Decyzja Prezydium KK nr 2/20 ws. opinii o projekcie rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wnosi następujące uwagi do projektu rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych:

1. zawarte w projekcie rozporządzenia wynagrodzenie zasadnicze pracowników centrów usług społecznych  jest przewidziane na poziomie 2100 – 2200 zł.
Poziom zaproponowanego wynagrodzenia w żadnym zakresie nie odzwierciedla poziomu kwalifikacji pracowników pomocy społecznej (wymagane jest posiadanie wyższego wykształcenia, staż pracy w pomocy społecznej bądź odbycie szeregu specjalistycznych szkoleń), jak również ich nakładu pracy w realizację zadań z zakresu polityki socjalnej państwa.
Jednocześnie zgodnie z ustawą z 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę od dnia 1 stycznia 2020 r. obowiązuje wynagrodzenie minimalne w wysokości 2 600 zł (Dz.U. 2019 poz. 1564). W związku z powyższym aktualizacji wymagają kwoty wynagrodzenia zasadniczego podane w załączniku nr 3 II tabela w części F, tak by najniższa stawka była wyższa od minimalnego wynagrodzenia

2. wysokie wymagania stawiane kandydatom np. na stanowisko organizatora społeczności (wykształcenie wyższe, co najmniej 2-letnie doświadczenie w zakresie prowadzenia animacji lokalnych lub innych form pracy środowiskowej, w tym pracy ze społecznością lokalną, a także uzyskanie II stopnia specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny w zakresie specjalności praca socjalna ze społecznością lokalną  itd.) mogą prowadzić do trudności z obsadzeniem stanowisk.

Do pobrania