Skoczów

• aktualnosci_456_158712532018663_hi

Regionalny Ośrodek Kultury informuje, że termin nadsyłania zgłoszeń na konkurs “Narodziny Solidarności – Sierpień 1980″ został przedłużony do 15 września 2020 r.

Konkurs organizowany jest dla uczczenia 40. rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Ma służyć podkreśleniu znaczenia ruchu, który doprowadził do przełomu politycznego i historycznych zmian w Polsce.

Więcej informacji na stronie Regionalnego Ośrodka Kultury »

• SP logo z górami i krzyżem

W związku z aktualną sytuacją epidemiczną i nowymi rozporządzeniami dotyczącymi walki z koronawirusem biura Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” (także w oddziałach) pozostają zamknięte aż do odwołania.

W sytuacjach nagłych i nie cierpiących zwłoki prosimy o kontakt telefoniczny (33 812 67 90) lub mailowy (bbial@solidarnosc.org.pl). W przypadku konieczności kontaktu z członkami Prezydium ZR ich adresy kontaktowe można znaleźć TUTAJ.

Przewodniczący ZR

• Corel Corporation

Szanowni Państwo

W związku z sytuacją panującą w Kraju i zagrożeniem koronawirusem, Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” prowadzi swoją działalność za pośrednictwem telefonów i e-maili.
    Dotyczy to wszystkich Oddziałów wchodzących w obszar Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, jak również siedziby Zarządu Regionu w Bielsku-Białej.
    Wszelka pomoc prawna i księgowa będzie udzielana na bieżąco drogą telefoniczną i e-mailową.
    W wyjątkowych przypadkach, prosimy o kontakt telefoniczny w celu umówienia się na spotkanie.

Zawieszamy do odwołania wszystkie spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych we wszystkich Oddziałach, jak również te, które były zaplanowane przez Sekcje Regionalne.

Ponadto odwołane są szkolenia związkowe, które miały odbyć się w marcu i kwietniu br. Nowe terminy zostaną ustalone i podane do wiadomości w późniejszym czasie.

Przesunięciu ulegają też zawody strzeleckie, które miały odbyć się 21 marca br.

Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• NSZZ Solidarność  O/ Skoczów  zaprasza na Mszę św. w intencji ofiar stanu wojennego.
    Msza odbędzie się w dn. 13.12.2019 r. w kościele parafialnym pw. św. Piotra i Pawła w Skoczowie o godz. 17.00.

Zapraszam,
    Czesław Chrapek

• grafika:ipn.gov.pl

NSZZ “Solidarność” O/Skoczów zaprasza na obchody Narodowego Święta Niepodległości w Skoczowie
    w dniu 11 listopada 2019 r. (więcej…)

• empik

W związku z coraz większym zainteresowaniem „Tygodnikiem Solidarność” zwiększono jego nakład oraz  podpisano nowe umowy kolportażowe. (więcej…)

• Dnia 22 października 2019 r. zmarł ks. Kanonik Władysław Wala – wieloletni proboszcz parafii p.w. Św. Marcina w Ochabach k. Skoczowa. (więcej…)

• W dniu 19.10.2019 r. o godz. 18.00 w kościele parafialnym p.w. św. Piotra i Pawła w Skoczowie odbędzie się Msza św. upamiętniająca 35- rocznicę śmierci kapelana Solidarności bł. ks. Jerzego Popiełuszki.
    Zapraszam
    Czesław Chrapek

• Szanowni Nauczyciele oraz Pracownicy Oświaty!

W Dniu Edukacji Narodowej
    dziękujemy wszystkim za zaangażowanie na rzecz edukacji młodego pokolenia.
    Życzymy Państwu,
    satysfakcji z wykonywanej pracy oraz wszelkiej pomyślności.

Z wyrazami szacunku i uznania

Przewodnicząca
    Organizacji Międzyzakładowej Pracowników
    Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”
    w Bielsku-Białej
    Jadwiga Utecht-Nolbrzak

Przewodniczący Zarząd Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• – W najbliższą niedzielę, 13 października staniemy przed wyborem ludzi i ugrupowań, które nie tylko będą sprzyjać realizacji naszych postulatów, ale które też dadzą rękojmię obrony tego, co przez ostatnie cztery lata wywalczyła „Solidarność” – napisał w liście do członków i sympatyków Związku szef „Solidarności” Piotr Duda.

Mat. KK NSZZ “Solidarność”
    Dalej w liście szef Związku wylicza:

– Przywrócony obniżony wiek emerytalny, zniesienie syndromu pierwszej dniówki, minimalna stawka godzinowa, dynamiczny wzrost minimalnego wynagrodzenia, wyłączenie z niego dodatku stażowego i dodatków za pracę nocną, minimalne wynagrodzenie zasadnicze dla pracowników niemedycznych, klauzule społeczne w zamówieniach publicznych, odmrożenie płac w budżetówce, ochrona kobiet w ciąży zatrudnionych w agencjach pracy tymczasowej, wolne niedziele w handlu, odmrażanie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalny, pluralizm związkowy w służbach mundurowych, lepsza ochrona przed bezprawnym zwolnieniem i dłuższy okres odwoławczy w sądzie pracy, częściowe podniesienie kwoty wolnej od podatku dla ludzi najuboższych, reprezentatywność organizacji związkowych na poziomie zakładów oraz wielkie programy społeczne, to najważniejsze z naszych osiągnięć.

I podsumowuje:

– Pamiętajmy jednak, że nic nie jest dane raz na zawsze.

Przewodniczący mocno podkreśla, że to ile z tego uda się obronić zależy od wyników wyborów. Jednocześnie zwraca uwagę, że nie wszystkie postulaty zostały spełnione.

– Musimy sobie również odpowiedzieć na pytanie: z kim możliwe będzie wprowadzenie pozostałych postulatów, których nie udało się jeszcze zrealizować? Które z ugrupowań politycznych, która z partii ma program zbieżny z naszymi oczekiwaniami?

Na koniec Piotr Duda nie wskazuje żadnego ugrupowania. Zwraca jednak uwagę na postulaty i wartości o które walczy „Solidarność”

– Szanując suwerenne decyzje każdego naszego Członka i Sympatyka, NSZZ „Solidarność” nie wskazuje żadnego konkretnego ugrupowania. Wskazuje na postulaty i wartości, o które walczymy, a które nie będą możliwe do zrealizowania z ugrupowaniami jawnie je zwalczającymi. A co najważniejsze „nie głosujmy na te ugrupowania, które otwarcie mówią o zwalczaniu związków zawodowych”.

Apelnawybory

Źródło: www.tysol.pl

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-430 Skoczów, ul. Bielska 18
T: 506 194 582
E: czeslawchrapek@gmail.com

czeslaw-chrapek

Przewodniczący – Czesław Chrapek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

SPOTKANIA PROSIMY UZGADNIAĆ TELEFONICZNIE

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdy pierwszy czwartek miesiącao godz. 16.00 w siedzibie Oddziału.