Oświęcim

• W związku z gwałtownym wzrostem zagrożenia epidemicznego od poniedziałku 12 października wszystkie biura Zarządu Regionu Podbeskidzie oraz terenowych Oddziałów naszego związku pracować będą w zaostrzonym reżimie sanitarnym. (więcej…)

• Region Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” O/Oświęcim zaprasza wszystkich działaczy, związkowców i sympatyków Związku do wzięcia udziału we Mszy Świętej, która zostanie odprawiona z okazji jubileuszu 40-lecia powstania NSZZ „Solidarność” w kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Oświęcimiu – dnia 31 sierpnia 2020 r. o godz. 18:00.

Po Mszy nastąpi złożenie kwiatów pod pamiątkową tablicą, ufundowaną przez „Solidarność” Ziemi Oświęcimskiej w dniu 31 sierpnia 2000 r. z okazji 20. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”.

Ze względu na sytuację związaną z koronawirusem, wszyscy przebywający w kościele, z wyjątkiem sprawujących liturgię – muszą mieć maseczki. Bardzo prosimy o przestrzeganie tej zasady.

Pozdrawiam

Joanna Czerwik
    Koordynator O. Oświęcim
    ul. Śniadeckiego 21
    32-600 Oświęcim

• Szanowni Państwo

Informujemy, że w dniach 14 i 31 sierpnia br. biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w Bielsku-Białej i Oddziałach będą nieczynne.

• Regionalny Ośrodek Kultury informuje, że termin nadsyłania zgłoszeń na konkurs “Narodziny Solidarności – Sierpień 1980” został przedłużony do 15 września 2020 r.

Konkurs organizowany jest dla uczczenia 40. rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Ma służyć podkreśleniu znaczenia ruchu, który doprowadził do przełomu politycznego i historycznych zmian w Polsce.

Więcej informacji na stronie Regionalnego Ośrodka Kultury »

• W związku z aktualną sytuacją epidemiczną i nowymi rozporządzeniami dotyczącymi walki z koronawirusem biura Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” (także w oddziałach) pozostają zamknięte aż do odwołania.

W sytuacjach nagłych i nie cierpiących zwłoki prosimy o kontakt telefoniczny (33 812 67 90) lub mailowy (bbial@solidarnosc.org.pl). W przypadku konieczności kontaktu z członkami Prezydium ZR ich adresy kontaktowe można znaleźć TUTAJ.

Przewodniczący ZR

• Szanowni Państwo

W związku z sytuacją panującą w Kraju i zagrożeniem koronawirusem, Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” prowadzi swoją działalność za pośrednictwem telefonów i e-maili.
    Dotyczy to wszystkich Oddziałów wchodzących w obszar Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, jak również siedziby Zarządu Regionu w Bielsku-Białej.
    Wszelka pomoc prawna i księgowa będzie udzielana na bieżąco drogą telefoniczną i e-mailową.
    W wyjątkowych przypadkach, prosimy o kontakt telefoniczny w celu umówienia się na spotkanie.

Zawieszamy do odwołania wszystkie spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych we wszystkich Oddziałach, jak również te, które były zaplanowane przez Sekcje Regionalne.

Ponadto odwołane są szkolenia związkowe, które miały odbyć się w marcu i kwietniu br. Nowe terminy zostaną ustalone i podane do wiadomości w późniejszym czasie.

Przesunięciu ulegają też zawody strzeleckie, które miały odbyć się 21 marca br.

Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• W związku z coraz większym zainteresowaniem „Tygodnikiem Solidarność” zwiększono jego nakład oraz  podpisano nowe umowy kolportażowe. (więcej…)

• Kim był Stanisław Pyjas? Czego dotyczył pierwszy postulat strajkujących w Stoczni Gdańskiej w sierpniu 1980 roku? Jaki kryptonim nosiły manewry wojsk Układu Warszawskiego, zorganizowane na początku 1981 roku na terenie Polski? Jaki tytuł miał dokument przyjęty przez I Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”, nazwany przez Leonida Breżniewa „prowokacyjnym”? Ile osób internowano w czasie trwania stanu wojennego w Polsce? Jakie zjawisko z lat 1976-1989 określano pojęciem „drugi obieg”? – Odpowiedzi na te i ponad trzydzieści innych pytań powinni znać finaliści V Powiatowego Konkursu Historycznego „Solidarni”, który odbył się 29 października 2019 roku w Oświęcimiu. (więcej…)

• Tradycyjnie przed pierwszym dniem listopada przedstawiciele podbeskidzkiej „Solidarności” odwiedzili groby swych zmarłych przyjaciół, by modlitwą i zapalonym zniczem wyrazić swą pamięć i wdzięczność. (więcej…)

• Szanowni Nauczyciele oraz Pracownicy Oświaty!

W Dniu Edukacji Narodowej
    dziękujemy wszystkim za zaangażowanie na rzecz edukacji młodego pokolenia.
    Życzymy Państwu,
    satysfakcji z wykonywanej pracy oraz wszelkiej pomyślności.

Z wyrazami szacunku i uznania

Przewodnicząca
    Organizacji Międzyzakładowej Pracowników
    Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”