Apel KK nr 2/23 ws. pilnego przeprowadzenia pierwszego czytania obywatelskiego projektu ustawy o emeryturach stażowych

Komisja Krajowa Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” zwraca się z apelem do Pana Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Szymona Hołowni o pilne przeprowadzenie pierwszego czytania obywatelskiego projektu projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz o zmianie niektórych ustaw (druk nr 1692), czyli ustawy o tzw. emeryturach stażowych.

Projekt ten, pod którym NSZZ „Solidarność” zebrał kilkaset tysięcy podpisów miał już swoje pierwsze czytanie 14 grudnia 2021 roku, czyli w poprzedniej kadencji i głosowały za jego dalszym procedowaniem niemal wszystkie opcje polityczne. Niestety od tego czasu akt ten zalega w sejmowej komisji polityki społecznej i rodziny, a prace nad nim zostały zamrożone.

Ponieważ zgodnie z prawem ustawodawcze wnioski obywatelskie muszą być kontynuowane i mając na względzie podnoszone przez wszystkie opcje – w tym Pańską – deklaracje wprowadzenia tzw. emerytur stażowych, apelujemy o pilne przeprowadzenie ponownego pierwszego czytania i rozpoczęcie prac nad wprowadzeniem tego rozwiązania.

Do pobrania