STANOWISKO Nr 9 XXXI KZD ws. rzeczywistej kontroli i ochrony rynku pracy w związku z postępującą cyfryzacją

Cyfryzacja i automatyzacja od kilkudziesięciu lat stanowią czynnik zmian na rynku pracy. Jak wynika z danych zawartych w Raporcie Gumtree 2017 Aktywni + Przyszłość rynku pracy dla krajów wysoko rozwiniętych należących do OECD, średnio 57% wszystkich miejsc pracy jest zagrożonych automatyzacją. W Polsce zagrożenie automatyzacją ma dotyczyć średnio 40% miejsc pracy, szczególnie w przemyśle elektronicznym, samochodowym, maszynowym oraz wydobywczym. Do zawodów, których zniknięcie jest prognozowane w związku z rozwojem branży IT i wypieraniem pracy człowieka przez sztuczną inteligencję, zaliczają się głównie: praca biurowa i urzędnicza, sprzedaż i handel, przemysł i przetwórstwo.

Zmieniająca się sytuacja na rynku pracy może być dla pracowników źródłem zagrożeń związanych z koniecznością podjęcia pracy odbiegającej od ich kwalifikacji, ale również związanych z brakiem miejsc pracy, a przez to dostępu do jej wykonywania, gdy prawo do pracy powinno być zagwarantowane nawet przy zapewnieniu bezpieczeństwa socjalnego, bo stanowi warunek integralnego rozwoju człowieka jako osoby.

W Polsce funkcjonuje wiele instytucji odpowiadających za informatyzację. Wśród nich należy wymienić m.in. Ministerstwo Cyfryzacji, Komitet RM ds. Cyfryzacji, Komisję Wspólną Rządu i Samorządu, Radę Dyrektorów IT administracji rządowej, Instytucję Zarządzającą Programem Polska Cyfrowa. Jednak głównym ich zadaniem jest digitalizacja – wspieranie cyfryzacji w Polsce. Niewiele natomiast mówi się na temat zagrożeń związanych z tym procesem, w tym związanych z funkcjonowaniem rynku pracy. W związku z taką sytuacją Krajowy Zjazd Delegatów zwraca się do rządu RP o unormowanie kompetencji instytucji zajmujących się tym procesem  oraz stworzenie kompleksowego planu przechodzenia do nowej rzeczywistości zatrudnienia tak, aby zagwarantować ochronę praw człowieka i pracownika.

Do pobrania