Decyzja Prezydium KK nr 221/2012 ws. opini o projekcie rozporządzenia MPiPS ws. sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wnosi następujące uwagi
do projektu rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 listopada 2012 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne:

Załącznik nr 1 „WNIOSEK O USTALENIE PRAWA DO ZASIŁKU RODZINNEGO ORAZ DODATKÓW DO ZASIŁKU RODZINNEGO” w części I punkcie 3 należy uzupełnić o słowo „rodzinie”. Powinien on brzmieć „3. Dane członków rodziny (w tym do ukończenia 25, a także dziecka, które ukończyło 25 rok życia, legitymującego się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością rodzinie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy). Do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko.

Załącznik nr 20 – „KWESTIONARIUSZ WYWIADU”. Cześć I pkt. 6 zawiera pytanie dotyczące ubiegania się o dodatek mieszkaniowy. Pytanie to jest niezrozumiałe ponieważ kwestionariusz nie zawiera informacji dotyczącej sytuacji dochodowej. Sytuacja ta określona jest w innych załącznikach, pytanie wobec tego jest bezprzedmiotowe.

Do pobrania