Skoczów

• grafika:ipn.gov.pl

NSZZ “Solidarność” O/Skoczów zaprasza na obchody Narodowego Święta Niepodległości w Skoczowie
    w dniu 11 listopada 2019 r. (więcej…)

• empik

W związku z coraz większym zainteresowaniem „Tygodnikiem Solidarność” zwiększono jego nakład oraz  podpisano nowe umowy kolportażowe. (więcej…)

• Dnia 22 października 2019 r. zmarł ks. Kanonik Władysław Wala – wieloletni proboszcz parafii p.w. Św. Marcina w Ochabach k. Skoczowa. (więcej…)

• W dniu 19.10.2019 r. o godz. 18.00 w kościele parafialnym p.w. św. Piotra i Pawła w Skoczowie odbędzie się Msza św. upamiętniająca 35- rocznicę śmierci kapelana Solidarności bł. ks. Jerzego Popiełuszki.
    Zapraszam
    Czesław Chrapek

• Szanowni Nauczyciele oraz Pracownicy Oświaty!

W Dniu Edukacji Narodowej
    dziękujemy wszystkim za zaangażowanie na rzecz edukacji młodego pokolenia.
    Życzymy Państwu,
    satysfakcji z wykonywanej pracy oraz wszelkiej pomyślności.

Z wyrazami szacunku i uznania

Przewodnicząca
    Organizacji Międzyzakładowej Pracowników
    Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”
    w Bielsku-Białej
    Jadwiga Utecht-Nolbrzak

Przewodniczący Zarząd Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• – W najbliższą niedzielę, 13 października staniemy przed wyborem ludzi i ugrupowań, które nie tylko będą sprzyjać realizacji naszych postulatów, ale które też dadzą rękojmię obrony tego, co przez ostatnie cztery lata wywalczyła „Solidarność” – napisał w liście do członków i sympatyków Związku szef „Solidarności” Piotr Duda.

Mat. KK NSZZ “Solidarność”
    Dalej w liście szef Związku wylicza:

– Przywrócony obniżony wiek emerytalny, zniesienie syndromu pierwszej dniówki, minimalna stawka godzinowa, dynamiczny wzrost minimalnego wynagrodzenia, wyłączenie z niego dodatku stażowego i dodatków za pracę nocną, minimalne wynagrodzenie zasadnicze dla pracowników niemedycznych, klauzule społeczne w zamówieniach publicznych, odmrożenie płac w budżetówce, ochrona kobiet w ciąży zatrudnionych w agencjach pracy tymczasowej, wolne niedziele w handlu, odmrażanie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalny, pluralizm związkowy w służbach mundurowych, lepsza ochrona przed bezprawnym zwolnieniem i dłuższy okres odwoławczy w sądzie pracy, częściowe podniesienie kwoty wolnej od podatku dla ludzi najuboższych, reprezentatywność organizacji związkowych na poziomie zakładów oraz wielkie programy społeczne, to najważniejsze z naszych osiągnięć.

I podsumowuje:

– Pamiętajmy jednak, że nic nie jest dane raz na zawsze.

Przewodniczący mocno podkreśla, że to ile z tego uda się obronić zależy od wyników wyborów. Jednocześnie zwraca uwagę, że nie wszystkie postulaty zostały spełnione.

– Musimy sobie również odpowiedzieć na pytanie: z kim możliwe będzie wprowadzenie pozostałych postulatów, których nie udało się jeszcze zrealizować? Które z ugrupowań politycznych, która z partii ma program zbieżny z naszymi oczekiwaniami?

Na koniec Piotr Duda nie wskazuje żadnego ugrupowania. Zwraca jednak uwagę na postulaty i wartości o które walczy „Solidarność”

– Szanując suwerenne decyzje każdego naszego Członka i Sympatyka, NSZZ „Solidarność” nie wskazuje żadnego konkretnego ugrupowania. Wskazuje na postulaty i wartości, o które walczymy, a które nie będą możliwe do zrealizowania z ugrupowaniami jawnie je zwalczającymi. A co najważniejsze „nie głosujmy na te ugrupowania, które otwarcie mówią o zwalczaniu związków zawodowych”.

Apelnawybory

Źródło: www.tysol.pl

• W dniu 14 września 2019 r. zmarł nagle w wieku 69 lat Przewodniczący Komisji Terenowej NSZZ “Solidarność” O/ Skoczów Wacław Marian Grabowski, wcześniej Członek Komisji Zakładowej w Kuźni Polskiej.

Pogrzeb śp. W.M. Grabowskiego odbędzie się w sobotę – 21 września 2019 r. o godz. 11.00 w Kościele Parafialnym Matki Bożej Różańcowej w Skoczowie przy ul. Harcerskiej 12.

Koordynator O/Skoczów
    NSZZ “Solidarność”
    Czesław Chrapek

• NSZZ Solidarność Oddział Skoczów organizuje w niedzielę 15 września 2019 r. wyjazd na Pielgrzymkę Ludzi Pracy do Częstochowy.

Zapisy do dn. 10 września – Ryszard Dziasek – tel. 663700772 lub Czesław Chrapek – tel. 696600333

Koszty wyjazdu pokrywa Zarząd Regionu NSZZ Solidarność.

Serdecznie zapraszamy

• W dniu 31 sierpnia 2019 roku o godz.18.00 w kościele parafialnym p.w. św. Piotra i Pawła w Skoczowie odprawiona zostanie rocznicowa Msza św. w intencji Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” oraz pracowników.

Serdecznie zapraszamy

Czesław Chrapek

• Klub SIP organizuje szkolenie dla Zakładowych Społecznych  Inspektorów Pracy w dniach 14-18 października 2019 r. w Szczyrku w hotelu “Zagroń” (ul. Wrzosowa 21).

Zapisy przyjmuje i informacji udziela Koordynator ds. BHP Zarządu Regionu Podbeskidzie  NSZZ “Solidarność”  Piotr Górny – tel. 603 542 598.

Zaproszenie i karta zgłoszenia do pobrania »

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-430 Skoczów, ul. Bielska 18
T: 696 600 333
E: czeslawchrapek@gmail.com

czeslaw-chrapek

Przewodniczący – Czesław Chrapek

Godziny urzędowania
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00

SPOTKANIA PROSIMY UZGADNIAĆ TELEFONICZNIE

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdy pierwszy czwartek miesiącao godz. 16.00 w siedzibie Oddziału.