Skoczów

• 40 lat temu powstała “Solidarność”. Przypominamy o heroizmie ludzi w tamtych dniach. O historii, dzięki której nasz świat uwolnił się od radzieckiej okupacji. Zaczęło się od złego traktowania pracowników … a skończyło zmianą ustrojową.

Zobacz materiał filmowy – TUTAJ

• We wtorek, 27 października na skoczowskim Rynku otwarta została plenerowa wystawa „TU rodziła się Solidarność”, przygotowana przez Instytut Pamięci Narodowej z okazji 40. Rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. Wcześniej była ona prezentowana m.in. w Bielsku-Białej oraz – jako część większej całości – w Warszawie. (więcej…)

• W związku z gwałtownym wzrostem zagrożenia epidemicznego od poniedziałku 12 października wszystkie biura Zarządu Regionu Podbeskidzie oraz terenowych Oddziałów naszego związku pracować będą w zaostrzonym reżimie sanitarnym. (więcej…)

• W dniu 26.09.2020 r. w siedzibie NSZZ „Solidarność”  Oddział Skoczów odbyły się wybory do Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie.

W wyborach wzięli udział członkowie organizacji związkowych NSZZ „Solidarność” z Paged-Meble SA w Jasienicy, Summit Autotech Poland (Skoczów, Bażanowice), Grammer Automotive Polska oraz Śląskiego Centrum Reumatologii, Rehabilitacji i Zapobiegania Niepełnosprawności im. Gen. J. Ziętka.

W wyniku wyborów wyłoniono sześcioosobowy Zarząd. Przewodniczącym Regionalnej Sekcji Młodych został Sławomir Janeczko z Grammer Automotive Polska.

NSZZ „Solidarność” O/Skoczów
    Czesław Chrapek

• Honorowa odznaka działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych.

31 sierpnia (ta data nie jest przypadkowa) prezydent RP Andrzej Duda podpisał ustawę o zmianie ustawy o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych. Jednym z jej najważniejszych zapisów jest podwyższenie rent i emerytur działaczy opozycji antykomunistycznej do kwoty 2400 zł brutto. (więcej…)

• Szanowni Państwo

Informujemy, że w dniach 14 i 31 sierpnia br. biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w Bielsku-Białej i Oddziałach będą nieczynne.

• Rekordowa liczba 65 wędkarzy wzięła udział w kolejnych Zawodach Wędkarskich o Puchar Przewodniczącego Regionu Podbeskidzie NSZZ  ,,Solidarność”, które odbyły się w sobotę 18 lipca na Łowisku Wypoczynkowym w Kiczycach (powiat cieszyński). (więcej…)

• Regionalny Ośrodek Kultury informuje, że termin nadsyłania zgłoszeń na konkurs “Narodziny Solidarności – Sierpień 1980” został przedłużony do 15 września 2020 r.

Konkurs organizowany jest dla uczczenia 40. rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Ma służyć podkreśleniu znaczenia ruchu, który doprowadził do przełomu politycznego i historycznych zmian w Polsce.

Więcej informacji na stronie Regionalnego Ośrodka Kultury »

• W związku z aktualną sytuacją epidemiczną i nowymi rozporządzeniami dotyczącymi walki z koronawirusem biura Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” (także w oddziałach) pozostają zamknięte aż do odwołania.

W sytuacjach nagłych i nie cierpiących zwłoki prosimy o kontakt telefoniczny (33 812 67 90) lub mailowy (bbial@solidarnosc.org.pl). W przypadku konieczności kontaktu z członkami Prezydium ZR ich adresy kontaktowe można znaleźć TUTAJ.

Przewodniczący ZR

Marek Bogusz

• Szanowni Państwo

W związku z sytuacją panującą w Kraju i zagrożeniem koronawirusem, Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” prowadzi swoją działalność za pośrednictwem telefonów i e-maili.
    Dotyczy to wszystkich Oddziałów wchodzących w obszar Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, jak również siedziby Zarządu Regionu w Bielsku-Białej.
    Wszelka pomoc prawna i księgowa będzie udzielana na bieżąco drogą telefoniczną i e-mailową.
    W wyjątkowych przypadkach, prosimy o kontakt telefoniczny w celu umówienia się na spotkanie.

Zawieszamy do odwołania wszystkie spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych we wszystkich Oddziałach, jak również te, które były zaplanowane przez Sekcje Regionalne.

Ponadto odwołane są szkolenia związkowe, które miały odbyć się w marcu i kwietniu br. Nowe terminy zostaną ustalone i podane do wiadomości w późniejszym czasie.

Przesunięciu ulegają też zawody strzeleckie, które miały odbyć się 21 marca br.

Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-430 Skoczów, ul. Bielska 18
T: 506 194 582
E: czeslawchrapek@gmail.com

czeslaw-chrapek

Przewodniczący – Czesław Chrapek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

SPOTKANIA PROSIMY UZGADNIAĆ TELEFONICZNIE

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdy pierwszy czwartek miesiącao godz. 16.00 w siedzibie Oddziału.