Oświęcim

• Tuż przed dniem Święta Niepodległości podczas uroczystej gali niepodległościowej w Oświęcimskim Centrum Kultury odbyło się podsumowanie IV Powiatowego Konkursu Historycznego, odbywającego się w tym roku pod hasłem „Od Solidarności do wolności”. (więcej…)

• BIELSKO-BIAŁA
    Kandydaci do Rady Miejskiej w Bielsku-Białej

Okręg nr 2:
    nr 7 – Cecylia KUK

Okręg nr 3:
    nr 1 – Andrzej GACEK
    nr 3 – Bożena Kotkowska
    nr 7 – Leszek Caputa

Okręg nr 4
    nr 2 – Adam MICHALSKI

Kandydaci do Sejmiku Województwa Śląskiego
    nr 2 – Ewa Żak
    nr 6 – Zygmunt Mizera

CIESZYN
    Rada Powiatu Cieszyńskiego
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 1 – Cieszyn

Kazimierz Kawulok (Wiceprzewodniczący Międzyzakładowej Organizacji NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Cieszynie)
    Czesław Chrapek
    Tadeusz Mendrek

Rada Miejska Cieszyna
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 2 – Osiedle Piastowskie, Osiedle Liburnia, Mała Łąka

Artur Płoskonka (Przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność”

przy Domach Opieki i Wychowania)
    Rady Gminy Hażlach
    KWW dla Mieszkańców Gminy Hażlach

Okręg nr 13

Zdzisław Jarosz (Przewodniczący Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej Sp. z.o.o. w Cieszynie)

Kandydat na Wójta Gminy Hażlach
    KWW Razem dla Mieszkańców
    Aleksander Matysiak (Wiceprzewodniczący NSZZ „Solidarność” przy PPG Cieszyn S.A.)

CZECHOWICE DZIEDZICE

Kandydat do Rady Miasta Czechowice-Dziedzice
    – Grzegorz Babij

SKOCZÓW

Kandydaci do Rady Miasta Skoczów
    – Robert Puzoń
    – Ryszard Dziasek

ZAWOJA

Kandydat do Urzędu Gminy w Zawoi
    – Maciej Mażul

RADA POWIATU SUSKIEGO

Okręg 4
    Gmina Bystra-Sidzina, Gmina Zawoja
    – Ilona Liliana Bruzda

• 21 września 2018 r. w Oświęcimiu odbyła się uroczystość pt. „Niepodległa 2018”, której punktem kulminacyjnym było odsłonięcie tablicy upamiętniającej Oświęcimian walczących o niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej. W obchodach wziął udział Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk.

Uroczystości rozpoczęła Msza św. w kościele pw. św. Maksymiliana koncelebrowana pod przewodnictwem biskupa seniora diecezji rzeszowskiej Kazimierza Górnego. W jej trakcie poświęcony został sztandar Stowarzyszenia Opozycji Niepodległościowej i Represjonowanych 1956-1989 w Oświęcimiu. Podczas homilii bp Górny wspomniał o roku 1980, gdy w Polsce pojawił się fenomen Solidarności, który doprowadził do odzyskania przez Ojczyznę wolności. Prośmy Pana Boga, by ideały Solidarności wpływały na losy naszej Ojczyzny, jak wpływały na zmiany w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. (…) Niech solidarność nadal cechuje nas wszystkich, jako wyraz troski o dobro, pokój i sprawiedliwość – mówił duchowny.

Podczas Mszy Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk odznaczył Medalami „Pro Patria” osoby zasłużone w upamiętnianiu walk o niepodległość RP, m.in. biografa rtm. Pileckiego Adama Cyrę, a także autora filmów dokumentalnych Bogdana Wasztyla.

Po zakończeniu Mszy św. nastąpił przemarsz przed tablicę upamiętniającą Oświęcimian walczących o niepodległość RP. Przed jej uroczystym odsłonięciem, Szef UdSKiOR powiedział do zgromadzonych: pokolenie, które przywróciło Polsce suwerenność, przywróciło Polskę na mapy Europy i świata, nie wiedziało czym jest wolność, niepodległość. Oni urodzili się w niewoli. (…) Nie wiedzieli jak smakuje niepodległość, ale za nią byli w stanie poświęcić wszystko.

Minister Kasprzyk, zwracając się do obecnych na uroczystości działaczy opozycji antykomunistycznej, podkreślił, że oni też urodzeni byli w niewoli: w okresie, kiedy Polska nie była suwerenna, niepodległa. Ale tak, jak tamto pokolenie sprzed stu lat, mieliście ogromną, niewzruszoną wiarę, że za niepodległość można poświecić i oddać wszystko, także zdrowie, a nawet życie. Za to moje pokolenie i ci, którzy urodzili się już w wolnej Polsce, jesteśmy wam wdzięczni – zakończył Jan Józef Kasprzyk.

W trakcie uroczystości odczytany został również list skierowany do jej uczestników przez wicepremier Beatę Szydło. Mieszkańcy ziemi oświęcimskiej byli tymi, którzy doświadczyli szczególnej próby. Wielu z nich wyszło z niej zwycięsko, dając przykład ofiarności i heroizmu. Ich niezłomność i siła charakteru zasługują na szczególne uznanie. Razem, solidarnie, ponosili konsekwencje wyboru poświęcenia się na rzecz innych ludzi i kraju. Niech wiedza o ich męstwie będzie pielęgnowana i trwa w kolejnych pokoleniach Polaków – napisała wiceprezes Rady Ministrów.

Uroczystość zakończyło złożenie wieńców i wiązanek kwiatów przed tablicą pamiątkową. Wśród składających wieńce była również delegacja Zarządu Regionu Podbeskidzie.

• Z okazji 38. rocznicy porozumień sierpniowych 1980 roku, Zarząd Regionu Podbeskidzie zaprasza członków związku, ich rodziny i wszystkich sympatyków do udziału w uroczystej Mszy Świętej, która odbędzie się 30.08.2018 r. o godz. 18.00 w Kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Bielsku-Białej.

W szczególny sposób zaproszenie kierujemy do pocztów sztandarowych organizacji związkowych, mając nadzieję na ich udział i ubogacenie rocznicowej uroczystości.

Andrzej Madyda

• W piątek, 15 czerwca 2018 roku, podczas wyborczego XIII Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” wybrane zostały nowe regionalne władze naszego związku na kadencję 2018-2022. Zebranie inaugurujące prace Zarządu Regionu, połączone z wyborem Prezydium ZR, odbędzie się w piątek, 29 czerwca o godz. 9.00 w siedzibie Regionu Podbeskidzie.

Poniżej publikujemy listy członków regionalnych władz „Solidarności” na nową kadencję.

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w kadencji 2018-2022

1. Marek Bogusz (Tauron Serwis B-B) – przewodniczący
    2. Andrzej Biegun (Browar Żywiec)
    3. Mirosław Biernot (Lotos Terminale Czechowice-Dz.)
    4. Adam Bryl (GE PowerControls B-B)
    5. Czesław Chrapek (Skotan Skoczów)
    6. Katarzyna Dunikowska-Błotko (Oświata B-B)
    7. Ryszard Dziasek (Teksid Iron Skoczów)
    8. Krzysztof Gaj (Hutchinson II Żywiec)
    9. Piotr Gołąb* (Sł. Zdrowia B-B)
    10. Janusz Gołdynia (Samorząd Oświęcim)
    11. Czesław Gorol (PKP Cargo Czechowice-Dz.)
    12. Piotr Górny (Bulten Shiloh B-B)
    13. Barbara Janoszek (Aptiv Jeleśnia)
    14. Krzysztof Jaworski (Grupa Kęty)
    15. Mirosław Kitowski (Polifarb Cieszyn)
    16. Jarosław Klajman (Tauron Ciepło B-B)
    17. Mirosław Kubas (Nadleśnictwo B-B)
    18. Cecylia Kuk (Poczta Polska B-B)
    19. Krzysztof Kwaśny (PG Silesia Czechowice-Dz.)
    20. Paweł Łabuz (Sews Cabind Żywiec)
    21. Piotr Łukowski (MZK B-B)
    22. Andrzej Madyda (Oddział „S” Żywiec)
    23. Michał Marek (Oddział „S” Cieszyn)
    24. Roman Marekwica (Straż Pożarna B-B)
    25. Maciej Mażul (Babiogórski PN Zawoja)
    26. Henryk Mynarski (Ceva B-B)
    27. Robert Pudełko (Cooper B-B)
    28. Krzysztof Schmeichel (Śrubena Żywiec)
    29. Stanisław Skrzyp (Famed Żywiec)
    30. Stanisław Sołtysik* (Belos B-B)
    31. Wanda Stróżyk (FCA B-B)
    32. Rafał Tyrała (Proseat B-B)
    33. Jadwiga Utecht-Nolbrzak* (Oświata B-B)
    34. Jan Wilczak* (Sekcja Emerytów B-B)
    35. Ewa Żak (Szpital Wojewódzki B-B)

*) Przewodniczący Sekcji Regionalnej

Regionalna Komisja Rewizyjna NSZZ „S” Regionu Podbeskidzie

1. Ryszard Anus (FCA B-B)
    2. Mirosław Ellmann (Adler Polska B-B)
    3. Grażyna Gąćkowska (Oświata B-B)
    4. Celina Jędras (FCA B-B)
    5. Wacław Oleś (Śrubena Żywiec)
    6. Jan Pezda (Belos B-B)
    7. Ewa Płonka (Indukta B-B)

Delegaci na Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”

1. Andrzej Biegun (Browar Żywiec)
    2. Mirosław Brzuśnian (Tauron Wytwarzanie B-B)
    3. Dariusz Dudek (PG Silesia Czechowice-Dz.)
    4. Piotr Górny (Bulten Shiloh B-B)
    5. Krzysztof Jaworski (Grupa Kęty)
    6. Paweł Łabuz (Sews Cabind Żywiec)
    7. Rafał Tyrała (Proseat B-B)

• Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 15 czerwca zmarła nasza koleżanka, Jadwiga Gołdynia z Oświęcimia, działaczka małopolskiej i podbeskidzkiej „Solidarności” (była m.in. skarbnikiem podbeskidzkiej „S” w latach 1992-95), więzień polityczny. Miała 81 lat. (więcej…)

• W najbliższy piątek, 15 czerwca, odbędzie się sprawozdawczo-wyborcze Walne Zebranie Delegatów NSZZ “Solidarność” Regionu Podbeskidzie. W związku z tym, że przy organizacji tego wydarzenia zaangażowani są wszyscy działacze i pracownicy Zarządu Regionu, biura podbeskidzkiej “Solidarności” będą tego dnia nieczynne – zarówno w Bielsku-Białej jak i w terenowych oddziałach “S”.

• Uprzejmie informujemy, że w piątek, 1 czerwca,

biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”

oraz biura terenowych Oddziałów naszego związku

będą NIECZYNNE!

• Nadchodzi kolejny czas Triduum Paschalnego, a w tym dzień Wielkiego Czwartku. Tradycja Kościoła uznaje czwartek przed Wielkanocą za uroczystość Wieczerzy Pańskiej. Apostołowie otrzymali od Jezusa wezwanie do odpowiedzi na Jego polecenie: „Czyńcie to na moją pamiątkę”.

Pierwsza Pascha otworzyła Żydom nowy rozdział w ich życiu. Był to czas poświęcony wyłącznie Bogu we wspólnym świętowaniu, a nie w samotności. Czas, w którym ludzie interesowali się swoimi sąsiadami w potrzebie, czas, gdy nikt nie czuł się lepszy z powodu swojej władzy, pozycji lub roli społecznej. Był to czas, kiedy wszyscy byli jednością, wszyscy postępowali zgodnie z tymi samymi regułami i jedli ten sam posiłek. W końcu nadszedł czas, aby polegać na Bożej mocy i potędze. Obchody te miały umocnić ich jako jeden naród i wzmocnić ich wiarę w obecność Boga, który miał ich wyzwolić.

Tę rzeczywistość uobecnia Eucharystia. Kościół czerpie swoje życie z Eucharystii. Kościół to my – ochrzczeni siostry i bracia w Chrystusie. Ewangelia mówi o szczególnym przygotowaniu, które Jezus polecił swoim uczniom. Ci, którzy chcą dotrzeć do stołu Pana, muszą się wpierw oczyścić. Mamy świadomość podziałów wśród nas, dlatego konieczność oczyszczenia umysłu, by niwelować podziały między nami. Musi to nastąpić, bo w Eucharystii Chrystus oddaje się w ofierze dla Ojca ze względu na nas. Nasz więc udział nie może zakłada „połowiczne w niej uczestnictwo”.

W naszych czasach ludzie tak łatwo unikają sakramentu pojednania, stając się zatem jedynie powierzchownymi uczestnikami Eucharystii. Eucharystia musi mieć głęboki wpływ na nasze życie. Musi ona emanować na nasze codzienne życie, w aktach dobroci, życzliwości i szczerości.

W Wielkanoc dawajmy świadectwo, że Pan żyje – zmartwychwstał. Doświadczajmy Jego obecności w sakramentach świętych, szczególnie Eucharystii, kiedy przyjmujemy Go żywego i prawdziwego. Życzę, abyśmy przeżywali nasze chrześcijaństwo jako bycie w Chrystusie, Panu naszym Zmartwychwstałym.

Alleluja!

ks. prałat Zbigniew Powada, kapelan NSZZ „Solidarność”

• Przygotowania do świąt Narodzenia Pańskiego powoli dobiegają już końca, a świąteczna atmosfera wypełnia radością nasze serca. Zanim zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy, a ustrojone w naszej świątyni choinki i żłóbek rozbłysną pełnym blaskiem, pochylmy się nad Słowem, które kieruje do nas Bóg. (więcej…)

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI