Sucha Beskidzka

• Serdecznie zapraszam na zebranie związkowe, w którym udział weźmie przewodniczący ZR Marek Bogusz oraz prawnik Łukasz Klejdysz.
    Proszę o zapoznanie się z informacjami na temat sytuacji w MOKATE (na stronie internetowej Regionu) i zgłoszenie do mnie osób, które pojadą na pikietę.
    K. Chudzik

• Pomimo kapryśnej pogody ponad 100 osób uczestniczyło w Ogólnopolskim Rajdzie Solidarności na Babią Górę. (więcej…)

• W dniu Wojska Polskiego, 15 sierpnia przy pomniku Ofiar Zagórza na Makowskiej Górze odbyła się patriotyczna uroczystość z udziałem delegacji Regionu Podbeskidzie NSZZ „S”.
    Osiedle Zagórze na Makowskiej Górze to miejsce pacyfikacji mieszkańców przez Niemców. Tu 4 kwietnia 1944 roku zamordowano w bestialski sposób 42 osoby w wieku od 3 miesięcy do 82 lat.
    Ksiądz Proboszcz makowskiej parafii odprawił Mszę świętą, a w koncelebrze uczestniczyli księża – krewni pomordowanych. Wśród licznych sztandarów nie zabrakło w tym szczególnym miejscu i szczególnym czasie sztandaru Solidarności Regionu Podbeskidzie.
    DSC_0055 DSC_0063 DSC_0097

DSC_0066 DSC_0071 DSC_0070 DSC_0094

• W sobotę 12 sierpnia w kościele Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny w Suchej Beskidzkiej przywitaliśmy obraz Matki Bożej Solidarności oraz relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Po Mszy św. odbyło się czuwanie zakończone Apelem Jasnogórskim.
    13 sierpnia, w czasie Nabożeństwa Fatimskiego obraz był niesiony w procesji wokół kościoła.
    Obraz i relikwie pożegnamy w środę 16 sierpnia w czasie nowenny po Mszy św. wieczornej.
    DSC_0055 DSC_0056 DSC_0061 DSC_0066 DSC_0072 DSC_0076

• Wizyta Obrazu Matki Bożej Solidarności oraz relikwii Błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki w Makowskiej Parafii dobiega końca. Jutro tj. 12. sierpnia o godz. 8.00 pożegnamy Obraz, by wieczorem o godz. 17.30 uroczyście wprowadzić Go do suskiego kościoła. Po Mszy Św. za Ojczyznę, która rozpocznie się o godz. 18.00, odbędzie się czuwanie modlitewne do godz. 21.00 zakończone Apelem Jasnogórskim.
    Następnego dnia będziemy nieść obraz MBS w procesji fatimskiej – godz. 19.00.
    16 sierpnia o godz. 18.00 w czasie Nowenny zakończymy peregrynację Obrazu w naszym „Podregionie”.
    Krzysztof Chudzik

• Przypominam, że 18 sierpnia upływa termin zgłaszania uczestników pielgrzymki do Częstochowy w dniach 16-17 września 2017 r.
    Proszę przewodniczących Komisji Zakładowych o dostarczenie do mnie wykazu osób chętnych na wyjazd.
    Krzysztof Chudzik

• Przypominamy, że już w sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. (więcej…)

• piknik_solidarnosc (1)W sobotę, 26 sierpnia, w Oświęcimiu odbędzie się tradycyjny Związkowy Piknik Rodzinny, organizowany przez podbeskidzka „Solidarność” dla naszych członków i sympatyków oraz ich rodzin. Organizatorzy tradycyjnie zapewniają mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych oraz doskonałą zabawę dla wszystkich. Jest też możliwość zapewnienia zbiorowego przewozu osób zainteresowanych na festyn i z powrotem.

Program :

godz. 14.00- KONKURSY, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE  DLA DZIECI i MŁODZIEŻY

od godz. 15.00 –  do godz. 18.00 –  STREFA ZABAW DLA DZIECI Z ANIMATORAMI:  STREFA PLASTYCZNA, STREFA MALOWANIA TWARZY, STREFA MALUCHA, SPRAWNOŚCIOWY TOR PRZESZKÓD

godz. 15.30 – UROCZYSTE WRĘCZENIE NAGRÓD ZA KONKURSY – BIEGI, WYŚCIGI, ROZGRYWKI SPORTOWE

godz. 16.00 – POKAZY TANECZNE, AKROBATYKI SPORTOWEJ, SZTUK WALKI, PREZENTACJA GRUPY RQS AIRSOFT ZUMBA, AEROBIK, FITNESS – pokaz oraz nauka tańca, pokaz Grupy Poszukiwawczo- Ratowniczej z OSP Kęty.

godz. 17.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 18.00 – 19.30 KONCERT ZESPOŁÓW AMATORSKICH : ANNA SZEN, zespół LUMINES, Janusz Majcherek – MDK

godz. 19.30 – 20.00 – KONKURSY RODZINNE, FESTYNOWE

godz. 20.00 – 21.30 – KONCERT GWIAZDY zespół folkowo- rockowy TURNIOKI

godz. 21.30 – 24.00 – DYSKOTEKA Z DJem

Ponadto : urządzenia rekreacyjne, zjeżdżalnie, baseny z piłeczkami, overball – wstęp bezpłatny.

Koszt karnetu wynosi 25 zł, w tym: grochówka, kiełbasa, pieczeń wieprzowa grillowana, piwo lub sok.
    Wpłaty należy dokonać na konto ZR – ING BANK  92 1050 1070 1000 0090 3045 4210 najpóźniej do 24 sierpnia 2017 r. lub gotówką do 25 sierpnia 2017 r.
    Będzie możliwość zakupu karnetu w dniu imprezy w Oświęcimiu na stoisku ZR.

• Ze względu na ważne tematy proszę o niezawodne przybycie.

Matka Boża Solidarności

5 sierpnia o godz. 17.30 odbędzie się uroczyste wprowadzenie do makowskiej świątyni Obrazu Matki Bożej Solidarności, która jest kopią częstochowskiej „Czarnej Madonny”, wykonaną w 1984 roku. Obraz przez kilka lat był przechowywany na Jasnej Górze, by potem towarzyszyć regionom Solidarności w trakcie Pielgrzymek Ludzi Pracy. Organizatorem pielgrzymek był  bł. ksiądz Jerzy Popiełuszko, którego relikwie będą również obecne.

W tym roku obraz odbywa peregrynację  po regionie Podbeskidzie NSZZ „S”, która stanowi przygotowanie przed 35 pielgrzymką ludzi pracy na Jasną Górę od 16 – 19.09.2017 roku.

Hasło pielgrzymki ”Matka sprawiedliwości społecznej nauczycielką miłosierdzia”.

Kalendarium peregrynacji w parafii makowskiej:

1. 5 sierpnia – godz. 17.30 uroczyste wprowadzenie Obrazu;
    2. Godz. 18.00 – Msza św. za Ojczyznę i w intencji ludzi pracy oraz obfite łaski dla uczestników pielgrzymki na Jasną Górę
    3. Od godz. 19.00 – 21.00  czuwanie przy obrazie;
    4. Godz. 21.00 – Apel Jasnogórski;

Pożegnanie obrazu 12 sierpnia – przewiezienie  do kościoła w Suchej Beskidzkiej, gdzie będzie gościł do 16  sierpnia.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

34-200 Sucha Beskidzka, ul. Semika 1
T: 691 729 560
E: krzysztofchudzik@op.pl

krzysztof-chudzik

Przewodniczący – Krzysztof Chudzik

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdy ostatni piątek miesiącao godz. 9.00 w siedzibie Oddziału.