Oświęcim

• 1) Przypominamy o obowiązku składania sprawozdań finansowych za 2018 r., do właściwych sobie Urzędów Skarbowych, w nieprzekraczalnym terminie do 30.06.2019 r.
    2) Zgodnie z Art. 251.1 punkt 2 Ustawy o Związkach Zawodowych, organizacja związkowa przedstawia pracodawcy co 6 miesięcy (według stanu na 30 czerwiec i 31 grudnia – w terminie do 10 dnia następującego po tym czasie) informację o liczbie członków (informacja obowiązkowa!).
    3) Przypominamy również o obowiązku składania do 30.06.2019 r. kart informacyjnych dot. zaktualizowanej ilości członków organizacji. Karty informacyjne prosimy składać u pani Agaty Krawczyk. (Karta do pobrania: xls », pdf »)

• Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” podpisał umowę z Zakładem Usługowo – Handlowym MIXPOL w sprawie rabatu paliwowego.
    Wynegocjowano rabat w wysokości 5 groszy na litrze (obejmuje wszystkie rodzaje paliw).

Umowa dotyczy członków naszego związku posiadających legitymację związkową, która jest niezbędna przy zakupie paliwa.

Umowa wchodzi w życie 20 maja 2019 r.

Wykaz stacji, na których obowiązuje rabat zakupowy:
    1)  Bielsko-Biała, ul. Daszyńskiego
    2)  Kęty, ul. Henryka Sienkiewicza
    3)  Łodygowice, ul. Kasztanowa 33
    4)  Łodygowice, ul. Magazynowa 2
    5)  Milówka, ul. Grunwaldzka
    6)  Żywiec, Aleja Jana Pawła II
    7)  Wola, ul. Pszczyńska

Wiceprzewodniczący/Sekretarz ZR
    Andrzej Madyda

• Szanowni Państwo

W dniach 13-14 czerwca 2019 r. odbędzie się szkolenie pt. „Negocjacje – komunikacja w negocjacjach”.
    Zgłoszenia wraz z wpłatą należy składać w Zarządzie Regionu (kontakt: Wiceprzewodniczący ZR Stanisław Sołtysik) do 31 maja br. włącznie.
    Ilość miejsc ograniczona.
    Miejsce szkolenia – Szczyrk, hotel „Zagroń”. Zakwaterowanie od godz. 8.00, rozpoczęcie o godz. 9.00.
    Prowadzący –  Trener  z Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

• Uprzejmie informujemy, że w czwartek, 2 maja, wszystkie biura podbeskidzkiej “Solidarności” – zarówno w Zarządzie Regionu jak i w oddziałach terenowych – będą nieczynne.

• W Wielki Piątek, czyli 19 kwietnia br.,

biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” w Bielsku-Białej

oraz biura terenowych Oddziałów NSZZ “S”

będą NIECZYNNE! (więcej…)

• Zarząd Regionu informuje, że organizuje pielgrzymkę Solidarności do Sanktuarium Matki Boskiej Licheńskiej w dniach 27/28.04.2019 r. Wyjazd 27.04. o godz. 6.00 (Jeleśnia) i 7.00 (Bielsko-Biała).

Ilość uczestników jest ograniczona (decyduje kolejność zgłoszeń).
    Zapisy i sprawy organizacyjne pielgrzymki prowadzi Barbara Janoszek – przewodnicząca APTIV Jeleśnia (tel. kontaktowy: 662 524 618).

Informujemy, że w sobotę 27 kwietnia, autokar wyjedzie sprzed siedziby spółki Aptiv w Jeleśni o godz. 6.00, a z Bielska-Białej (zatoka przy stacji BP przy ul. Warszawskiej) o godz. 7.00.
    Zapraszamy!

• Tuż przed dniem Święta Niepodległości podczas uroczystej gali niepodległościowej w Oświęcimskim Centrum Kultury odbyło się podsumowanie IV Powiatowego Konkursu Historycznego, odbywającego się w tym roku pod hasłem „Od Solidarności do wolności”. (więcej…)

• BIELSKO-BIAŁA
    Kandydaci do Rady Miejskiej w Bielsku-Białej

Okręg nr 2:
    nr 7 – Cecylia KUK

Okręg nr 3:
    nr 1 – Andrzej GACEK
    nr 3 – Bożena Kotkowska
    nr 7 – Leszek Caputa

Okręg nr 4
    nr 2 – Adam MICHALSKI

Kandydaci do Sejmiku Województwa Śląskiego
    nr 2 – Ewa Żak
    nr 6 – Zygmunt Mizera

CIESZYN
    Rada Powiatu Cieszyńskiego
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 1 – Cieszyn

Kazimierz Kawulok (Wiceprzewodniczący Międzyzakładowej Organizacji NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Cieszynie)
    Czesław Chrapek
    Tadeusz Mendrek

Rada Miejska Cieszyna
    KWW Akcja Samorządowa AS

Okręg nr 2 – Osiedle Piastowskie, Osiedle Liburnia, Mała Łąka

Artur Płoskonka (Przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność”

przy Domach Opieki i Wychowania)
    Rady Gminy Hażlach
    KWW dla Mieszkańców Gminy Hażlach

Okręg nr 13

Zdzisław Jarosz (Przewodniczący Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” przy Zakładzie Gospodarki Komunalnej Sp. z.o.o. w Cieszynie)

Kandydat na Wójta Gminy Hażlach
    KWW Razem dla Mieszkańców
    Aleksander Matysiak (Wiceprzewodniczący NSZZ „Solidarność” przy PPG Cieszyn S.A.)

CZECHOWICE DZIEDZICE

Kandydat do Rady Miasta Czechowice-Dziedzice
    – Grzegorz Babij

SKOCZÓW

Kandydaci do Rady Miasta Skoczów
    – Robert Puzoń
    – Ryszard Dziasek

ZAWOJA

Kandydat do Urzędu Gminy w Zawoi
    – Maciej Mażul

RADA POWIATU SUSKIEGO

Okręg 4
    Gmina Bystra-Sidzina, Gmina Zawoja
    – Ilona Liliana Bruzda

• 21 września 2018 r. w Oświęcimiu odbyła się uroczystość pt. „Niepodległa 2018”, której punktem kulminacyjnym było odsłonięcie tablicy upamiętniającej Oświęcimian walczących o niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej. W obchodach wziął udział Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk.

Uroczystości rozpoczęła Msza św. w kościele pw. św. Maksymiliana koncelebrowana pod przewodnictwem biskupa seniora diecezji rzeszowskiej Kazimierza Górnego. W jej trakcie poświęcony został sztandar Stowarzyszenia Opozycji Niepodległościowej i Represjonowanych 1956-1989 w Oświęcimiu. Podczas homilii bp Górny wspomniał o roku 1980, gdy w Polsce pojawił się fenomen Solidarności, który doprowadził do odzyskania przez Ojczyznę wolności. Prośmy Pana Boga, by ideały Solidarności wpływały na losy naszej Ojczyzny, jak wpływały na zmiany w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. (…) Niech solidarność nadal cechuje nas wszystkich, jako wyraz troski o dobro, pokój i sprawiedliwość – mówił duchowny.

Podczas Mszy Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk odznaczył Medalami „Pro Patria” osoby zasłużone w upamiętnianiu walk o niepodległość RP, m.in. biografa rtm. Pileckiego Adama Cyrę, a także autora filmów dokumentalnych Bogdana Wasztyla.

Po zakończeniu Mszy św. nastąpił przemarsz przed tablicę upamiętniającą Oświęcimian walczących o niepodległość RP. Przed jej uroczystym odsłonięciem, Szef UdSKiOR powiedział do zgromadzonych: pokolenie, które przywróciło Polsce suwerenność, przywróciło Polskę na mapy Europy i świata, nie wiedziało czym jest wolność, niepodległość. Oni urodzili się w niewoli. (…) Nie wiedzieli jak smakuje niepodległość, ale za nią byli w stanie poświęcić wszystko.

Minister Kasprzyk, zwracając się do obecnych na uroczystości działaczy opozycji antykomunistycznej, podkreślił, że oni też urodzeni byli w niewoli: w okresie, kiedy Polska nie była suwerenna, niepodległa. Ale tak, jak tamto pokolenie sprzed stu lat, mieliście ogromną, niewzruszoną wiarę, że za niepodległość można poświecić i oddać wszystko, także zdrowie, a nawet życie. Za to moje pokolenie i ci, którzy urodzili się już w wolnej Polsce, jesteśmy wam wdzięczni – zakończył Jan Józef Kasprzyk.

W trakcie uroczystości odczytany został również list skierowany do jej uczestników przez wicepremier Beatę Szydło. Mieszkańcy ziemi oświęcimskiej byli tymi, którzy doświadczyli szczególnej próby. Wielu z nich wyszło z niej zwycięsko, dając przykład ofiarności i heroizmu. Ich niezłomność i siła charakteru zasługują na szczególne uznanie. Razem, solidarnie, ponosili konsekwencje wyboru poświęcenia się na rzecz innych ludzi i kraju. Niech wiedza o ich męstwie będzie pielęgnowana i trwa w kolejnych pokoleniach Polaków – napisała wiceprezes Rady Ministrów.

Uroczystość zakończyło złożenie wieńców i wiązanek kwiatów przed tablicą pamiątkową. Wśród składających wieńce była również delegacja Zarządu Regionu Podbeskidzie.

• Z okazji 38. rocznicy porozumień sierpniowych 1980 roku, Zarząd Regionu Podbeskidzie zaprasza członków związku, ich rodziny i wszystkich sympatyków do udziału w uroczystej Mszy Świętej, która odbędzie się 30.08.2018 r. o godz. 18.00 w Kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Bielsku-Białej.

W szczególny sposób zaproszenie kierujemy do pocztów sztandarowych organizacji związkowych, mając nadzieję na ich udział i ubogacenie rocznicowej uroczystości.

Andrzej Madyda

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI