrzebie, czas, gdy nikt nie czuł się lepszy z powodu swojej władzy, pozycji lub roli społecznej. Był to czas, kiedy wszyscy byli jednością, wszyscy postępowali zgodnie z tymi samymi regułami i jedli ten sam posiłek. W końcu nadszedł czas, aby polegać na Bożej mocy i potędze. Obchody te miały umocnić ich jako jeden naród i wzmocnić ich wiarę w obecność Boga, który miał ich wyzwolić.

Tę rzeczywistość uobecnia Eucharystia. Kościół czerpie swoje życie z Eucharystii. Kościół to my – ochrzczeni siostry i bracia w Chrystusie. Ewangelia mówi o szczególnym przygotowaniu, które Jezus polecił swoim uczniom. Ci, którzy chcą dotrzeć do stołu Pana, muszą się wpierw oczyścić. Mamy świadomość podziałów wśród nas, dlatego konieczność oczyszczenia umysłu, by niwelować podziały między nami. Musi to nastąpić, bo w Eucharystii Chrystus oddaje się w ofierze dla Ojca ze względu na nas. Nasz więc udział nie może zakłada „połowiczne w niej uczestnictwo”.

W naszych czasach ludzie tak łatwo unikają sakramentu pojednania, stając się zatem jedynie powierzchownymi uczestnikami Eucharystii. Eucharystia musi mieć głęboki wpływ na nasze życie. Musi ona emanować na nasze codzienne życie, w aktach dobroci, życzliwości i szczerości.

W Wielkanoc dawajmy świadectwo, że Pan żyje – zmartwychwstał. Doświadczajmy Jego obecności w sakramentach świętych, szczególnie Eucharystii, kiedy przyjmujemy Go żywego i prawdziwego. Życzę, abyśmy przeżywali nasze chrześcijaństwo jako bycie w Chrystusie, Panu naszym Zmartwychwstałym.

Alleluja!

ks. prałat Zbigniew Powada, kapelan NSZZ „Solidarność”

• Przygotowania do świąt Narodzenia Pańskiego powoli dobiegają już końca, a świąteczna atmosfera wypełnia radością nasze serca. Zanim zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy, a ustrojone w naszej świątyni choinki i żłóbek rozbłysną pełnym blaskiem, pochylmy się nad Słowem, które kieruje do nas Bóg. (więcej…)

• We wtorek, 12 grudnia, a więc w przeddzień 36. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Pałacu Prezydenckim w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych zasłużonym działaczom opozycji demokratycznej. (więcej…)

• W czwartek, 9 listopada, w Oświęcimskim Centrum Kultury odbyła się uroczysta gala niepodległościowa, zorganizowana przez Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu i miejscowy Młodzieżowy Dom Kultury. W trakcie tego spotkania ogłoszono wyniki III Powiatowego Konkursu Historycznego „Solidarni” i wręczono nagrody najlepszym jego uczestnikom. (więcej…)

• W sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbył się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, zorganizowany przez podbeskidzką „Solidarność” dla członków i sympatyków naszego związku oraz ich rodzin. (więcej…)

• Przypominamy, że już w sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. (więcej…)

• piknik_solidarnosc (1)W sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. Organizatorzy tradycyjnie zapewniają mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych oraz doskonałą zabawę dla wszystkich. Jest też możliwość zapewnienia zbiorowego przewozu osób zainteresowanych na festyn i z powrotem.

Program :

godz. 14.00- KONKURSY, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE  DLA DZIECI i MŁODZIEŻY

od godz. 15.00 –  do godz. 18.00 –  STREFA ZABAW DLA DZIECI Z ANIMATORAMI:  STREFA PLASTYCZNA, STREFA MALOWANIA TWARZY, STREFA MALUCHA, SPRAWNOŚCIOWY TOR PRZESZKÓD

godz. 15.30 – UROCZYSTE WRĘCZENIE NAGRÓD ZA KONKURSY – BIEGI, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE

godz. 16.00 – POKAZY TANECZNE, AKROBATYKI SPORTOWEJ, SZTUK WALKI, PREZENTACJA GRUPY RQS AIRSOFT ZUMBA, AEROBIK, FITNESS – pokaz oraz nauka tańca, pokaz Grupy Poszukiwawczo- Ratowniczej z OSP Kęty.

godz. 17.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 18.00 – 19.30 KONCERT ZESPOŁÓW AMATORSKICH : ANNA SZEN, zespół LUMINES, Janusz Majcherek – MDK

godz. 19.30 – 20.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 20.00 – 21.30 – KONCERT GWIAZDY zespół folkowo- rockowy TURNIOKI

godz. 21.30 – 24.00 – DYSKOTEKA Z DJem

Ponadto : urządzenia rekreacyjne, zjeżdżalnie, baseny z piłeczkami, overball – wstęp bezpłatny.

Koszt karnetu wynosi 25 zł, w tym: grochówka, kiełbasa, pieczeń wieprzowa grillowana, piwo lub sok.
    Wpłaty należy dokonać na konto ZR – ING BANK  92 1050 1070 1000 0090 3045 4210 najpóźniej do 24 sierpnia 2017 r. lub gotówką do 25 sierpnia 2017 r.
    Będzie możliwość zakupu karnetu w dniu imprezy w Oświęcimiu na stoisku ZR.

• W poniedziałek,3 lipca, w kościele Matki Bożej Bolesnej w Jawiszowicach-os. Brzeszcze odbył się pogrzeb ks. kanonika Franciszka Janczego – zmarłego tragicznie w wieku 74 lat na skutek pożaru, który wybuchł 27 czerwca w mieszkaniu kapłana w Domu Księży Emerytów w Bielsku-Białej. (więcej…)

• W środowym wydaniu “Naszego Dziennika” ukazał się artykuł, poświęcony tragicznie zmarłemu ks. kanonikowi Franciszkowi Janczemu.

Artykuł-ND1

• W nocy 27 czerwca odszedł do Domu Ojca ks. kanonik Franciszek Janczy, wieloletni duszpasterz i przyjaciel podbeskidzkiej „Solidarności”. Miał 73 lata. (więcej…)

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

32-600 Oświęcim, ul. Śniadeckiego 21