Decyzja Prezydium KK nr 208/2012 ws. działań Zarządu Grupy Ciech S.A.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z niepokojem przygląda się formie „dialogu” prowadzonego przez Zarządy Zakładów Chemicznych Zachem S.A.
i CIECH S.A. oraz realizowanemu przez Zarząd CIECH S.A. programowi restrukturyzacji Grupy, który opiera się przede wszystkim na zwalnianiu pracowników, wypowiadaniu Zakładowych Układów Zbiorowych Pracy, a także na groźbie zamykania instalacji produkcyjnych, wydziałów a nawet likwidacji zakładów.

Zakład Chemiczny Zachem S.A. jest jedynym krajowym producentem dwóch wyrobów tj. toluenodiisocjanianu (TDI) i epichlorohydryny (EPI).

Ujawnienie przez Komisję Nadzoru Finansowego informacji poufnej dotyczącej zawarcia warunkowej umowy sprzedaży przez Grupę CIECH i przeniesienia wartości materialnych związanych z produkcją TDI na rzecz niemieckiej firmy BASF może doprowadzić do sytuacji, w której firma ta stanie się właścicielem listy klientów, kontraktów handlowych dotyczących TDI oraz prawa do produktów i technologii TDI uzależniając polski rynek od decyzji kapitału zagranicznego.

Skutki monopolizacji polskiego rynku TDI przez firmę niemiecką będą odczuwalne nie tylko przez krajowych wytwórców pianki poliuretanowej, zaliczanych dzisiaj do grupy europejskich liderów tego sektora, ale także efektem domina odbiją się na prospericie branży meblarskiej (72% zużycia krajowej pianki PUR), motoryzacyjnej (16% zużycia krajowej pianki PUR) i budowlanej.

Wobec niezwykle realnej wizji zniszczenia tej gałęzi polskiego przemysłu chemicznego przez Grupę Kapitałową CIECH, Prezydium Komisji Krajowej
NSZZ „Solidarność” podnoszony problem uważamy za kluczowy, a jego rozwiązanie za niezbędne dla ratowania tysięcy miejsc pracy.

Z przebiegu wydarzeń wynika, że Zarządowi CIECH S.A. nie zależy na konstruktywnym dialogu, a jego działania zmierzają wprost do upadku nie tylko Zakładów Chemicznych Zachem S.A. ale także do likwidacji kolejnych Spółek
z dywizji Organika.

W związku z powyższym oczekujemy od Ministra Skarbu Państwa pilnej interwencji
i wnosimy o spotkanie w powyższej sprawie.

Do pobrania